Kenevir mi Keten mi?

​​​​​​​CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Bez torba için kenevir yerine keten üretiminin teşvik edilmesi daha makul görünüyor. Ketenden uyuşturucu elde edilmiyor. Üstelik hem yerli tohumu var hem de Omega 3 içeren keten yağı gıda sektöründe de kullanılıyor. Üstelik keten lifleri, dokuma sanayisinde daha rağbet görüyor” diye konuşarak hükümetin bu alandaki politikasını eleştirdi.

Kenevir mi Keten mi?
29 Nisan 2019 Pazartesi 15:50

“CUMHURBAŞKANI YANLIŞ BİLGİLENDİRİLMİŞ”
Kenevir üretiminde yaşanan sıkıntılar konusunda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle kapsamlı bir soru önergesi veren Aygun, bez torba seferberliği sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 9 Ocak 2019 tarihindeki “Kenevirden atlet, file, fanila dokunurdu, şimdi ithal ediyoruz. Yeniden kenevir üreteceğiz” açıklamasına işaret ederek; “Cumhurbaşkanı’nın kenevir konusunda yanlış bilgilendirildiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu. 2016’da kenevir üretimi için 19 ile izin verildiğini vurgulayan Aygun, “Dünyada kenevir tohumu üretiminin yüzde 80’ini Fransa karşılamaktadır. Türkiye’de çiftçiye üretim için verilecek gerekli sertifikalı tohum bulunmamaktadır. Üstelik kârlı bir yatırım olmayan kenevir ekimi, çiftçi tarafından rağbet görmemektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu.
KENEVİR UYUŞTURUCU OLARAK KULLANILABİLİYOR
Kenevirin dünya ticaretindeki payının sınırlı olduğuna vurgu yapan Aygun, olası uyuşturucu üretimi konusunda da uyarılarda bulundu. Aygun, “Dişi kenevirin yaprak kısımları kâğıt arasına sarılarak, uyuşturucu madde türü olan “Marijuana" olarak içilmektedir. Türkiye’de uyuşturucu madde kullanımının her geçen gün arttığı ve küçük yaşlara kadar indiği gerçeği dikkate alınarak, kenevir üretiminden kaynaklanabilecek risk mutlaka hesap edilmelidir. Gece yarısı tarladaki kenevirin yeşil yapraklarının birileri tarafından kaçak olarak biçilerek, çalınması ve uyuşturucu olarak kullanılması riski vardır. Bu durum da çiftçilerimizi çok büyük ölçüde mağdur edebilecektir” ifadelerine yer verdi.
KETEN YAĞINI ÖNERDİ
Kenevir yerine, hem dokuma sanayisinde hem de ilaç ve gıda sanayisinde kullanılan keten üretiminin çok daha kârlı olduğunu, Türkiye’ye ihracatta büyük avantajlar sağlayacağını vurgulayan Aygun, “Keten saplarından elde edilen lif çok daha kalitelidir. Keten kıyafetler her yerde ilgi görmektedir. Ayrıca ketenden elde edilen bezir yağı; vernik ve boya yapımında kullanılmaktadır. Keten yağı, aynı zamanda içerdiği Omega 3 nedeniyle balık yağı olarak bilinmekte ve soğuk yemeklerde kullanılmaktadır.  Türkiye’deki ekimi şu an 200-300 dekar arasında yapılan keten üretiminin desteklenmesi daha gerçekçi görünmektedir. Kenevire göre çiftçiye daha fazla kazanç sağlama imkânı olan ketende tohum sıkıntısı da yoktur. Nitekim Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nce üç çeşit keten tohumu geliştirilmiş ve tescil aşamasına gelinmiştir” ifadelerini kullandı.
AYGUN’UN SORULARI…
1)Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde kayıtlı ve üretim izni bulunan kenevir tohumu çeşidi görünmemektedir. Tohumu ithal ederek mi karşılamayı düşünüyorsunuz?
2)Kenevir tarlada yetişirken yeşil yapraklarının bazı kaçakçılar tarafından bir gece ansızın toplanarak uyuşturucu madde olarak kullanılmasının önüne geçecek ne gibi önlemler almayı planlıyorsunuz? Çiftçilerden habersiz tarlalara musallat olabilecek kaçakçılara karşı yasal ve idari tedbirler alacak mısınız?
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.