Kalp krizinde erken tanı çok önemlidir

Kalp ve Damar hastalıkları hakkında açıklamalarda bulunan Özel İrmet Hospital doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Neslihan Albayrak, “Her yıl yedi milyondan fazla kişi kalp krizi nedeniyle ölmektedir ve bu tüm ölümlerin yüzde 12,8'sini oluşturmaktadır. Kalp krizi (miyokard enfarktüsü) kalp kasının bir bölümünün o bölgeye yetersiz kan akışından dolayı ölmesi (kalıcı hasara uğraması) sonucu meydana gelir. Kalp krizinde erken tanı çok önemlidir. Zaman geçtikçe ritim bozukluklarından yaşamı yitirme ihtimali artacak ve harap olan kalp kası miktarı artacaktır” dedi

Kalp krizinde erken tanı çok önemlidir
27 Mart 2015 Cuma 19:09

 EN KISA ZAMANDA HASTANEYE ULAŞTIRILMALARIDIR

Özel İrmet Hospital Kardiyoloji Uzmanı Neslihan Albayrak, Kalp damar hastalıkları hakkında açıklamada bulundu. Albayrak yaptığı açıklamada, “Dünya genelinde, koroner arter hastalıkları yani kalp damar hastalıkları ölümün tek başına en sık nedenidir. Her yıl yedi milyondan fazla kişi kalp krizi nedeniyle ölmektedir ve bu tüm ölümlerin yüzde 12,8'sini oluşturmaktadır. Kalp krizi (miyokard enfarktüsü) kalp kasının bir bölümünün o bölgeye yetersiz kan akışından dolayı ölmesi (kalıcı hasara uğraması) sonucu meydana gelir. Kalbi besleyen damarların kan akımının çeşitli nedenlerle ani azalmasına veya kesilmesine bağlı olarak gelişen ve o damarın beslediği kalp kasında çeşitli derecede hücre ölümü ile sonuçlanan ve kalp krizi olarak bilinen bir hastalıktır Hastaların kalp krizinden kaybedilmelerinin önlenmesi olayın ilk anından itibaren en kısa zamanda hastaneye ulaşmasına bağlıdır” diye konuştu.

TEMEL ŞİKAYET GÖĞÜS AĞRISIDIR

Koroner arter hastalıklarının ve kalp krizinin risk faktörleri genel olarak kalp damar hastalıkları risk 
faktörlerinin aynısıdır diyerek konuşmasını sürdüren Neslihan Albayrak, “hipertansiyon, hiperkolesterolemi. diyabet, sigara içmek ve ailede erken yaşta koroner kalp hastalığı görülmesidir. Kalp krizi geçirmekte olan hastaların temel şikayeti göğüs ağrısıdır. Göğüs ağrısı, Göğüs kemiğinin arkasındaki göğüs ağrısı kalp krizinin en önemli belirtisidir; fakat, özellikle diyabet hastalarında ve yaşlılarda, bu ağrı çok belirsiz olabilir ya da hiç hissedilmeyebilir (sessiz kalp krizi). Ağrı sıklıkla göğüsten omuz ya da kollara, ense, dişler, çene, karın veya sırta doğru yayılır. Bazen ağrı sadece bu bölgelerden birinde hissedilir. Göğüs ağrısı olduğunda özellikle risk faktörlerine de sahipseniz mutlaka doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz” dedi.

KALP KRİZİNDE ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİDİR

Kalp krizi tanısının mutlaka doktor tarafından konulması gerektiğinin altını çizen Albayrak, “Kalp krizi acil bir durumdur. Hastaneye yatmayı ve yoğun bakımı gerektirir. Çünkü ölümcül ritim bozuklukları (aritrniler) kalp krizinin ilk bir kaç saatinde ölümün başlıca sebebidir. Tedavinin amaçları kalp krizinin ilerlemesini durdurmak, kalp hasarını en az düzeyde tutmak, iyileşebilmesi için kalbin taleplerini azaltmak ve komplikasyonları önlemektir. Kalp krizinde erken tanı çok önemlidir. Zaman geçtikçe ritim bozukluklarından yaşamı yitirme ihtimali artacak ve harap olan kalp kası miktarı artacaktır” ifadelerini kullandı.

FAZLA KİLOLUYSANIZ KİLO VERİN

Neslihan Albayrak konuşmasının sonunda ise, “Harap olan kalp kasının telafisi yoktur. Kan basıncınızı kontrol edin. Gerekirse doktorunuzun önereceği ilaçları kullanın. Kolesterol seviyelerinizi kontrol edin. Gerekirse doktorunuzun önereceği ilaçları kullanın. Eğer içiyorsanız sigara içmeyi bırakın. Bu konuda zorlanırsanız sigarayı bırakma polikliniklerinden destek alın. Şeker hastalığınız varsa mutlaka kontrol altında tutun. Gerekirse doktorunuzun önereceği ilaçları kullanın. Meyve ve sebze bakımından zengin, az hayvansal yağ içeren diyetler uygulayın. Fazla kiloluysanız kilo verin, Kalp sağlığınızı korumak için her gün ya da haftada en az 5 gün yürüyüş yaparak ya da diğer egzersizlerle vücudunuzu çalıştırın (Fakat önce kalp hastalıkları uzmanınıza danışın.), Stresten uzak durun gerekirse bunun için profesyonel yardım alın (yoga, meditasyon, psikiyatrist vb)” diye konuştu. 

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.