Kıdem tazminatı kaldırılıyor mu?

Lastik-İş Çerkezköy Temsilciliği 61. Hükümet Programı’nda kıdem tazminatının kaldırılacağı ve yerine bir fon kurulacağının ilan edilmesine tepki gösterdi. Sendikanın Çerkezköy Bölge Temsilcisi Bülent Topçu kazanılmış bir hak olan kıdem tazminatının kaldırılmasına yönelik girişimlerine karşı ortak mücadele hattının oluşturulması gerektiğini söyledi

Kıdem tazminatı kaldırılıyor mu?
15 Temmuz 2011 Cuma 00:00

Lastik-İş Çerkezköy Temsilcisi Bülent Topçu, AKP iktidarının ustalık döneminde kıdem tazminatını kaldırarak yerine fon kurmaya hazırlandığını söyledi. Hükümetin işçilerin kıdem tazminatlarını alamaması, tazminatın işletmelerin üzerinde ödeme baskısı oluşturmasını öne sürerek böyle bir girişim içinde olduğunu söyleyen Topçu, "Hükümet, işçileri her türlü haktan mahrum bırakacak esnek çalışmayı da gündeme getiriyor" dedi.
ESNEK ÇALIŞMA YAYGINLAŞACAK
61. Hükümet programında esnek çalışma modellerinin hayata geçirileceğini belirten Topçu, "Bu kapsamda geçtiğimiz yıllarda sık sık gündeme gelen ve gördüğü tepki nedeniyle yasalaşmayan, en son da Torba Yasa’dan çıkarılan ‘esnek çalışma’ düzenlemelerinin bu kez hayata geçirileceği anlaşılıyor. Bu kapsamda hükümet ‘part time işçi’, ‘evden çalışma’, ‘çağrı üzerine çalışma’ gibi işçi kesiminin büyük tepki gösterdiği çalışma modellerinin yasalara konulmasında kararlı olduğunu da ifade etmiş oldu" dedi.
GREV NEDENİ SAYILMIŞTI
Kıdem tazminatının kaldırılmasının DİSK tarafından ‘genel grev’ nedeni sayacağını hatırlatan ve bu konuda sesiz kalmayacaklarını söyleyen Topçu, "DİSK’in dışında diğer konfederasyonların bu konuda alacağı tutum son derece önemlidir. Türk-İş bu konu daha önceden gündeme geldiğinde karşı çıktığını biliyoruz. Hak-İş’ten teklife karşı çıkmayı düşünmediğini gösteren açıklamalar yapılıyor. İşçilerin kazanılmış haklarını elinden alacak, esnek çalışma saatlerini yaygınlaştıracak ve kıdem tazminatının kaldırılmasını sağlayacak bu girişimlerine karşı ortak mücadele hattının oluşturulması gerekiyor. Hükümet kıdem tazminatını bir fonda toplayarak kendine yeni bir kaynak oluşturmak istiyor. İşçinin alın teriyle kazandığı para üzerinden borçların silinmesi ve ilerleyen süreçte bu fonun ortadan kalkması gündeme gelecektir. Kıdem hakkının fona devredilmesi ve ileride bunun tamamen oradan kaldırılmasına seyirci kalamayız" dedi.
HÜKÜMET NE ÖNERİYOR?
Hükümet geçen yılki toplantılarda, "Yeni bir Fon kuralım, çalışanın tazminatı buradan ödensin" teklifi getirmişti. Bununla ilgili çalışma yapılmış, ortaya şöyle bir formül konulmuştu: "İşverenin yeni kurulacak fona her ay personel başına belli bir yüzde oranında prim ödesin, işten çıkarılan çalışan, tazminatını patronu yerine bu fondan alsın. Fon, devlet güvencesinde olsun. Kendisi için 10 yıl prim ödenen kişiler ise işten çıkarılmasa bile istediği an fondaki parasını alabilsin. Emekli olanlar da kıdem tazminatını fondan alsın. Fonun kurulduğu tarihe kadar olan alacaklar kazanılmış hak olacağından patron tarafından ödensin."
Başta DİSK ve Türk-İş olmak üzere sendikalar ise hiçbir teklifi tartışmayacaklarını belirterek "Kıdem Tazminatı’na dokundurtmayız" açıklaması yapmıştı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.