Keyif yapalım derken, ciğerlerimizi yakmayalım

Havaların sıcak gitmesiyle birlikte piknik alanlarının dolup taştığını bununla beraber orman yangını riskinin artacağını bildiren yetkililer, orman içi ve mücavir alanlarda, gerekçesi ne olursa olsun ateş yakılması, ateş ve benzeri maddelerle girilmesi, orman geçişi güzergâhlarında da vasıtalardan sigara atılmaması konusunda vatandaşları uyararak Türkiye'nin akciğerleri olan ormanların korunması gerektiğini söylediler.

Keyif yapalım derken, ciğerlerimizi yakmayalım
27 Temmuz 2007 Cuma 08:22

Meydana gelen orman yangınlarının dikkatsizlik sonucu çıktığına dikkat çeken yetkililer, "Keyif yapalım derken, ciğerlerimizi yakmayalım" dediler.

Yaz sezonu ile orman yangınlarının arttığını söyleyen yetkililer, özellikle Temmuz, Ağustos aylarında orman yangınlarında ciddi artış görültüğünü ifade ederek, "Ormanlarda meydana gelen yangınlar, kimi zaman bir tiryakinin izmaritiyle, kimi zaman ise piknik mangalının artığı ile çıkar. Maalesef binlerce hektarlık orman alanları keyif yapalım derken kül oluyor" dediler.

Yangınlarda sadece ormanların değil ormanlarla birlikte, ormanlık alanda bulunan bütün canlıların yok olduğunu kaydeden yetkililer, "Bu kadar hassas olan orman yangınlarının önlenmesinde öncelikli olarak; vatandaşlarımızın sigara izmaritlerinin tamamen söndürmeden atmamaları ve piknik alanında yakılan ateşin tamamen söndürüldüğünden emin olmadan oradan ayrılmaması konusuna dikkat etmelidir" diye konuştular.

Yaz aylarında çiftçilerin hasat sonrası çıkardıkları anız yangınlarına da değinen yetkililer, "Çiftçilerimizin bu yönden mutlaka uyarılması ve eğitilmesi gerekmektedir. Anız yangınlarının tarıma zararlı olduğu tarımda verimin düşmesine toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesini bozduğu unutulmamalıdır.

Ayrıca toprak yüzeyinde anız yakılmasından dolayı yaklaşık 250 derecelik bir sıcaklık oluşturduğu için toprağın üst kısmındaki kil gibi toprak parçacıklarını pişirerek toprağa faydalı mikro organizma ve solucan ile toprak karıştırıcı canlıların ölmesine neden olduğu hesaplanıp doğadaki besin zincirini de bozmamaya dikkat edilmelidir.

Bu nedenle anız yakmak çiftçilerimizin faydasına değil de zararına olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır" diyerek topraktaki canlıların önemini anlattı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.