Konut piyasası seçim dinlemiyor

Yaklaşan seçim nedeniyle durgunlaşması beklenen konut piyasası, tam aksine, yeni arzlara sahne oluyor. Bunun en önemli nedeni de tüketicinin azalmayan iştahı. Seçim sonrası siyasi düzlemde önemli bir değişiklik olmayacağını, fiyatlarda ve faizde artış olacağını öngören tüketici, önceki seçim dönemlerinin tersi bir davranış sergileyip alıma geçti.

Konut piyasası seçim dinlemiyor
25 Mayıs 2011 Çarşamba 00:00

Yılın ilk aylarında, 12 Haziran’da yapılacak genel seçim nedeniyle ilkbaharda yavaşlayacağı düşünülen konut piyasası, beklenen olumsuz etkiyi yaşamıyor. Bundaki en önemli etken de tüketici davranışlarının değişmiş olması, önceki seçim dönemlerinde, seçimden 2-3 ay önce "bekle-gör" psikolojisine giren tüketici, bu defa talebini geri çekmedi. Havadaki bu rahatlığı fark eden konut üreticileri, en iyi satış döneminden biri olan, bahar aylarında projelerini satışa çıkardı.
PİYASADA BAHAR DÖNEMİ SATIŞLARI YAŞANIYOR
Seçimlere rağmen konut piyasasındaki bu olumlu hava hakkında görüşlerini aldığımız Narin Park Satış Yönetmeni Yasin Özçelik, bahar dönemiyle yükselişe başlayan satışların aynı düzeyde devam ettiğini söylüyor. 
"Seçim döneminin satışlarını etkilediğini söylemek bizler açısından çok gerçekçi olmaz" diyen Özçelik, "Satışlarda bahar aylarına özgü dönemsel bir artış olması ve bunun seçim dönemine denk gelmesi gibi bir durum var. Buradan yola çıkarak satışların arttığını söylemek doğru bir değerlendirme olmaz. Çerkezköy zaten sürekli gelişmeye devam ettiği için satışlar standartlarını koruyarak devam edecektir" şeklinde konuştu.
SEÇİM DÖNEMİ ETKİLEDİ DEMEK DOĞRU OLMAZ
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Kozapark Satış Danışmanı Arzu Sazan ise, "Kozapark projesi güvenilir bir proje olduğu için satışlarımız hep iyi durumdaydı. Kozapark’ta satışlar bahar aylarına denk geldiği içinde iyi bir satış düzeyi yakaladık. Bu düzey yaz aylarında ister istemez düşecektir. Seçim döneminin direk olarak satışları olumlu veya olumsuz yönde etkileyeceğini söyleyemeyiz. Ancak seçimler sonrası piyasanın biraz daha yumuşayacağını varsayabiliriz. Bu durumda piyasayı olumlu yönde etkileyecektir" dedi.
KONUTTA ZAM YAPMAK KAÇINILMAZ HALE GELECEK
Ekonomi yönetiminin aldığı soğutma önlemlerinden sonra konut kredisi faizlerinde artış bekleniyor. Faiz oranının çıkacağına yönelik tahmin ve görüşler hiç de az değil, öte yandan, konut üreticileri devamlı maliyetlerinin ne kadar yükseldiğini, arsa fiyatlarının hiç gerilemediğini dile getiriyorlar. Ekonomide istikrar bozulmadığı sürece, bir süre sonra zam yapmanın kaçınılmaz olduğu ifade ediliyor.
FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ SATIŞLARI ARTIRIYOR
Halkın önemli bir kesimi de seçim sonuçlarının az çok belli olduğunu ve ilerleyen süreçte ülkede önemli bir değişikliğin olmayacağını düşünüyor. Buna karşın faiz oranlarında beklenen artış ve konut fiyatlarında oluşabilecek artış yönetimde aynı anlayışın ve istikrar ortamının devam edeceği anlamına gelen bu öngörü, tüketici için faizde artış ve konut fiyatına zam anlamı taşıyor. Hal böyle olunca, "Seçimden önce alalım, avantajlı olsun" psikolojisi ortaya çıkıyor. İşte, konut üreticileri bu fırsatı kaçırmıyor; lansmanlara hız veriyor. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.