Kişilik özelliklerin temeli 0-6 yaş arası atılıyor

Çerkezköy'de hizmet veren Penguen Gündüz Çocuk Bakım evi, Çerkezköy Belediyesi Nikah Salonu'nda velileri Çocuklarda Gelişim Dönemi Özellikleri ve Etkili İletişim hakkında bilgilendirdi. Konuşmacı olarak Psikolog Sevim Tarımsal'ın katıldığı program yaklaşık 2 saat sürdü. Anne baba olmanın zor olduğunu dile getiren Psikolog Sevim Tarımsal, 0-6 yaş arası çocuklarda kişilik özelliklerinin temeli atıldığını belirterek iletişim kurarken yapılması gerekenleri de anlattı.

Kişilik özelliklerin temeli 0-6 yaş arası atılıyor
20 Şubat 2008 Çarşamba 08:30

Çocuklarda 0-6 yaş arası eğitimin çok önemli olduğuna değinen Psikolog Sevim Tarımsal, "0-1.5 yaş çocuklarda güven dönemidir. 1.5-3 yaş arası özgürlük ve hareketlilik dönemi, 3-6 yaş arası ise cinsel kimlik gelişimi ve sorgulama dönemidir.

3-6 YAŞ ARASI EĞİTİM DÖNEMİNDE ÇOCUKLARA EV YETERLİ OLMUYOR

1.5-3 yaş arası çocukların hareketlerini önlemek yerine, ona karşı tehlikeleri oluşturan şeyleri engellemek gerekir. 3-6 yaş arasında özellikle erkek çocuklarda babaların doğru model olması gerekiyor cinsel kimliğini gelişimi açısından. Çünkü kızlar anneye, erkek çocuklar babaya benzemek ister. Babaların erkek çocuklarla daha çok vakit geçirmeleri önemli 3-6 yaş arasında. Çünkü bu dönemde çocuklar için ev yetersiz kalıyor.

SORU SORDUĞUNDA ONU GÜZELCE CEVAPLANDIRMALIYIZ

Bu dönemde çocuklar çok soru sorarlar. Sorulara cevap vermek gerekiyor. Cevap verilmediği zaman, bıktım senin sorularından dediğin zaman çocuğa soru sormak güzel bişey değil mesajı vermiş oluyoruz. Çocuk demek ki soru sormak güzel birşey değil, büyükler kızıyo diye düşünüyor ve yetişkinlik döneminde de soru sormuyor. Okulda eğitim alırkende soru soramıyor, öğretmen öğrendiniz mi dediğinde de, öğrenmese bile soru soramıyor. Bu yüzden 3-6 yaş arası dönemde çocuklara karşı çok dikkatli olmalıyız.

Kişilik özelliklerinin temelleri 0-6 yaş arası atılıyor. Sonra biz onun üzerine süslemeler yapıyoruz. Esas temel 0-6 yaş, o yüzdende aile ve okul öncesi kurumlar çok önemli. Ailenin burada bilmesi gereken gelişim dönemi özellikleridir. Bunları iyi bilirlerse onlara nasıl davranacaklarını daha iyi bulabilirler. Ya da hangi görevleri yapması gerektiğini bilir aile. Bilmezse farklı beklentiler içine girebilir ya çok fazla şey bekler ya o yaşın özelliklerini göstermediği zaman bunun farkına varmaz.

ÇOCUKLARA KARŞI İYİ BİR DİNLEYİCİ OLMAYILIZ

İletişimde çocukları dinlemek duyguları almak, duyguları onlara yansıtmak, duyguları reddetmemek lazım. İyi bir dinleyici olduğu zaman aile ve çevredeki dinleyiciler çocuk zaten çok rahatlıyor. Böyle olduğu zaman çocuk açık iletişim kurabilir hale geliyor, Bu da ona iş başarısında, okul başarısında ve aile başarısında çok büyük bir temel sağlamış oluyor. Öfkelerde çocuğa kızgınlığımızı ben diliyle anlatmamız gerekiyor. Yani neden kızdığımızı, neye kızdığımızı, bizi neden etkiliyorda bu olay kızıyoruz. Karşıdakine bunu doğru anlattığı zaman.

Yani sen böyle böyle yaptığın zaman kızıyorum, öfkeleniyorum dediğin zaman zaten karşındaki bunu düzeltmek için çaba harcar. Ama bunun nedenini anlatmadan sen beni kızdırıyorsun dediğimizde karşımızdaki savunmaya geçer ve bize saldırırı. Bize saldıran kişiye biz tekrar saldırırız ve böyle bir kısır döngüye gider. Bu yüzden 0-6 yaş arası çocuklarda eğitim ve iletişim çok önemlidir" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.