Kış lastiği takmayanlara 80 TL para cezası

Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık Pazartesi günü başlıyor. Kış lastiği takmayanları ise para cezaları bekliyor. 1 Aralık tarihinde başlayan ve 1 Nisan tarihine kadar devam edecek olan uygulama kapsamında Binek araçlarda kış lastiği takmayan araç sürücülerine Trafik kanunun 30/1A maddesi kapsamında 80 TL para cezası uygulanacak. Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar içinde bu kurala uymayan araçların işletmecilerine 519 lira para cezası ve ceza puanı yaptırımı uygulanacağı öğrenildi

Kış lastiği takmayanlara 80 TL para cezası
27 Kasım 2014 Perşembe 08:39

UYGULAMA 1 ARALIK TARİHİNDE BAŞLIYOR
 
1 Aralık tarihinden itibaren başlayacak olan kış lastiği takma zorunluluğu 1 Nisan tarihinde sona erecek. Kış şartlarına göre önlemini almamış, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağdur olmasını önlemek amacıyla başlatılan uygulamayla, karlı havalarda yolların kapanmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
 
KIŞ LASTİKLERİ DAHA İYİ YOL TUTUŞ VE YÜKSEK GÜVENLİK SAĞLIYOR
 
Kış lastikleri hakkında bilgi veren Lider Lastik firması yetkilisi İlhan Çeken, “Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor. Kışlık lastiği sadece kar yağdığı zaman etkili değildir. Kış lastikleri yol tutuşu ve direksiyon hakimiyetini iyi sağlayarak mal ve can kaybının da önüne geçmiş oluyor. Kurallara göre araçlarda dört lastiğinde kar lastiği olması gerekiyor. İşletmemizde her nevi araca uygun kış lastiği bulunuyor” dedi.
 
KIŞ LASTİKLERİNDE KRİSTAL İŞARETİ OLMASI GEREKİYOR
 
Kış lastiklerinde çivili ve normal çeşitlerin olduğunu sözlerine ekleyen Çeken, “kış lastiklerinde diş derinlikleri 9 mm olan kış lastiklerimiz bulunuyor. M+S yazısının yeterli olmayıp, lastiklerde kristal işaretinin bulunması gerekmektedir. Kristal işareti olmadan denetimden geçmez. İşletmemizde lastik değiştirmenin yanı sıra Balans ayarı, nitrojen gazı, subap değişimi, jant doğrultma ve jant boyama işlemleri yapılıyor. Ücretsiz olarak da lastik hava basınç ölçümü ile lastik diş ölçümleri de yapılıyor” diye konuştu.
 
KURALLARA UYMAYANLARA İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK
 
Kış lastiklerinin 1 Nisan tarihine kadar takılı kalacağını ifade eden İlkan Çeken, “1 Aralık tarihinde başlayan ve 1 Nisan tarihine kadar devam edecek olan uygulama kapsamında Binek araçlarda kış lastiği takmayan araç sürücülerine Trafik Kanunun 30/1A maddesi kapsamında 80 TL para cezası uygulanacak. Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar içinde bu kurala uymayan araçların işletmecilerine 519 lira para cezası ve ceza puanı yaptırımı uygulanacak” açıklamasında bulundu.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.