KIZILPINAR, 6. BÜYÜK YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİ SÜNN

İki yıl önce Kızılpınar Er Meydanı'nda yaptıkları final müsabakasında Şaban Yılmaz'a Başpehlivanlığı kaybeden Kırkpınar Başpehlivanları'ndan Recep kara, bu kez aynı meydanda rakibini yendi. Kızılpınar Başpehlivanı olan Recep Kara ile Şaban Yılmaz'ın mücadelesi büyük bir çekişmeye sahne oldu. Uzatmaya gidilen güreşi, Recep Kara sayı ile kazandı

KIZILPINAR, 6. BÜYÜK YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİ SÜNN
05 Temmuz 2011 Salı 00:00

Kızılpınar Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen Büyük Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin 6'ncısı Sünnet Şöleni ile birleştirilince dev bir sosyal etkinliğe dönüştü. Gösteriler konser programıyla sona erdi. Kızılpınar Belediyesi 6. Büyük Yağlı Pehlivan Güreşleri Pazar Günü Kızılpınar Belde Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Tarihi Kırkpınar Başpehlivanları'nın katıldığı Yağlı Pehlivan Güreşleri, güreşseverlere muhteşem bir gün yaşattı. Kızılpınar Güreşler Ağası Seyithan Carferoğlu'nun "Ha Kızılpınar ha Kırkpınar" diye nazire yaptığı güreşlerin Başpehlivanı bu yıl iki yıl önce yenildiği Şaban Yılmaz'ı finalde sayı ile yenen Recep Kara oldu.
190 PEHLİVAN ER MEYDANI DEDİ
Sabah'ın erken saatlerinde Belediye önünde düzenlenen Mehteran gösterisiyle başlayan 6. Büyük Yağlı Pehlivan Güreşleri, daha sonra Kızılpınar Belde Stadyum'un da devam etti. Er Meydanı'na ilk olarak minikler çıktı. 190 güreşçinin katıldığı Kızılpınar Büyük Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde 16 tane Başpehlivan kol bağladı. Tarihi Kırkpınar Baş Cazgırı Şükrü Kayabaş'ın coşturduğu Er Meydanı, Çerkezköy Protokolü'nün de büyük ilgisini gördü. 40'a yakın güreş ağasının misafir olarak katıldığı Kızılpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin ev sahipliğini Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz ve Kızılpınar Güreşler Ağası Seyithan Caferoğlu yaptı. Misafirlerini mehteran eşliğinde tanıdan Seyithan Caferoğlu, güreşlerin açılış konuşmasında "6 yıl önce ha Kırkpınar ha Kızılpınar demiştik. Bugün öyle devam ediyor."dedi. Güreşlerin açılış konuşmasını Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz yaptı. Korkmaz sosyal, kültürel ve siyasi mesajlar verdiği konuşmasında yağlı güreşlerinde önemine vurgu yaptı. Korkmaz, belde halkına da "Dedikodulara kulak asmayın. Ne sorunuz varsa gelin bana sorun. Zaten yeni yaptığımız Kültür Merkezi'nde eylülden itibaren Halk Günleri düzenleyeceğiz. Orda her hafta sizlerin sorunlarını dinleyeceğim, sorularınıza cevap vereceğim." açıklamasını yaptı. Konuşmalardan sonra okunan Kur'an-ı Kerim ile birlikte güreşlerin startı verildi. Pehlivanlar meydana çıkarken kesilmek için hazırlanan koç, "Çocukların psikolojik etkilenmesi' düşünülerek kesilmeden Kur'an Kursu'na bağışlandı.
