Kitap okuma alışkanlığında ülke ortalamasının ger

Çerkezköy’de kitap satışı yapan Kitap Evi ve Kırtasiye işletmecileri Türkiye genelinde 7.2 olan kitap okuma oranının Çerkezköy’de daha düşük olduğunu belirtiyorlar. Kitap satışı yapan işletmeciler, işçi sınıfının yoğun olarak yaşadığı ilçemizde okuma alışkanlığının düşük olmasını eğitim sistemine ve ekonomik nedenlere bağlıyorlar.

Kitap okuma alışkanlığında  ülke ortalamasının ger
17 Haziran 2011 Cuma 00:00

Çerkezköy’deki kitap okuma oranının Türkiye ortalamasını altında olduğunu belirten Kitap Evi ve Kırtasiye sahipleri, bu durumun nedeni olarakta işçi sınıfının yoğun olarak yaşadığı Çerkezköy’de vatandaşların alım gücünün düşük olmasını gösteriyorlar.
Boyut Kitap Evi İşletmecisi Cihan Atik Çerkezköylülerin genel olarak kitaba olan ilgisinin az olduğunu belirtiyor.
Çerkezköy’de kitap okuyan kesim olarak öğrencilerin ve memurların öne çıktığını söyleyen Atik, " İşçi sınıfının yoğun olarak yaşadığı Çerkezköy’de işçiler ne yazık ki kitap okumuyorlar. Zaten kitap okusalar, bilinçlenseler tercihlerini de çok daha farklı şekilde yaparlardı. Neden kitap okumuyorsunuz? sorusunu bizler de arkadaşlarımıza, dostlarımıza iletiyoruz. Bu soruya karşılık olarak ise  ‘Her akşam televizyonda birbirinden güzel bir sürü dizi var. Onları izlemek dururken kitap okumanın anlamı yok ki. Hadi televizyonu geçtik ondan daha önemli olan internet var. Hal böyle olunca da kitap okumaya vakit ayıramıyoruz’ cevabını alıyoruz. Bu anlayışı kırmak için farklı toplumsal müdahalelerin yapılması gerekiyor. Kitap okumak toplumsal bir kültür, bir alışkanlık haline getirilmelidir. Bu alışkanlıkta insanlara küçük yaşlardan itibaren verilecek eğitimle kazandırılabilir" dedi.
EN ÇOK OKUNAN KİTAPLAR
Şuanda piyasada en çok satılan kitaplar hakkında bilgi veren Atik, "Bu dönemde genel olarak gündemde olan popüler romanlar okunuyor. Yerli romanlar arasında en çok okunan kitapları Canan Tan’ın İz’i, Murathan Mungan’ın Şairin Romanı, Sinan Akyüz’ün Piruze-Şam'da Bir Türk Gelin’i, Zülfü Livaneli’nin Serenad’ı, Yılmaz Özdil’in İsim Şehir Hayvan’ı, Hıfzı Topuz’un Hava Kurşun Gibi Ağır’ı, Ece Temelkuran’ın İkinci Yarısı ve Emre Kongar’ın İçimizdeki Zalim’i olarak sıralayabiliriz. Chris Cleave’nin  Kundakçı’sı, Becca Fitzpatrick Fısıltı’sı, Rıchelle Mead’ın Son Fedarlık Kitabı, Deeanne Gıst’ın Umutsuz Aşkın Gözyaşları, Nicholas Sparks’ın Son Şarkı’sı ise en çok satılan yabancı kitaplar olarak raflardaki yerini alıyor" dedi.
Atik son olarak, Artemiz, Everest, Doğan, Can vb. gibi büyük yayınevlerinin kitaplarının ellerinde bulunduğunu belirtirken, ikinci el kitap satışlarının da olduğunu söyledi. Bütün Kitaplarda %25-50 arası indirim olduğun söyleyen Atik, "Bütün kitapseverleri kitap okumaya ve satın almaya davet ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
OKUYAN ADAM DÜŞÜNEN ADAMDIR
Kitap okuma alışkanlığı üzerine görüşlerini aldığımız Yılmaz Kırtasiye’nin sahibi Mehmet Yılmaz ise, "Okuyan adam düşünen adamdır. Düşünen adamlarında ülkemizdeki durumu ortada. İnsanlar okuyup bilgi sahibi olmaktan ve bunun sonucu olarak tutuklanmaktan korkuyorlar herhalde.  Bunun yanında toplumda bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma yönelimi etkin olmuş durumda. Bugün kimle konuşursanız konuşun herkesin bir konu üzerinde fikri var. İnsanlar okuyarak öğrendiklerini de değil de görsel medya üzerinden duyduklarını bilgi olarak değerlendiriyorlar ve toplum ile paylaşıyorlar. Bu durumda sığ bir tartışma biçimini ortaya çıkarıyor" dedi.
OKUMA DERSLERİ HAYATA GEÇİRİLMELİ
Okuma alışkanlığının bütünlüklü bir sorun olduğunu dile getiren Yılmaz, "Bu sorunu aşmak için işin temelinden, yani çocuklardan ve gençlikten başlamak lazım. Okullarda çocukları okumaya yönlendirici adımlar atılmalıdır. Öğretmenler 100 temel eser ile sınırlandırılmış durumdalar. Öğrencilerin farklı şekilde düşünen ve sorgulayan yazarlara ulaşması zorlaştırılmış durumda. İlköğretimde okuma derslerinin hayata geçirilmesi ve öğretmenlerin öğrencileri daha farklı kaynaklara da yöneltmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
OKUYAN TOPLUM ÇOK RENKLİ VE ÇOK SESLİ OLUR
Okumayan bir toplum olarak günlük yüz-yüz elli kelimeyle konuşur hale geldiğimizi belirten Yılmaz,  "Okuyan bir toplum olarak bu sayıyı çok daha yukarılara taşımak ve kültürlü, çok renkli ve sesli bir toplum olmamız pekala mümkündür. Bunun için popüler kültürün insanı okumaktan uzaklaştıran etkisini bir an önce kırmak gerekiyor" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.