KİPA esnafı nasıl etkiledi?

Çerkezköy’deki esnafın bir kısmı Kipa’nın açılmasının işlerini engellediğini düşünürken, bir kısmı da bu durumun esnaf için iyi olduğunu savunuyor. Esnaflar bol çeşidin ve sosyal alanların vatandaş için cezbedici olduğunda birleşirken kışın gelmesiyle birlikte Kipa’ya daha fazla rağbet olacağı görüşü de mevcut.

KİPA esnafı nasıl etkiledi?
26 Temmuz 2010 Pazartesi 00:00


ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ VE GENİŞ ALAN CEZBEDİYOR
    Kipa’nın açılmasından sonraki ilk bir haftada düşüş yaşadıklarını dile getiren Albayraklar Alışveriş Merkezi Sorumlusu Ramazan Albayrak, bunun sebebinin vatandaşların merak edip Kipa’ya gitmeleri olduğunu söyledi. Piyasanın normalde de durgun olduğunu hatırlatan Albayrak, "Kipa henüz tam olarak faaliyete geçmedi. Tam olarak faaliyete geçtiği zaman genel anlamda bir düşüş yaşanır" dedi.
    Vatandaşların Kipa’yı tercih etmesinin sebeplerinden birinin de ürün çeşitliliği ve geniş alan olduğunu savunan Albayrak, bu unsurların insanları cezbettiğini söyleyerek, "Aslında fiyatlar arasında çok fazla bir fark yok. İnsanlar gezinme amaçlı bile gidiyorlar" diye kaydetti. Albayrak ayrıca vatandaşların yaz aylarında tatile gittiğini hatırlattı ve kış aylarında Kipa’ya daha fazla ilgi olacağını ifade etti.

BAKKALLAR BİTMEK ÜZERE
    Çerkezköy’deki birçok bakkaliye sahibi de vatandaşların kredi kartı sebebiyle bu tip alışveriş merkezlerini tercih ettiğini söyledi ve satışlarının her geçen gün azaldığından yakındı. Yaklaşık 40 yıldır Çerkezköy’de bu işi yaptığını söyleyen ve işlerinin iyi gitmemesi halinde dükkânını kapatacağını söyleyen bir esnaf, büyük alışveriş merkezlerinin çok fazla ürün içinde sadece belli ürünlere indirim yaptığını ve müşterileri bu şekilde kandırdıklarını iddia etti.

ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİ
    Uzun yıllardır Çerkezköy’de varolan Akay Gıda’nın sorumlusu Süreyya Akay, büyük alış-veriş merkezleriyle ayrı kulvarlarda olduklarını hatırlattı ve Kipa’nın daha çok büyük marketleri etkileyeceğini savundu. İnsanların alış-veriş alışkanlıklarının değiştiğine dikkat çeken Akay, "İnsanlar artık gezerek, görerek ürünleri mukayese ederek alışveriş yapıyorlar. Eskiden ihtiyaç listesi yapılır ona göre alışveriş yapılırdı. Ama şimdi insanlar gözüne çarpanı alıyorlar" cümlelerine yer verdi.
    Akay, alış-veriş merkezlerinin sosyal alan da sağladığına değindi ve "Vatandaşlar artık zaman geçirmek için de bu tip yerlere gidiyor. Çünkü alternatif fazla" diye kaydetti.  Akay ayrıca Kipa gibi mağazaların gerekli alt yapılarını çok önceden gerçekleştirdiğini de sözlerine ekledi.

ESNAFIN BELLİ KONULARDA GÜÇLENMESİ LAZIM
    Nazar Giyim’in sahibi Salih Öngün olaya farklı bir açıdan yaklaşarak Kipa gibi mağazaların açılmasının tüm esnafa olmasa da büyük bir kısım esnafa yararlı olacağını savundu. "Bu tip mağazalar esnafa dükkan kapattırabilir ancak bazı esnafa da olumlu yansıyacak. Çünkü böyle mağazaların açılmasıyla birlikte çevre ilçelerden, beldelerden ve köylerden Çerkezköy’e birçok insan gelecek" diyen Öngün, bu sayede Çerkezköy’de yeni bir müşteri akımı olacağını vurguladı. Esnafın ihtisas sahibi olmasının da önem arz ettiğini dile getiren Öngün, "Esnafın belli konularda güçlenmesi lazım. Bu sayede bu durumu kendi lehlerine çevirebilirler" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.