Kapaklı Belediyesi’nin Küba izlenimleri

Belediyecilik İnceleme ve Tetkik Gezisi çerçevesinde geçtiğimiz ay Küba, Havana, Trinidad ve Varedero’ya giden Kapaklı Belediye Başkanı ve Meclis Üyeleri gezi ile ilgili değerlendirmede bulundu. Havana’daki belediyelerle temaslarda bulunduklarını, kentleri ve yaşam stillerini görme şansı yakaladıklarını dile getiren Başkan Mandalı ve Meclis Üyeleri, Küba’nın sağlık ve eğitim konusunda hiçbir sıkıntı çekmediğini ancak Amerika’nın uyguladığı ambargo nedeniyle ülkenin yeteri kadar gelişemediği fikrinde birleşti.

Kapaklı Belediyesi’nin Küba izlenimleri
19 Temmuz 2011 Salı 00:00

Trakyalılar Vakfı Genel Merkezi tarafından 21-29 Haziran tarihleri arasında Küba, Havana, Trinidad ve Varadero’ya düzenlenen ‘Belediyecilik İnceleme ve Tetkik Gezisi’ne katılan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve Meclis üyeleri geziyle ilgili izlenimlerini gazetemiz muhabirlerinden Murat Yakar’la paylaştı. 8 gün süren ziyaret esnasında Havana’daki belediyelerle temaslarda bulunduklarını, kentleri ve yaşam stillerini görme şansı yakaladıklarını dile getiren Başkan Mandalı ve Meclis Üyeleri, Küba’nın sağlık ve eğitim konusunda hiçbir sıkıntı çekmediğini ancak Amerika’nın uyguladığı ambargo nedeniyle ülkenin yeteri kadar gelişemediği fikrinde birleşti. Türkiye’nin her yönden Küba’nın önünde olduğunu da vurgulayan Başkan Mandalı ve Meclis üyeleri, belediyecilik konusunda da ülkemizin daha önde olduğunu vurguladı.
SOSYALİZMİN SON KALESİNİ YERİNDE GÖRDÜK
Gezideki amaçlarının Küba’daki Belediyelerle fikir alışverişinde bulunmak olduğunu dile getiren ve ülkeyle ilgili izlenimlerini muhabirimiz Murat Yakar’la paylaşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, "Gezi esnasında sosyalizmin direnen son kalesini yerinde görme fırsatı yakaladık. İnsanların çoğu okumuş ve tahsilli kişiler. En az bir ya da iki yabancı dil biliyorlar" ifadelerine yer verdi. Küba’da vatandaşların sağlıkla ilgili her hangi bir sıkıntılarının olmadığını da söyleyen Mandalı, her şeye rağmen Türkiye’nin Küba’dan çok daha ileride olduğunu belirtti. "Belediyecilik anlayışı bize göre daha geride" diyen Mandalı, Küba’dan alacakları bir gelişme ya da teknoloji olmadığını da vurguladıktan sonra sözlerine son verdi.
AMBARGO GELİŞMEYİ ENGELLEMİŞ
Mandalı’nın ardından Küba izlenimlerini aktaran isim de Fen İşleri’nde görev yapan Mimar İbrahim Erkan oldu. Havana’da iki Belediye’yi ziyaret ettiklerini ve belediyelerin hizmet yürütme şekilleri ile ilgili bilgi alışverişinde bulunduklarını kaydeden Erkan, "Ziyaretimiz bir bakımdan kültür gezisi anlamını da taşıdı. Küba ülkemize göre 50-60 yıl geride. Türkiye Küba’ya göre çok daha şanslı bir ülke. Ülkemiz çağı her anlamda yakalamış durumda. Küba’da çok zengin araziler var ancak uygulanan ambargo nedeniyle ülke gelişememiş" cümlelerine yer verdi. Erkan ayrıca gezi esnasında Türk Büyük Elçiliği’ni de ziyaret ettiklerini hatırlattı.
EĞİTİM VE SAĞLIK HİZMETLERİ ÜCRETSİZ
Küba’nın, Amerika tarafından uygulanan ambargo nedeniyle istediği seviyeye gelemediğini ve bu sebeple Türkiye ile karşılaştırılamayacağını söyleyen CHP’li Meclis Üyesi Ahmet Yörük, "Ülkede ithalat ve ihracat çok kısıtlı. Bu yüzden ülke çok fazla gelişme gösterememiş" diye konuştu. Gezide iki belediyeyi ziyaret ettiklerini de hatırlatan Yörük, "Çalışma planları, programları sistem olarak buradakiyle aynı. Orada daha ziyade sağlık ve eğirime çok önem veriyorlar. Vatandaşlar sağlık ve eğitim hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabiliyor. Bu hizmetlere belediyeler de katkı sağlıyor. Ayrıca ülkedeki belediye başkanlarının yüzde 80’i bayan" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.