KOAH rahatsızlığında nelere dikkat edilmeli!

KOAH rahatsızlığı hakkında açıklamalarda bulunan Özel İrmet Hospital doktorlarından Uzm.Dr. Bahar Handemir, “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), akciğerin kronik ilerleyici bir hastalığıdır. Mesleki maruziyet (toz,duman,zararlı gazlar) Hava kirliliği-Büyük kentlerdeki hava kirliliği özellikle bronşite sebep olarak KOAH oluşumunu tetikler. İç ortam hava kirliliği-Ülkemizde özellikle sigara içmeyen kadınlarda ısınma ya da pişirme amacıyla çalı, çırpı ya da tezek yakmak ve bunların dumanına maruz kalmak KOAH oluşmasına neden olabilir” dedi

KOAH rahatsızlığında nelere dikkat edilmeli!
03 Mart 2015 Salı 18:16

 KOAH’LARIN ONDA BİRİ HASTALIĞIN FARKINDADIR

Özel İrmet Hospital Doktorlarından Uzm.Dr. Bahar Handemir, KOAH rahatsızlığı hakkında açıklamalarda bulundu. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), akciğerin kronik ilerleyici bir hastalığı olduğunu ifade eden Handemir, “Hastalık büyük oranda sigara dumanı ve bazı kişilerde diğer zararlı gaz ve 
parçacıklara bağlı olarak gelişen soluk yollarının mikrobik olmayan bir iltihabı sonucu oluşur. Bu 
iltihaplanma sonucu hava yolları daralır. Bu iltihapla mücadele etmede yetersiz kalan akciğerlerde 
giderek ilerleyen bir harabiyet oluşur. Dünya'da ve Türkiye'de her 5 kişiden biri KOAH'lıdır. 
Ancak KOAH'lıların onda biri hastalığının farkındadır. KOAH'a ait belirti ve bulgular 5O'lili 
yaşlara gelmeden fark edilemeyebilir” açıklamasında bulundu.

KOAH’IN İLERİ AŞAMALARINDA KİLO KAYBI GÖRÜLEBİLİR

Hastalığın ilk ortaya çıktığı dönemlerde hiçbir belirti bulunmayabilir diyerek konuşmasını sürdüren Handemir, “Bazı hastalarda başlangıçta yalnızca sabahları olan daha sonra gün boyu süren öksürük, balgam çıkarma olabilir. Erken dönemde efora bağlı olarak ortaya çıkan nefes darlığı, bazen kişi tarafından rahat nefes alamama, bacaklarda güçsüzlük, çabuk yorulma şeklinde ifade edilir. Solunum yolu enfeksiyonları uzun sürebilir ve hışıltılı solunum eşlik edebilir. İleri aşamalarda dokuların yeterli oksijenlenememesi 
nedeniyle morarma gelişebilir. Oksijenlenme yetersizliği ve karbondioksitin atılamamasına bağlı olarak sabahları baş ağrısı oluşabilir. KOAH'ın ileri aşamalarında kilo kaybı görülebilir. Bazı bireylerde gün boyu uyuklama ve gece aşırı horlama gibi uyku ile ilgili problemler vardır” dedi.

HAVA KİRLİLİĞİ BRONŞİTE SEBEP OLARAK KOAH OLUŞUMUNU TETİKLER

Risk faktörleri hakkında da bilgi veren Bahar Handemir, “Mesleki maruziyet (toz,duman,zararlı gazlar)

Hava kirliliği-Büyük kentlerdeki hava kirliliği özellikle bronşite sebep olarak KOAH oluşumunu 
tetikler. İç ortam hava kirliliği-Ülkemizde özellikle sigara içmeyen kadınlarda ısınma ya da pişirme 
amacıyla çalı, çırpı ya da tezek yakmak ve bunların dumanına maruz kalmak KOAH oluşmasına 
neden olabilir. Cinsiyet- Büyük olasılıkla fazla sigara içimine bağlı olarak erkeklerde kadınlara oranla daha sıklıkla görülmektedir. Beslenme-A, C, E vitamini eksikliği ve alkol kullanımı KOAH gelişiminde rol oynayabilmektedir. Alfa 1 antitripsin eksikliği-Genetik olarak akciğer harabiyetini azaltan bir faktör olan alfa 1 antitripsin düzeyinin düşük olduğu kişilerde KOAH gelişebilir. Bu durum çok nadir görülür” diye konuştu.

UYGULANMASI KOLAY BİR ÖLÇÜM

Tanı için, göğüs hastalıkları uzmanına başvurularak muayene olunması ve solunum fonksiyonlarının ölçüldüğü Spirometri testinin yapılmasının gerekli olduğunu sözlerine ekleyen Handemir, “Diğer yardımcı testler; akciğer filmi, kan oksijen seviyesinin ölçümü, kan testleri ve egzersiz testleridir. Spirometri bir üfleme ile akciğerlerden ne miktarda havanın ne hızla çıkabileceğini ölçmek için kullanılan bir testtir. Cihaz bir bilgisayar sistemine bağlı çalışır. Doktorun ya da solunum teknisyeninin direktiflerine uyulduğunda uygulanması kolay bir ölçümdür” ifadelerini kullandı.

REHABİLİTASYON MERKEZLERİNE BAŞVURMALARI GEREKMEKTEDİR

Tedavisi hakkında da bilgi veren Bahar Handemir, “Sigarayı bırakmak-Eğer halen sigara içiyorsanız, hemen şu anda bırakın. Sigarayı bırakmak KOAH ile birlikte yaşarken yaşam kalitenizi arttırmak için yapacağınız en doğru adım olacaktır. Medikal tedavi-doktorunuzun önerdiği şekilde inhalasyon ve nebülizasyon tedavilerinizi kullanmalısınız. Fizyoterapi-Pulmoner rehabilitasyon programları bir takım işidir. Konusunda eğitimli deneyimli uzman doktorlar, hemşireler, fizyoterapistler, diyetisyenler ve psikologlardan oluşan bir ekip programınız süresince ve bitiminde takiplerinizde sizinle birlikte olarak hastalığınızla başa çıkabilmeniz ve durumunuzu en iyi nasıl yönetebileceğiniz konusunda destek olur. Her bireyin kendi ihtiyaçları dikkate alınarak kişiye özel programlar oluşturulur. Egzersiz-pulmoner rehabilitasyonun en önemli parçasıdır. O nedenle KOAH’lı bireylerin kendilerine uygun egzersiz programının belirlenmesi için pulmoner rehabilitasyon merkez/ünitelerine başvurmaları gerekmektedir” dedi. 

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.