Kölelik düzeninde faturayı işçiler ödüyor

İstanbul Mecidiyeköy’de meydana gelen asansör faciasının ardından bir açıklama yapan CHP Tekirdağ Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Acımasızca çevrilen sömürü çarklarının, modern kölelik düzenin faturasını milletimiz, Soma’da yerin dibindeki maden ocaklarında 301 canla, İstanbul göklerindeki Rezidans inşaatında 10 canla ödedi” dedi

Kölelik düzeninde faturayı işçiler ödüyor
10 Eylül 2014 Çarşamba 07:14

İstanbul Mecidiyeköy’de bir rezidans inşaatında 10 işçimizin yaşamını kaybetmesi ile ilgili bir açıklama yapan Tekirdağ CHP Milletvekili Faik Öztrak, “12 yıldır bu ülkede acımasız bir büyüme modeli uygulanıyor.  Üretmeden tüketmek, kazanmadan harcamak 12 yılın ekonomik düsturu oldu. Vatandaşlarımızın umudu ile maaşı arasındaki fark kredi kartı borcu ile kapatılır hale geldi. İşçiyi borca batırıp AVM ve Rezidans inşaatlarına, madenlere, zimmetleyen sömürü düzeni, artık makyaj tutmaz hale geldi” açıklamasını yaptı.

AVM SAYISI 333’E ÇIKTI
“Son 12 yılda Türkiye’deki AVM sayısı 53’den 333’e çıktı. İstanbul’daki AVM sayısı Londra, Paris ve Berlin’deki AVM’lerin toplam sayısına ulaştı” diyen Tekirdağ CHP Milletvekili Faik Öztrak,  “Ormanlarımız, tarihimiz ve kültürümüz yağmalandı, şehirlerimizi gökdelenlerle doldu. Sadece İstanbul’daki gökdelenlerin sayısı 324’e çıktı. Bu AVM ve gökdelenler, işçilerimizin canı ve kanı üzerinden yükseldi” ifadelerini kullandıktan sonra şunları söyledi:

KÖLELİK DÜZENİ
“Bu yıl, acımasızca çevrilen sömürü çarklarının, modern kölelik düzenin faturasını milletimiz, Soma’da yerin dibindeki maden ocaklarında 301 canla, İstanbul göklerinde Rezidans inşaatında 10 canla ödedi. Bu yılın ilk sekiz ayında inşaatlarda yaşamını yitiren işçilerimizin sayısı 237’ye ulaştı.

 İŞ CİNAYETLERİNDE AVRUPA BİRİNCİSİYİZ
İş cinayetlerinin adı iş kazası oldu.  Adam sendeciliğin, köşe dönmeciliğin neden olduğu iş cinayetleri, işin fıtratına bağlandı veya sektörel vaka olarak değerlendirildi. İşte bu zihniyet nedeniyle, Türkiye iş cinayetlerinde Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü oldu.

 RANTIN VE SÖMÜRÜNÜN ÖNÜ AÇILDI
Çelik ve beton yığınlarını, kömür damarlarını kâr damarı haline getiren bu sömürü düzeninde, devletin ar damarı çatladı. Bu iktidar devleti sömürü düzeninin işbirlikçisi yaptı. Devlet kömür madenlerinde rödovansla, şehir merkezlerinde ise TOKİ eliyle rantın ve sömürünün önünü açtı.

 ŞEHİT İLAN EDİLEREK SORUMLULUKTAN KURTULUNAMAZ
İstanbul’da hafta sonu yaşanan facianın sorumlusu çakılan asansör değildir. Esas sorumlu, çakılan bu çarpık düzen ve ona kol kanat geren, işbirlikçiliğine soyunan siyasi felsefe ve onun iktidarıdır. Maliyeti düşürüp, karı ve rantı artırmak için tüm düzenleyici ve denetleyici kuralları gevşeten, kamu ihale mevzuatında 113 kez değişiklik yapan, özerk kurumları vesayet altına alan AKP iktidarı, kurban edilen işçilerimizi şehit ilan ederek sorumluluktan kurtulamaz.

 ILO SÖZLEŞMESİNİ HATIRLATTI

Soma’daki facianın ardından 118 gün geçmesine rağmen, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Madenlerde Sağlık ve Güvenlik Hakkındaki 176 sayılı sözleşmesini imzalamayan, maden şehitlerimize söz verilen hakları TBMM’de bekleten bu hakları vergi kaçakçılarının kasa affına kılıf yapan AKP iktidarıdır. Şimdi aynı iktidar rezidansta kurban edilen 10 işçimizin ardından ILO’nun 167 sayılı İnşaatlarda Sağlık ve Güvenlik Hakkındaki Sözleşmesini hatırlamaktadır.

 VİCDANLI BÜYÜME MODELİNE GEÇİLECEK
Sorun zihniyettir, sistemdir ve bunu getiren siyasi kadrolardır. Bu zihniyet ve onun işbirlikçisi kadrolar değişmeden bu acıların son bulması mümkün değildir. Cumhuriyet Halk Partisi, ülkemizde bu acıların bir daha yaşanmaması için gereken her mücadeleyi vermektedir ve verecektir. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında bu güzel topraklarda vicdanlı büyüme modeline geçilecektir.

Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında ar damarı, kâr damarı olmaktan çıkacak; iş ve işçi güvenliği en öncelikli politikamız olacaktır”.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
trakyalı - 10 yıl önce
sayın öztrak çorlu çerkezköy yolunda üst geçit yapılmaması sayesinde maalesef 15 in üzerinde ışıkla karşı karşıyayız bölgemizi ilgilendiren konulara da değinirseniz sevinirim sözüm candan hanıma da geçerlidir
Avatar
hasan - 10 yıl önce @trakyalı
mecliste bölgemizle ilgili konulara değinen başka vekil yokki zaten. sıkıntı şu, chp muhalefette yani yaptırım gücü yok, çalışması gereken kurumlar çalışmıyor olay orada.