Kaymakam Abban'dan koku açıklaması

Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, 4 Şubat’ta başlayarak yaklaşık 3 hafta boyunca Çerkezköylü vatandaşların maruz kaldığı kokuya neden olan ve yasadışı bir şekilde kanalizasyona boşaltılan kimyasal atık maddeler hakkında açıklamalarda bulundu. Alınan numuneler üzerinde yapılan araştırmalarda, çevreye yayılan kokunun insan sağlığına ciddi ve kalıcı herhangi bir bulguya rastlanmadığını belirten Kaymakam Abban, bu atıkların alındığı fabrika ve atığı yasa dışı yollarla kanalizasyona boşaltan taşeron firmanın ismiyle ilgili bilgi veremeyeceğini ifade etti

Kaymakam Abban'dan koku açıklaması
01 Mart 2017 Çarşamba 15:21

FİRMA HAKKINDA BİLGİ VERMEDİ

Bilindiği üzere 4 Şubat 2017 akşam saatlerinde vatandaşlar Çerkezköy Gazi Osman Paşa Mahallesi’nde esrarengiz bir kokuya maruz kalmaya başlamışlardı. Kokunun kaynağının kanalizasyona kimyasal atık madde boşlatıldığı belirlenip faillerin tespit edilmesinin ardından Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban da bir basın açıklaması düzenledi. Kokunun insan sağlığına ciddi ve kalıcı bir zararının tespit edilmediğini ifade eden Kaymakam Abban, kimyasal atığın sahibi fabrika ve atığı kanalizasyona boşaltan taşeron firma hakkında ise bilgi veremeyeceğini dile getirdi.

GÖRÜNTÜ KAYDI İSTEDİK

Açıklamalarına, konuya gösterdikleri duyarlılıktan dolayı basın mensuplarına teşekkür ederek başlayan Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, “4 Şubat akşam saatlerinde GOP Mahallesi’nde yabancı bir maddenin kanalizasyona boşaltılması nedeniyle çevre kirliliği oluştu. Konudan haberdar olduğumuz gibi Belediye ekiplerimizden temizlik, Emniyet ekiplerimizden ise görüntü kaydı istedik.” dedi.
7 Şubat tarihinde Şehit Dinçer Ersoy İlkokulu’nda devamsızlıklar olduğunu öğrendiğini kaydeden Kaymakam Abban, “İlçe Sağlık Müdürlüğümüzle de görüşüp okulu 1 günlüğüne tatil ettik. Öğrencilerin kaybettiği günleri telafi edebilmek adına bir program oluşturduk. Cumartesi günleri eğitim vererek bu açığı kapatmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Aynı gün çeşitli kişi ve kuruluşlarla irtibata geçildiğini dile getiren Kaymakam Abban, “Tüm kişi ve kuruluşlarımız üzerlerine düşen görevi layıkıyla yerine getirdiler. Onlara çok teşekkür ediyorum.” dedi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

“Amacımız faillerin bir an önce bulunmasıydı.” diyen Kaymakam Abban, “14 Şubat akşam saatlerinde görüntüler elimize geçti. Organize Sanayi Bölge Müdürümüzü aradım. Yetkililer nezaretinde görüntülerle, failin bulunduğu firma ve tankerler tespit edildi ve bunu gerekli mercilere bildirdik. Takip eden günlerde yaptırımlar uygulandı. Cumhuriyet Savcılığı’nda hem çevreyi kirletmekten hem de eğitim öğretimi aksatmaktan soruşturma başlatıldı.” dedi.

RAPOR HAZIRLANDI

Alınan ilk numuneler sonucu maddenin ‘sentetik reçine’ olabileceğinin söylendiğini ifade eden Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, “Terkirdağ’da bunun analizinin yapılacağı bir laboratuar olmadığı belirtildi. Daha sonra kanalizasyondan ve topraktan alınan ayrı numuneler araştırıldı ve hazırlanan raporda maddenin insan sağlığına ciddi ve kalıcı herhangi bir zararının olmadığı tespit edildi. Akut bulantı ve baş ağrısı olabileceği yönünde rapor hazırlandı. ASM, Devlet Hastanesi ve Özel Hastanelere de kokudan kaynaklı ciddi bir rahatsızlık konusunda başvuru olmadığı görüldü.” bilgilerini verdi.

ÇALIŞMALARINDAN DOLAYI TEŞEKKÜR ETTİ

TESKİ ekiplerince kanalizasyonlarda temizlik yapıldığını, Çerkezköy Belediyesi ekiplerinin ise atığın boşaltıldığı kanalizasyonun çevresindeki toprağı kaldırarak yerine beton döktüğünü ve kokunun sindiği zeminlerde de çalışma yapılarak kokunun giderilmeye çalışıldığını ifade eden Kaymakam Abban titiz çalışmalarından dolayı emeği geçen herkese teşekkür etti.

FİRMA İSMİ BENİM YETKİMDE DEĞİL

Kokuya neden olan maddenin alındığı fabrika ve atığı kanalizasyona boşaltan taşeron firmanın isminin sorulması üzerine Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, “Bunlar adli konular. Ben bunlar hakkında bilgi veremiyorum. Firmanın isminin söylenmesi benim yetkimde değil. Ben konunun yürütme kısmına bakıyorum.” dedi.

SONUCA ULAŞTIK

Kamera kayıtlarına 10 günde ulaşılmasının nedenine de Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan yanıtladı. Ogan, “Koku 4 Şubat’ta gelmeye başladı ve bizim bu durumdan 5 Şubat’ta haberimiz oldu. Güzergahı gezdik. Prof. Dr. Türkan Saylan Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi civarında kireçli su bulundu. Orada bir çalışma gerçekleştirdik. O suyla ilgili görüntülere ulaştık ancak oradan bir şey çıkmadı. Daha sonra, bize intikal eden herhangi bir şikayet olmamasına rağmen çevredeki görüntüleri topladık. Bulanık görüntüleri sınırlı sayıdaki personelimizle inceleyip sonuca ulaştık.” diye konuştu.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.