DAVULCULARA TUTANAK TUTULDU
13 boyda yapılan güreşlere bazı boylarda güreşçi katılmadığı için müsabakada düzenlenmedi. Müsabakalarda zaman zaman sakatlanan güreşçilere ambulansta müdahale edildi. Büyük çekişmelere sahne olan güreşler, seyircilerden büyük ilgi gördü. Güreş alanında yemek dağıtımından, meyve, kuruyemiş ve soğuk içeceklere varıncaya kadar hiçbir eksiklik bırakmayan Güreşler Ağası Seyithan Caferoğlu ile Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, sık sık Tarihi Kırkpınar Baş Cazgırı Şükrü Kayabaş'ın övgü dolu deyişleriyle onurlandırıldı. Günün en ilginç olayı, Güreş Federasyonu'nun yasakladığı belirtilen, davulculara bahşiş verilmesi nedeniyle tutanak tutulması oldu. Baş Cazgır Şükrü Kayabaş, Ak Partili Sait Yazı ve Belediye Başkanı Faruk Korkmaz ile oğlu Çerkezköyspor Başkanı Ahmet Korkmaz'dan bahşiş alan davulculara Meydan Hakemleri'nce tutanak tutulduğunu, "Güreş Federasyonumuz davulcu ve cazgırların bahşiş almasını yasaklamıştır. Bu kurala uymayan davulcular hakkında tutanak tutulmuştur. Duyurulur" sözleriyle duyurdu.
ANONS HATALARI KIZDIRDI
Çok sayıda protokol üyesinin katıldığı Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin en ilgi çeken olaylarından biri de aceleyle yapılan anonslar oldu. Sık sık Kızılpınar Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Günay'ın ismi yanlış onons edilirken, Başkan Yardımcısı'nı kızdırdı. Tribünden, ayağı kalkarak 'Günay, Günay' diye işaret ederek düzeltilmesini isteyen Ahmet Günay, sonunda soyadının tam onons edilmesini sağladı. Bunun yanı sıra, pehlivanların 'Adlarına güreştikleri' sponsorlorluklarını yapan işadamlarının isimlerinin karıştırılması eklenirken, Ak Parti Çerkezköy Eski İlçe Başkanı Sait Yazı'nın 'Milletvekili Adayı' diye anons edilmesi acemiliğin son perdesi oldu. Sait Yazı, geçtiğimiz 12 Haziran'daki seçimlerde Ak Parti'den Milletvekili Adayı olmuş ancak seçilememişti.
AĞALIK YENİDEN CAFEROĞLU'NUN OLDU
Tarihi Kırkpınar Cazgırı Şükrü Kayabaş'ın yaptığı açık artırmayla Kızılpınar Güreşler Ağalı yeniden Seyithan Caferoğlu'nun oldu. Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz'ın 10 bin TL ile açılışını yaptığı 'Ağalık artırması'na son noktayı 30 bin TL ile Seyithan Caferoğlu koydu. Yağlı Pehlivan Güreşleri'ne Milletvekili Ziyaeddin Akbulut, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Karağaç Belediye Başkanı Özkan Yücel, Ak Parti İl Genel Meclis Üyeleri Hasan Karaca ve Abdurrahman Çiçek, Ak Parti İlçe Başkanı Alaattin Demirbağ, ÇTSO Meclis Başkanı İsmail Akın, Jandarma Komutanı Musa Aydın, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hamdi Zenginal, Nüfus Müdürü Gülhan Yelek, Çerkezköyspor Başkanı Ahmet Korkmaz, ile çok sayıda işadamı ve protokol üyesi katıldı. Kızılpınar Yağlı Güreşleri'ne Ağa Seyithan Caferoğlu'nun misafiri olarak Kırkpınar Güreşler Ağası Seyfettin Serin, Çerkezköy Güreşler Ağası Mesut İşlek, Veliköy Güreşler Ağası Tayyip Bilgen ve 40'a yakın güreş ağası katıldı.
