Koçak'dan Basına kutlama

Türk-İş İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, 24 Temmuz Basına Sansür'ün kaldırılışının 103. yıl dönümünü yayınladığı bir mesajla kutladı.

Koçak'dan Basına kutlama
26 Temmuz 2011 Salı 00:00

Türk-İş İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat KOçak, "24 Temmuz Basın Bayramı kutlu olsun" dedi.
Bir basın açıklaması yapan Koçak, "Dünyamızın her geçen gün değiştiği ve devamında dönüşümler yaşadığı bir sürecin içindeyiz. Bu gezegenin hangi bölgesinde olursa olsun yaşanan olaylar, şu ya da bu şekilde bizleri de ilgilendiriyor. Ülkelerin yaşadığı siyasal gelişmeler, bilimde ve teknolojideki yenilikler, açlıktan ve savaştan ölenler, salgınlar, rekorlar, küresel ısınmanın yol açtığı değişiklikler ve daha birçok olay, durum ve gelişme bizlerin hayata dair yol haritasını belirleyen önemli etkenlerdir" diye konuştu.
DÖRDÜNCÜ KUVVET
Basın Bayramı'nı kutlayan Koçak açıklamasına şöyle devam etti: "İşte bizler bu yol haritasını çizerken,  binlerce, on binlerce kilometre uzaklıkta meydana gelen olayları ve gelişmeleri radyo, televizyon, gazeteler veya internet gibi kitle iletişim araçları sayesinde öğreniyoruz. Kitle iletişim araçlarının olaylar, gelişmeler ve durumlara ilişkin yaptığı yorumlar ve değerlendirmeler kamuoyunu yönlendirir. Yapılan bu işe adını veren gazetecilik işte bu nedenle, birçok demokratik ülkede yasama yürütme ve yargıdan sonra ‘Dördüncü Kuvvet’ olarak anılır.
103. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN
24 Temmuz Basına Sansürün Kaldırılmasının 103. yıl dönümü münasebetiyle yapılan açıklamaların genelinde ulusal basın içindeki gazetecilerin sorunlarına ve çözümlerine yönelik ifadeler görülür. Ancak bu gazeteleri ve gazetecileri besleyen damar durumundaki yerel gazetelerin, radyo ve televizyonların sorunları ve çözümlerinin kaderi sadece konuyu geçiştirmekle sınırlıdır.
Bugün Türkiye’deki yerel gazetelerin sayısı 2 binin üzerindedir. Aynı şekilde 1200’e yakın yerel radyo istasyonu vardır. 230 yerel ve bölgesel televizyon kanalı vardır. Bu kuruluşların büyük çoğunluğu, varlığının devamını sağlayacak gelirlerden mahrum olarak zor şartlarda ayakta durabilmektedir. Dolayısıyla bu kuruluşları ve bu kuruluşları haberleriyle besleyen insanları yok saymak mümkün değildir, olamaz.
 Mesai saatleri belirli olmayan, tatilleri olmayan tek düşünceleri kamuoyuna haber vermek olan bu kişi ve kuruluşları sosyal güvenlik mevzuatı başta olmak üzere, ayakta kalmalarını sağlayacak tedbirlerle desteklemek demokrasinin bir gereği olarak algılanmalıdır. Çünkü tekelleşmenin doğal sonucu olarak, ulusal gazetelerin güç kazanması, sonuçta yerel gazeteleri de mağdur etmiştir. Oysa yerel medya, bulunduğu yörenin veya bölgenin halkının haber almasını, bilgilenmesini ve çevrede olan bitenlerden haberdar almasını sağlayan en önemli unsurdur. Bugün 1876 yılında başlayan sansür uygulamaların 1908 yılında ilan edilen 2. Meşrutiyet ilanıyla son bulan, günümüze kadar ara ara devam etse de basına sansürün kaldırılışının 103. yıl dönümü. Sonuç olarak söylemek gerekirse, en başta yerel medya içinde görev yapan gazeteci arkadaşlarımızın hakları korunmalıdır, çalışma şartları iyileştirilmelidir. Bu yapıldığı takdirde, Türkiye tarafsız bir medya yapısına sahip olacaktır."
BAŞARILAR DİLİYORUM
Koçak sözlerini şöyle tamamladı: "Bu dilek ve düşüncelerle Çerkezköy başta olmak üzere civar bölgelerde faaliyet gösteren gazete ve televizyonlarda görev yapan gazeteci arkadaşlarımıza ve gazete sahiplerini '24 Temmuz Basına Sansürün Kaldırılması' münasebetiyle kutluyor, özgür habercilik yapmaları dileğiyle başarılar diliyorum."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.