Kızamık sayısındaki artışın nedeni ne?

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer’in, kızamık vakalarıyla ilgili verdiği soru önergesi korkunç artışı gözler önüne serdi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2010’da 7 olan kızamık vakasının 2013’te 7 bin 405’e çıktığını kaydetti

Kızamık sayısındaki artışın nedeni ne?
25 Aralık 2014 Perşembe 18:16

 CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun yanıtlaması üzere kızamık vakalarıyla ilgili bir soru önergesi verdi. Yüceer, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 20 yıldır kesintisiz olarak kızamığın görüldüğü Türkiye’nin, kızamık vakalarında dünyada üçüncü, Avrupa’da ise birinci sırada yer aldığını belirtti. Yüceer, WHO’nun, Haziran ayında Suriye ve komşu ülkelerde hava sıcaklığının artmasıyla salgın hastalık riskinin ortaya çıktığı uyarısında bulunduğunu da hatırlattı. Yüceer, Müezzinoğlu’na “Son 3 yıl ayrı ayrı belirtilmek üzere ülkemizde, şark çıbanı, kolera, tüberküloz, kızamık gibi salgın hastalıkların görülme sayısı kaçtır? Kızamık vakalarındaki artışın, Suriyeli mültecilerin Türkiye’ye girmesiyle paralel olduğu belirtilmektedir. Bakanlığınızın söz konusu durum ile ilgili önlem almama gerekçesi nedir?” sorularını yöneltti.

KORKUNÇ ARTIŞ

Bakan Müezzinoğlu’nun Yüceer’e verdiği yanıtta, kızamık hasta sayısındaki korkunç artış gözler önüne serildi. Yanıttaki tablolarda 2010’da bildirilen kızamık vakası 7 iken bu rakamın 2011’de 111’e, 2012’de 349’a, 2013’te ise 7 bin 405’e yükseldiği görüldü.

EN FAZLA GÜNEYDOĞU’DA

2013’te en fazla kızamık hastasının görüldüğü bölge ise 2 bin 948 kişiyle Güneydoğu Anadolu oldu. Marmara’da 1412, Karadeniz’de 166, Ege’de 141, İç Anadolu’da 482, Akdeniz’de 1130, Doğu Anadolu’da da 1126 kızamık vakası bildirildi. Bu hastalardan 2 bin 146’sı 0, 1888’i 1-4, 1279’u 5-9, 359’u 10-14, 303’ü 15-19, 489’u 20-27, 498’i 25-29, 432’si ise 30 ve üstü yaşlarında bulunuyor.

KAYNAK SURİYELİLER DEĞİL

Bakan Müezzinoğlu, hastalıktaki artış ve önlem amaçlı yapılan çalışmalarla ilgili de önergede şunları kaydetti:

“Suriyelilerin vaka artışının kaynağı olmadıkları ancak kontrolsüz girişlerle ülkemize giren ve aşısız veya eksik aşılı olanların virüs dolaşımının devamlılığında rol oynayabilecekleri değerlendirilmektedir. Mültecilere, gerek sınırdan kontrollü olarak girdikleri anda gerekse kamplara giriş yapıldığı andan itibaren kızamık aşılaması ve yerleşik yaşama geçilmesi sonrasında diğer rutin aşılar uygulanmaktadır.

15 ALTINA AŞI YAPILIYOR

Suriyeliler için oluşturulan kamplarda Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerileri doğrultusunda ülkemize gelen 15 yaş altı Suriyelilere kızamık, çocuk felci, difteri-tetanoz aşıları uygulanmaktadır. Ayrıca, kamplarda kalan 5 yaş altı tüm Suriyeli misafir çocuklara diğer tüm çocukluk çağı aşıları da ülkemizde uygulandığı şekliyle uygulanmaktadır. Suriye’deki durum nedeniyle diğer bulaşıcı hastalıkların ülkemize yansımaması hususunda gereken tedbirler titizlikle alınmaktadır.

690’I SURİYE VATANDAŞI

Suriye’den gelen misafirlerimiz arasında aşısız olanlar da kızamık hastalığına yakalanabilmektedir. Bildirilen vakaların yüzde 8,7’si (690 vaka) Suriye vatandaşıdır. Şimdiye kadar, kamplarda kalan Suriyelilere yaklaşık 75 bin doz kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısı uygulanmıştır. Kızamık hastalığı konusunda, kamuoyu gerek Bakanlığımız gerekse Bilimsel Danışma Kurulu üyeleri tarafından gerektiğinde bilgilendirilmektedir. Bu durumun kamuoyundan saklanması söz konusu değildir.

SÜPRİZ DEĞİL

Önerge yanıtını değerlendiren Yüceer, AKP’nin uyguladığı sağlık politikalarının, birinci basamak sağlık sisteminin kamusal anlayışını yok ettiğini belirterek, uygulanan sağlık politikalarıyla kızamık vb bulaşıcı hastalıkların korkunç bir şekilde artmasının sürpriz olmadığını bildirdi. Yüceer, “İç savaşla birlikte Suriyeli sığınmacılar ülkemizin dört bir yanına kontrolsüz bir şekilde dağıldı. Kimse Türkiye’nin hangi bölgesinde, kaç sığınmacının yaşadığını bilmiyor. Gerek bizlerin gerekse sivil toplum örgütlerinin uyarılarına rağmen, Bakanlık gerekli önlemi almadı. Vakit yitirmeden, bir an önce gerekli önlemler alınmalıdır” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
fevzipaşalı - 9 yıl önce
sayın vekil istanbula sürülüyormuşsun,hayırlı olsun.hiç olmazsa sorduğum soruların cevabını verebilseydin!!!!!!!!