BİRİNCİLERE ALTIN
Büyük Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin finalleri geldiğinde bir taraftan da ödül töreni düzenlenmeye başladı. Her dalda birinci olana altın hediye edilen Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde dereceye giren pehlivanlarda çeşitli hediyelerle onure edildi. Minik1, minik2, teşvik1, deste küçük, deste büyük, baş altı ve başpehlivanlık kategorilerinde yapılan yağlı güreşlerin bir taraftan final müsabakaları gerçekleştirildi, bir taraftan ödül töreni düzenlendi. Başpehlivanlar kol bağlarken, Minik1, minik2, teşvik1, deste küçük, deste büyük, baş altının dereceye giren pehlivanlarına ödülleri verildi. Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde: Minik 1; 1) Murat Bektaş 2) Aliş Aliş 3) Taha Nazlı 4) Ali Altıntaş, Minik 2; 1) Mücahit Dağcı 2) Serkan Makas 3) Baki Kara 4) Uğur Lafçı, Teşvik 1; 1) Çetin Bunarbaşı 2) Selçuk Derviş 3) Mustafa Taş 4) Atakan Akgün, Deste Küçük; 1) Özkan Yılmaz 2) Hüseyin Gümüşalan 3) Nedim Anıl Gider 4) Enes Öngürer, Deste Büyük; 1) Ahmet Seymen 2) Samet Seymen 3) Enes Yanık 4) Ali Rıza Özkayalar, Tozkoparan; 1) Absdurrahim Gargi 2) Ayhan Aktürk 3) Tuncay Tacer 4) Ferdi Zengin, Başorta; 1) Olcay Karaçamış 2) Adem Kara 3) Soner Toto 4) Ender Akdiş, Başaltı; 1) Erkan Ertan 2) Şener Sarı 3) Nadir Takı 4) Rıdvan Kara oldu. Kızılpınar Yağlı Büyük Pehlivan Güreşleri'nde üç güreşçide Hakem Heyeti tarafından "En teknik, en centilmen ve en iyi peşrev çeken" ödülü aldı. En teknik pehlivan Sefa Alp, en centilmen pehlivan Yiğit Gider ve en iyi peşver çeken pehlivan ise Harun Turan oldu.
BAŞPEHLİVAN KARA
Kızılpınar Başpehlivan'ı bu yıl Tarihi Kırkpınar Başpehlivanları'ndan Recep Kara oldu. Kırkpınar öncesi pehlivanları meydana çıkartan Kızılpınar 6. Büyük Yağlı Pehlivan Güreşleri'ne 16 başpehlivan katıldı. Aralarında 9 kez Kırkpınar Başpehlivanı seçilerek tarihe geçen Ahmet Taşçı, daha önce Başpehlivan olan Şaban Yılmaz, Silivri'deki Pehlivanlık güreşlerinde Başpehlivan olan Güngör Ekin, Sezgün Yüksek, Gökhan Arıcı ve Efsane Kocayusuf'un filminde Kocayusuf'u canlandırması teklif edilen Eyüp Ünlü'nün katıldığı Kızılpınar Başpehlivanlık güreşlerini Recep Kara kazandı. Yarı final müsabakalarında Gökhan Arıcı ile Recep Kara karşı karşıya gelirken, ezeli rakibi Şaban Yılmaz'da geçen hafta Silivri'de başpehlivan olan Güngör Ekin'i ile karşılaştı. Rakiplerinin sırtını yere getiren Recep Kara ve Şaban Yılmaz seyircilerin büyük ilgi ve desteği altında final müsabakasına çıktı. 2008'de  Kırkpınar Başpehlivanı olarak geldiği Kızılpınar'da Şaban Yılmaz'a yenilen Recep Kara, bu kez rövanşı aldı. Büyük bir mücadeleye sahne olan Kara ve Yılmaz karşılaşması uzatmalara gitti. İlk yarım saat yenişemeyen Kara ve Yılmaz 15 dakikalık sayı müsabakasına çıktı. İlk yarım saatte rakibine oranla daha diri olan Recep Kara, uzatma dakikalarında aldığı sayı ile ezeli rakibini yenmeyi başardı. Başpehlivan olan Recep Kara, 10 Temmuz'da başlayacak olan Kırkpınar öncesi büyük moral buldu. Kara madalyasını Ağa Seyithan Caferoğlu'nun elinden aldı. Dereceye giren Şaban Yılmaz, Gökhan Arıcı ve Güngör Ekin de çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.
Kızılpınar Yağlı Güreşleri akşam ise "Sünnet Şöleni" kapsamında "Burcu Ulukaya, Mehmet Öndül, Cüneyt Şentürk ve Çılgın Sedat" verdiği konserle devam etti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.