Kahvaltının neden önemlidir

Kahvaltının önemi hakkında açıklamalarda bulunan Özel Çerkezköy Hastanesi Diyetisyeni Burcu Özkan, "kahvaltı günün 3 ana öğününden ilkidir ve vücudu bir makine olarak kabul edersek devreye sokulması kahvaltı ile başlar. Güne kahvaltısız başlanıldığında ; yorgun, stresli ve konsantrasyon bozukluklarının yaşandığı keyifsiz bir gün geçirilir. Kahvaltı yapılmadığında, saat 10-12 arasında vücuttaki enerjide büyük bir azalma olur, bu da kas kasılması, kontrolden yoksun bir sinir sistemi, baş dönmesi, açlık duygusu ve uyuşukluğa neden olur" dedi

Kahvaltının neden önemlidir
18 Nisan 2014 Cuma 07:32

KAHVALTI NEDEN ÖNEMLİ
Özel Çerkezköy Hastanesi Diyetisyeni Burcu Özkan, Kahvaltının önemi hakkında açıklamalarda bulunarak, "İnsanoğlunun varoluşundan bugüne kadar kahvaltının önemi biliniyordu, ne yazık ki şehirlerde yaşayan kesimin anımsanmayacak şekilde bu alışkanlıklarını kaybettiklerini gözlemliyoruz. Nedenini sorduğumuzda ev ile iş arasının çok uzak olması, zamana karşı yarıştıkları şeklinde hiçte tatmin etmeyen yanıtlarla karşılaşıyoruz. Halbuki kahvaltıyı akşam yatmadan önce 10-15 dakikalık keyifli bir çalışmayla hazırlayabilirsiniz. Niye kahvaltı bu kadar önemli? Çünkü günün 3 ana öğününden ilkidir ve vücudu bir makine olarak kabul edersek devreye sokulması kahvaltı ile başlar" diye konuştu.
ALINAN ENERJİ SABAHA KADAR TÜKETİLİR
Vücudun uyurken sürekli çalışmaya devam ettiğini ifade eden Özkan, "gün içerisinde alınan enerjiyi sabaha kadar tüketebiliriz. Bu nedenle gün içinde harcadığımız enerjinin anahtarı kahvaltıdır. Kahvaltı; demir, fosfor, kalsiyum ve protein açısından gerçek ve doğal bir kaynaktır. Uyanır uyanmaz gereksinim duyulan tün besinleri karşılayıp, büyük işler başarmak için vücudu tümüyle hazır hale getirir. Güne kahvaltısız başlanıldığında ; yorgun, stresli ve konsantrasyon bozukluklarının yaşandığı keyifsiz bir gün geçirilir. Kahvaltı yapılmadığında, saat 10-12 arasında vücuttaki enerjide büyük bir azalma olur, bu da kas kasılması, kontrolden yoksun bir sinir sistemi, baş dönmesi, açlık duygusu ve uyuşukluğa neden olur. Bu olumsuzluklar öğrencileri daha da fazla etkiler" dedi.
KAHVALTISIZ GÜNE BAŞLAMAK RUHSAL ÇÖKÜNTÜLERE YOL AÇAR
Kahvaltı yapmayan çocuklar ve gençlerde, diğerlerine göre derslerde algılama süreçlerinin uzadığı görüşmüştür diyerek konuşmasını sürdüren Burcu Özkan, "Sabah kahvaltısını aksatan erişkinlerin serum kolesterol düzeylerinin kahvaltı edenlere oranla daha yüksek çıktığı görüşmüştür. Kahvaltısız güne başlayanlarda bedensel olumsuzlukların yanı sıra, ruhsal çöküntülere de rastlanabilir. Karnı aç olan çocuğun canı ne görürse çeker. Bu da, oburluğa atılan ilk adım olur. Metabolizmayı yüzde 20-30 civarında hızlandıran kahvaltıdır. Kahvaltıyı azalttığında bir sonraki ana öğünde metabolizma intikam alır. Yarın aynı işlerin yine başına geleceğini çok iyi bilen, hemen koruma sistemini devreye sokarak tüm yenilenleri yağa dönüştürerek depolar" açıklamasında bulundu.
B1 VİTAMİNİNİN EN İYİ KAYNAĞI BUĞDAYDIR
Öğle yemeği geçiştirildiğinde akşam yemeğinde olumsuzlukların boyutunun da büyüdüğünü sözlerine ekleyen diyetisyen Özkan, " Çevreye dikkatlice bakılırsa şişman insanların çoğunun kahvaltı yapmadığı gözlenir. Kahvaltı sayesinde saat 10:00'dan itibaren vücut fonksiyonları eksiksiz çalışır. Kahvaltıda alınan besinlerle hücrelerde azalan kan şekeri dengelenir. Kahvaltı müthiş bir enerji kaynağıdır. Karbonhidratlardan ekmek, mide bağırsak sisteminin çalışmasını kolaylaştırır, sindirim sorunu yaratmaz, açlık duygusunu bastırır. Türk mutfağında kahvaltıda genellikle B vitamini eksikliği görülür. B1 vitamininin en iyi kaynağı buğdaydır. Ancak buğday da temizlenirken yüzde 30 kayıp olur. Zaman zaman mısır gevrekleri bu eksikliğin giderilmesini, yanında tüketilen süt ve peynir ile kolaylaştırabilir. B1 vitamini, besinlerden alman karbonhidratın enerjiye dönüşmesini sağlar. Depresyon ve zihinsel yorgunluğu engeller" ifadelerini kullandı.
KAHVALTIDA OLMASI GEREKENLER
Kahvaltıda gereken ürünler hakkında da konuşan Özkan şunları söyledi; "Süt ve ürünleri: Beyinsel ve bedensel oluşumun güçlenmesini sağlar. Yağ. protein, karbonhidrat, mineral ve vitaminden oluşan süt, her yaşa hitap eder. Büyüme çağındaki çocukların, hamilelerin, emzirenlerin bu ürünleri gün içerisinde belirtilen oranlarda alması gerekir. Peynir: Kalsiyum ve B vitamini yönünden oldukça zengindir. Günlük peynir ihtiyacı yaşa ve özel durumlara göre değişir. Ortalama 1 ya da 2 kibrit kutusu ihtiyacımızı karşılar. Yumurta: İyi bir protein kaynağıdır. Erişkinler, haftada 2 kere peynir yerine 2 adet yumurta, çocuklar ise gün aşın tüketilmelidir. Kahve ya da çay: Midesi zayıf veya ülser olanlar, yüksek tansiyonlu ve kalp rahatsızlığı çekenler kafeinden uzak durmalıdır. Çayın içinde bulunan "tanen" kafeine oranla daha uyarıcıdır. Ancak bir bardak çayda bulunan "tanen" aynı orandaki kahveye kıyasla daha azdır. Çay ya çok açık veya limonlu tüketilerek ya da çok demlenerek "tanen" miktarı düşürülebilir. Bu madde demir emilimini zorlaştırır ve kansızlığa sevk eder. En ideali bitki çaylarıdır"
EN İDEAL KAHVALTI NASIL OLMALI
En ideal kahvaltı hakkında da bilgi veren Burcu Özkan, "Bir bardak oda sıcaklığında su, bunu C vitamini ağırlıklı bir porsiyon meyve ve daha sonra yukarıda sayılan besin öğelerinden en az 1 porsiyon peynir, bir bardak süt, 4 adet zeytin,2-3 adet ceviz ; 2-3 dilim çavdar, kepek ya da yulaf ekmeği ve sınırsız  söğüş domates-salatalık ile mükemmel bir kahvaltı yapıp güne zinde başlanabilir" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.