Kaynak çok, faydalanan yok

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Dairesi’nin (DİSK-AR), İşsizlik Sigortası raporu hakkında bilgi veren Lastik-İş Çerkezköy Bölge Temsilcisi Bülent Topçu, "2011 Haziran ayı itibariyle İşsizlik Sigortası Fonu'nda 49 milyar TL'lik kaynak oluştu. Bu kaynaktan 2 milyon 812 bin işsize 4 yıl maaş ödenebilir. Ancak son 10 yılda işsizlere 4,1 milyar TL ödeme yapılırken, 12 milyar TL işsizlik ödemeleri haricinde kullanıldı" dedi

Kaynak çok, faydalanan yok
23 Temmuz 2011 Cumartesi 00:00

Lastik-İş Çerkezköy Bölge Temsilcisi Bülent Topçu DİSK-AR'ın açıkladığı İşsizlik Sigortası raporu hakkında bilgi verdi. 2011 Haziran ayı itibariyle İşsizlik Sigortası Fonu'nda 49 milyar TL'lik kaynak oluştuğunu söyleyen Topçu, Bu kaynaktan işsizlere 4,1 milyar TL ödeme yapılmıştır" dedi.
SADECE 165 BİN KİŞİ İŞSİZLİK SİGORTASINDAN FAYDALANIYOR
DİSK-AR Raporu'nda, işsizlik nedeniyle ailelerin yaşadığı tahribatın trajik boyutlara ulaştığının ifade edildiğini belirten Topçu, İşsizlik Sigortası'ndan yararlanma koşullarının güç olması nedeniyle devasa bir kaynak oluştuğu, bu kaynağın kamu erkinin ihtiyaçları ekseninde yağma edildiğini söyledi.
Koşullar nedeniyle yaklaşık 5 milyon işsizin İşsizlik Sigortası'ndan yararlanmasının imkansız hale getirildiği ifade eden Topçu, "Haziran 2011 itibari ile yalnızca 165 bin kişi İşsizlik Sigortası'ndan faydalanabiliyor" dedi.
İŞSİZLERİN BÜYÜK BÖLÜMÜ GEÇİCİ İŞTEN ÇIKARILANLAR
Lastik- İş Temsilcisi Topçu İşsizlik Sigortası Raporu hakkında şu bilgileri verdi: "DİSK-AR'ın, TÜİK Mart dönemi Hane halkı İşgücü anketi sonuçları üzerinden yaptığı hesaplamalara göre; toplam işsizlerin 430 binini işten çıkartıldığı için işsiz kalanlar, 921 binini işi geçici olup sona erenler, 228 binini iflas eden ya da işini kapatanlar, 447 binini işe ihtiyacı olduğu halde kendi rızası ile işten ayrılmak zorunda kalanlar oluşturuyor.
1 MİLYON 579 BİN KİŞİNİN FONDAN FAYDALANMASI LAZIM
Raporda, İşsizlik Sigortası'nın kapsamı çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği halde, bu haktan faydalanamayan kişi sayısının 1 milyon 579 bin kişiyi bulduğu belirtildi, bu rakama kendi isteği ile iş yerinden ayrılmak zorunda bırakılanların dahil olmadığı kaydedildi. Raporda, umudu kesik işsizlerle toplam işsiz sayısının Mart dönemi hesaplamasına göre 5 milyon olduğu belirtildi. Buna göre işsizlik sigortasından yasaya göre kapsam dahilinde olanların yüzde 10'u toplam işsizlerin ise sadece yüzde 3'ü faydalanabiliyor.
ŞARTLAR İŞÇİYİ MAĞDUR EDİYOR
Yasaya, işsizlere, işsizlik fonundan yararlanmak için, işten çıkartılmış olduklarını ispatlama yükümlülüğü getirirken, işten çıkartılmadan önceki 3 yıl içinde, son 120 günü kesintisiz olmak üzere en az 600 gün prim ödemiş olmaları şartı getiriyor. Ancak DİSK-AR'ın raporunda, patronların eksik prim ödemeleri nedeniyle, işsizlik sigortasına hak kazansa da çok sayıda işçinin bu şartlar mağdur olduğu belirtiliyor.
YÜZDE 75'İ GAP'A
Raporda, işsizlik fonunun Merkezi Yönetim Bütçesine kaynak havuzu haline getirildiğine dikkat çekildi, 2009 yılında yapılan yasayla, fonun faiz gelirinin yüzde 75'inin GAP projesine aktarıldığı kaydedildi.
İŞSİZLERE ÖDENENİN İKİ KATI ÖZEL SEKTÖRE VERİLİYOR
Aynı zamanda, Torba Yasa'yla da fonun prim gelirinin yarısının, özel sektöre ve taşeron firmaların kullanımına açıldığı belirtildi. Rapora göre bu miktar Mayıs ayı itibariyle 165 bin işsize ödenen toplam tutarın yaklaşık 2 katı. Yani yasa ile 330 bin işsize ödeme yapılacak tutar, taşeron firmalara aktarılıyor.
İŞSİZE 4 MİLYAR, DİĞERLERİNE 12 MİLYAR
Rapora göre, İşsizlik Sigortasının uygulamaya başladığı Mart 2002'den 30 Haziran 2011 tarihine kadar sisteme 2 milyon 754 bin 425 kişi başvuruda bulunurken, 2 milyon 257 bin 387 kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazandı. Mart 2002'den 30 Haziran 2011 tarihine kadar toplamda 4,1 milyar TL ödeme yapıldı. Buna karşın 12 milyar TL, işsizlik ödemeleri haricinde kullanıldı.
Fonda Haziran 2011 sonu itibariyle 49 milyar TL'lik devasa bir kaynak oluştuğu kaydedilen raporda, "Fondaki parayla, fonun gelirine dokunulmaksızın, 2 milyon 812 bin işsize, 46 ay (yaklaşık 4 yıl) maaş ödenebilir" denildi.
49 MİLYAR TL İŞSİZLER İÇİN KULLANILMALI
Son olarak işsizlerin işsizlik fonundan yararlanmalarının kolaylaştırılması, ödeme miktarlarının insanca yaşama miktarına çıkarılması gerektiği belirten Topçu, şöyle konuştu: "İşsizleri, işsizlik fonu gibi devasa bir kaynağa rağmen sefalete mahkum eden, fondan işsizlere ödenen tutarın yaklaşık 3 katı oranında kendisine kaynak aktaran AKP hükümetleri büyük bir vebalin altına girmiştir. 49 milyar TL'lik bu devasa kaynak, işsizlerin ihtiyaçları için kullanılmalıdır."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.