KOÇAK TÜRK-İŞ'IN ARAŞTIRMA SONUÇLARINI AÇIKLADI: S

Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Türk-İş'in düzenli olarak yaptığı 'Açlık ve Yoksukluk Sınırı' araştırmasının sonuçlarını basınla paylaştı. Koçak, araştırma sonuçlarına göre dört kişilik ailenin 'Açlık Sınırı'nın 878 TL, Yoksulluk Sınırı'nın ise 2.861 TL olduğunu belirterek, "Mutfak enflasyonunda yıllık ortalama artış yüzde 8.16 oranında" dedi

KOÇAK TÜRK-İŞ'IN ARAŞTIRMA SONUÇLARINI AÇIKLADI: S
29 Haziran 2011 Çarşamba 00:00

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) düzenli olarak yaptığı 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırma sonuçlarını Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak açıkladı. Buna göre Türkiye'de dör kişilik bir ailenin 'Açlık Sınır' 878 TL olurken,  'Yoksulluk Sınırı' 2.861 TL olarak belirlendi. Araştırmaya göre mutfak enflasyonunda ise yıllık ortalama artış yüzde 8.16 oranında kaydedildi.
AÇLIK SINIRI 878 TL
Türk Metal Sendikası'ndaki makamında düzenlediği basın toplantısıyla Türk-İş'in araştırma sonuçlarını açıklayan İl Temsilcisi Murat Koçak, "Ülkemizin gündemini geçtiğimiz aylarda ağırlıklı olarak oluşturan milletvekili genel seçimleri 12 Haziran 2001 günü gerçekleşti ve toplumun önemli bir kesimini oluşturan çalışanlarla birlikte halkımız demokratik tercihini yaptı. Seçimin ardından 'Geçim şartları' gündelik yaşantımızın yine ayrılmaz bir parçası olmaya devam etti. Türkiye İşçi Sendikaları Konfedarasyonu (Türk-İş) tarafından Aralık 1987'den bu yana her ay düzenli olarak yapılan 'Açlık ve yoksulluk sınırı' araştırmasının sonuçları, 2011 Haziran ayı itibariyle çalışanların geçim koşullarını ortaya koydu. Buna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 878, 18 TL liradır."diye konuştu.
YOKSULLUK SINIRI 2.861 TL
Araştırmanın ikinci ayağı olan yoksulluk sınırına ilişkin olarak elde edilen sonuçlara değinen Başkan Koçak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gıda harcaması ile birlikte giyim, 'konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 2.860,53 liraya ulaşmıştı. Çalışanlar, ağırlık olarak tükettikleri mal ve hizmetlerdeki fiyat artışı nedeniyle, yılbaşına göre bugün 33,83 lira daha fazla harcama yapmak durumundadır. Mutfak harcamasına altı ayın sonuna gelen ek yük ise 10,38 liradır. 2011 yılının başında işveren-hükümet kesimi tarafından aylık net 629, 95 lira olarak belirlenen asgari ücret 1 Temmuz'dan itibaren yılın ikinci altı aylık dönemi için aylık net 658,95 lira olacaktır. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, 2010 yılında asgari ücretli sayısı 4 milyon 738 bin 433 kişidir. Milyonlarca asgari ücretlinin günde 22 lira ile kendisinin ve ailesinin geçimini insan onuruna yaraşır düzeyde sürdürmesi mümkün değildir."
MUTFAK ENFLASYONU YILLIK 8.16
Başkan Koçak açıklamalarına mutfak enflasyonunun yıllık artış rakamlarını vererek devam etti. Türk-İş'in düzenli olarak yaptığı araştırmaya göre Haziran 2011 Ayı itibariyle 'Mutfak Enflasyonu'ndaki değişimleri sıralayan Koçak, şu bilgileri verdi: "Ankara'da dört kişilik bir ailenin 'gıda için' yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.38 oranında geriledi. Böylece son beş yılda bu ay gıda fiyatlarında görülen aylık gerileme devam etti. Yılın ilk altı aylık döneminde artış oranı yüzde 1.20 oldu. Gıda enflasyonundaki oniki ay itibariyle artış yüzde 7.36 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise 8.16 olarak hesaplandı."
Başkan Koçak basın açıklamasını şöyle tamamladı: "Açlık ve yoksulluk sınırı çalışmasında hesaplamaya temel olan gıda maddelerinin fiyatları, Konfederasyonumuzca piyasadan, market ve semt pazarları sürekli ve düzenli olarak dolaşılarak doğrudan tespit edilmektedir. Çalışma bu niteliğiyle bağımsızdır ve tüketici fiyatlarındaki artış eğilimini yansıtan 'Öncü gösterge' niteliği taşımaktadır. Kuşkusuz hesaplanan 'yoksulluk sınırı' tutarı ücret düzeyi olmayıp, haneye girmesi gereken gelir toplamını ifade etmektedir."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.