Kanola yetiştirenler daha karlı

Ülkemizin bitkisel yağ ve biyoyakıt ihtiyacının karşılanması, dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması ve tarımsal sanayinin geliştirilmesi yağlı tohumlu bitkilerin üretilmesinin arttırılması ile mümkün. Bu kapsamda ayçiceği gibi önemli bir yağ bitkisi olan Kanola, Çerkezköy'de bu sene ilk defa çiftçiler tarafından ekilirken, kanolanın hasatını yapan çiftçinin de yüzünü güldürdü.

Kanola yetiştirenler daha karlı
28 Temmuz 2007 Cumartesi 08:33

İlçemizde ilk kez yetiştirilen ve geçtiğimiz günlerde hasatı yapılan kanola, ayçiceğine göre daha karlı oldu.



Aşırı sıcaklardan dolayı yanan ayçiceğinin bu sene veriminin düşeceğini belirten yetkililer, ilk kez kanola yetiştirenlerin karlı çıktıklarını söylediler.



Kanola yetiştirmeye teşvik için diğer desteklemelere oranla, kanola yetiştirenlere biraz daha fazla destekleme verildiğini belirten yetkililer, "Kanola yağının kaynama noktası diğer bitkisel yağlara oranla çok yüksektir. Kızartma yağları açısından kolay kolay bozulmaz. Enerji açısından, biyodizel üretiminde kanola yağı en uygun hammadde kaynağıdır. Çevre dostu olması açısından da çok önemlidir.



İlçemizde ilk defa kanola yetiştirenler oldu. Toplam 850 dekar alana kanola ekildi ve geçtiğimiz günlerde hasatı yapıldı. Kanola dikenler sözleşmeli oldukları için ürünününü elinden hemen çıkardı. Bu sene kanoladan dekar başına 200-250 kg ürün alınırken, ayçiceğinde dekar başına beklenen ürün 60-70 kg arasında beklenmesi, ayçiceği yerine kanola ekenlerin yüzünü güldürdü.



Ayrıca kanola yetiştirenler, kg. başına 22 Ykr destek alırken, ürünlerini de kg başına 57 Ykr alarak sattılar. Ayçiceğinin aşırı sıcaklardan yanması, veririminin düşük olacağını göstermesi, kanola yetiştirenleri mutlu etti" dediler.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.