Kömürlü termik santrale hayır

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, Çerkezköy ve Silivrinin Çayırdere köyü arasına yapılmak istenen kömürlü termik santral hakkında yeni açıklamalarda bulundu. Yapılması planlanan termik santral için her kafadan bir ses çıktığını ve bilgi kirliliğinin oluştuğunu ifade eden Korsan, “Destek olmuyorsunuz, bari köstek olmayın!” dedi

Kömürlü termik santrale hayır
19 Haziran 2017 Pazartesi 12:04

BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, yapmış olduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Çerkezköy ve Silivri’nin Çayırdere köyü arasına yapılmak istenen kömürlü termik santral ile ilgili mücadelemize başladığımızdan beri her gün yeni bir engelle karşılaşıyoruz. Bir sürü yalan haber havada uçuşuyor.
HER KAFADAN BİR SES ÇIKIYOR
Biri kalkıyor, ‘Cumhurbaşkanı ile konuştum, santral yapılmayacak’ diyor. Biri kalkıyor, ‘Bu proje iptal edilecek, yerine kum ocağı yapılacak’ diyor. Başka biri kalkıyor, ‘Bu proje iptal edilecek yerine toplu konut yapılacak’ diyor. Biri kalkıyor, ‘Milletvekili bana söyledi santral yapılmayacakmış’ diyor. Üstelik tüm bunları söyleyenler bu işleri bilenler, işlerin nasıl yürüdüğünden haberleri olanlar.
SADECE GEVEZELİK
Tüm bu söylenenler yalan. Belki bir kısmının bu söylentilerden çıkarı vardır. Diğerlerininki ise sadece gevezelik. Mücadele etmeye cesareti olmayanlar başkalarının mücadelesini de engellemek için böyle yalanlar uyduruyorlar ya da duydukları yalanları hevesle yayıyorlar.
KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL DEDİĞİNİZDE İŞİN ŞEKLİ DEĞİŞİYOR
‘Cumhurbaşkanı ile görüştüm, santral yapılmayacak’ diyeni ciddiye bile almadan geçiyorum fakat kum ocağı ya da toplu konut diyenlere iki çift lafım olacak. Trakya’da her yerin altı kum, yasak olmasına rağmen, bir sürü engel olmasına rağmen nereye istesen kum ocağı ruhsatı alınabiliyor. Toplu konut ise çok daha kolay. Bunun için termik santral deyip milleti ayaklandırmaya gerek yok. Söz konusu arazinin yarısı orman, geriye iki bin beş yüz dönüm arazi kalıyor. Bunun zaten yarısı hazine arazisi, kalan yarıyı da köylünün çoğu satmaya dünden razı. Alır, toplu konutunuzu yaparsınız. Buraya değil toplu konut, yeni bir şehir yapılabilir. Fakat termik santral, hele kömürlü termik santral dediğinizde işin şekli değişiyor.
NEDİR KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL?
Kömürlü termik santral, bir kömür sobasıdır. İçine kömürü koyar yakarsınız. Sonra da sobayı temizler külünü alır, çöpe atarsınız. Yalnız, termik santralin bir farkı kendisinin biraz büyük bir soba olmasıdır. Bir termik santral on bin ton kömürü bir günde yakabilir. Bu yaklaşık sekiz bin evin bir kış boyunca ısınmak için yaktığı kömüre eşittir. Bu büyük, kırk tonluk dev kamyonlarla günde iki yüz elli kamyon kömür eder. Bu kadar büyük bir soba yanınca çok fazla kül çıkarır. Bu külü koyacak da bir yer lazımdır. Bu nedenle kömürlü termik santral yapılacak yerlerin yanına bir de kül çöplüğü yapılır.
GÜNDE 10 BİN TON KÖMÜR YAKACAK
Kömürlü termik santral dendiğinde bir tek kömürlerin yanacağı santral binasından söz edilmez. Kömürlerin yanacağı santral dışında, santralin kömürlerinin depolanacağı bir alan, su kuyuları ve külün atılacağı bir çöp alanı santrali oluşturur. Bir yere termik santral yapılacağı söylendiğinde bir çöplük de birlikte planlanır. Ayrıca bir de çöplük yapacağız denmez. Çünkü çöplük planlamazsanız size bu külleri nereye dökeceksiniz diye sorarlar. Planlayacağınız çöplük çok büyük olmak zorundadır. Günde on bin ton kömür yakacak bir santral, ortalama otuz yıllık ömrü boyunca yüz milyon ton kömür yakar. Bu miktarda kömürün külünü koyacak bir çöplük gerekir. Diyebilirsiniz ki Çayırdere’deki bu alan, bu miktarda kül için bile çok büyük. İşte bu noktada biz de bu yere santralin küllerinden başka çöplerin de konabileceğini düşünüyoruz ve bunu söylüyoruz.
DESTEK OLMUYORSUNUZ, BARİ KÖSTEK OLMAYIN!
İlçemiz için olsun, tüm Trakya için olsun böylesi önemli bir konuda destek olmayacaksanız, hiç değilse insanların şevklerini kırıp, mücadele etmelerini engelleyecek yalanlar üretmeyin. Eğer siz de santrale karşıysanız, kendi projenizi üretin, kendi tepkilerinizi gösterin. İnsanların daha şevkle mücadele etmesi için çaba gösterin. Gelin birlikte Silivri’nin ve Trakya’nın gücünü, kararlılığını gösterelim. Kömürlü termik santrale hayır!”
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.