Kömür rezervleri ihaleye çıkacak

Hükümetin cari açığı azaltacak önlemlerin peşinde olduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerli enerjiye büyük ağırlık vereceklerini kaydetti. Bakan Yıldız, Çerkezköy’de 500 milyon tonluk yeni kömür rezervlerini üretim şirketlerine ihale edeceklerini söyledi.

Kömür rezervleri ihaleye çıkacak
19 Temmuz 2011 Salı 00:00

Maden Tetkik Arama Müdürlüğü (MTA) geçtiğimiz aylarda yaptığı çalışma ile Çerkezköy bölgesinde 498 milyon ton olmak üzere toplam bin megavat düzeyinde kömür bulunduğunu açıklamamıştı. Bu kömür rezervlerinin cari açığı kapatmada kullanılacağını belirten Bakan Yıldız, rezervler için önümüzdeki günlerde ihale yapılacağını da söyledi.


ALTINDAN KALKILACAK TEKLİFLER VERİLSİN
Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Bakan Yıldız, kredi maliyet artışının özelleştirme ihalelerini kazananlara yük olmayacağını belirtti. Elektrik dağıtım şirketlerinin ek teminatları yatırmaması konusunu da değerlendiren Bakan Yıldız, şirketlere "Altından kalkacakları teklifleri vermeli." uyarısında bulundu. Yıldız, ödeme gecikmeleri konusunda kredi maliyet artışının gerekçe gösterilmeyeceğini belirterek, "Biz hiçbir şirkete ihalelerde yüksek ya da düşük teklif verin demedik. Herkes kendi fiyatını artırıyor. Buna da herkes katlanacak. Özel şirketlerin altından kalkacakları teklifleri vermeleri daha doğru olur." dedi. Yıldız ihalelerin ikinci ve üçüncülere kalması durumunda 10,8 milyar dolarlık ihale bedelinde oluşacak düşüşe de saygılı olacaklarını ifade etti.
2023 VİZYONUNDA KÖMÜRÜN İŞLETMEYE AÇILMASI VAR
Çerkezköy Kömür Havzaları’nın özel sektöre açılmasının planlandığını ve özel sektörün bu yatırımları yaparken olabildiğince sorunsuz ve kamu ile daha az muhatap olacağı bir yapının öngörüldüğünü belirten Yıldız; "Bilindiği gibi 2023 yılı hedeflerimiz arasında yerli kaynaklarımızdan kömürün kullanılması, işletmeye açılması önem arz etmektedir. Gelişen teknolojiler ile beraber kömür santrallerinin yerli kaynaklardan besleniyor olması hem enerji fiyatları açısından hem de ülke ekonomisi açısından olumlu bir sonuç doğuracaktır. Ucu açık olan bu toplantıda olabildiğince önerilerinizin dile getirilmesi önemli katkılar sağlayacaktır" dedi.
İHALE YAPILACAK
Hükümetin cari açığı azaltacak önlemlerin peşinde olduğunu belirten Yıldız, yerli enerjiye büyük ağırlık vereceklerini kaydetti. Bakan Yıldız, Konya-Karapınar, Çerkezköy ve Afşin-Elbistan'da 2,8 milyar tonluk yeni kömür rezervlerini üretim şirketlerine ihale edeceklerini söyledi.
CARİ AÇIKTA ENERJİ HEDEF TAHTASINA KONDU
Yükselen cari açık sonrası enerjinin hedef tahtasına konulduğunu kaydeden Yıldız, "Enerjinin cari açıktaki payının cari açığın artma oranından daha düşük bir oranla arttığını görüyoruz. Bu bir teselli değil. Ama cari açık içindeki paydaşların enerji kalemlerinde, algılanandan daha düşük olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz" dedi.
10 NUMARA YAĞ AKARYAKIT OLARAK KULLANILMAYACAK
Enerji Bakanı Taner Yıldız, 10 numara madeni yağın akaryakıt olarak kullanılmasına son verecek düzenleme yapıldığını söyledi. 10 numara yağın akaryakıt olarak kullanılması halinde ÖTV miktarının artırılacağını belirten Yıldız, sadece sanayide kullanımına izin verileceğini ifade etti. Yıldız, "Maksadının dışında akaryakıt cinsi olarak kullanılmayacak." dedi. Maliye Bakanlığı ile bu konuda ciddi bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Yıldız, Türkiye'de 1 milyon 276 bin ton civarında 10 numaralı yağ kullanıldığını, sadece 270 bin tonunun sanayide kullanıldığını belirterek, 6'da 5'inin maksadının dışında kullanıldığını kaydetti. "Devletin vergi kaybı 2,1 milyar TL'yi buluyor. 10 numara yağda yapılacak tek ÖTV miktarının artırılıp sanayiciye vergi iadesi yapılması." diyen Bakan Yıldız, vergi düzenlemesi sonrası yakıt olarak kullanılamayacağını ifade etti.
RUSYA İLE ANLAŞMA YENİLENECEK
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile yapılan ve yıl sonunda süresi bitecek 6 milyar metreküplük doğalgaz anlaşmasını özel şirketlerin yenileyeceğini söyledi. Yeni anlaşmada izlenecek yol Rusya ile görüşmeler sonucunda kısa süre içerisinde netleştirilecek. Bakan Yıldız, kredi maliyet artışının özelleştirme ihalelerini kazananlara yük getirmeyeceğini de kaydetti. Rusya ile 1986 yılında imzalanan ve yılsonunda süresi dolacak doğalgaz alım anlaşmasını özel sektör yenileyecek.
Ankara'da bakanlığıyla ilgili yeni dönemi değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile Türkiye arasındaki batı hattı olarak bilinen ve yıllık 6 milyar metreküplük gaz alım anlaşmasının yenilenmesiyle ilgili çalışmaların ağustos sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Doğalgaz pazarında özel sektörün payının artmasından yana olduklarını belirten Bakan Yıldız "Gazprom ile BOTAŞ arasındaki müzakereler sürüyor. Müzakereler sonucunda özel sektöre devir konusunda karşılıklı imzalanarak mı yoksa imzalanmadan mı olacak o konular netleşecek. Ama nihai hedefimiz önceden belirttiğim gibi özel sektör marifetiyle bu hizmetin götürülmesidir." dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.