Köprülü: Ülkemizi bu tehlikeden korumalıyız

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Emre Köprülü, 16 Nisan’da gerçekleşecek olan referandumla ilgili sürdürdüğü çalışmalar kapsamında Çerkezköy’de bir dizi ziyarette bulundu. Tüm ziyaretlerinde STK temsilcileri tarafından kapıda karşılanan Köprülü yeni anayasa tasarısıyla ilgili bilgiler vererek, “Tek bir kişinin ağzından çıkan kanun olabiliyorsa orada diktatörlük vardır. Bu sistem Türkiye için çok tehlikelidir. ‘Evet’ oyu vereceklerin vicdanlarını dinlemelerini rica ediyorum. Referandum sürecinde partizanlığı bırakıp, ülkemizi bu tehlikeden korumalıyız.” ifadelerini kullandı

Köprülü: Ülkemizi bu tehlikeden korumalıyız
31 Mart 2017 Cuma 15:56

TEK BİR ADAMA MECLİSİ FESHETME YETKİSİ VERİLECEK
Çerkezköy ziyaretleri kapsamında ilk olarak Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) Çerkezköy Şubesi’ne giden Köprülü, 16 Nisan’da yapılacak referandumda ‘Evet’ çıktığı takdirde anayasada değişecek 18 madde hakkında açıklamalarda bulundu. Yeni anayasa taslağını oluşturan 18 maddenin kabul edilemez olduğunu ifade eden Milletvekili Köprülü, ‘Hepimiz bu ülkenin bir vatandaşı, bir ferdi olarak, ülkemizin geleceğini düşünüp ona göre hareket etmeliyiz. 18 maddelik anayasa taslağının içinde yer alan yasalardan biri de ‘Cumhurbaşkanının meclisi feshetme yetkisi’ dir. Meclis üyelerinin belirlenmesi için yaklaşık 50 milyon vatandaşımız oy kullanıyor. Referandumda 25 milyon artı 1 oy almak başkanlık sistemini mümkün kılacak ve tek adama feshetme yetkisi verecek. Ülkenin tamamının temsil eden bir meclis, 25 milyon oyla başkan olmuş biri tarafından feshedilebiliyorsa burada demokrasiden, haktan, hukuktan bahsetmemiz mümkün değildir. Dünyanın neresine giderseniz gidin, tek bir kişinin ağzından çıkan kanun olabiliyorsa orada diktatörlük vardır.” dedi.
80 MİLYON 1’DEN BÜYÜKTÜR
Cumhurbaşkanlığı sisteminin, bir kişiye tüm yetkilerin devredilmesi demek olduğunu vurgulayan Emre Köprülü, “Eğer bu sistem gelirse, Cumhurbaşkanı her aklına geleni kanun yapabilecek güce erişebilecek. Mesela gündemde olan kıdem tazminatı sorunu. Cumhurbaşkanının bir sözü ile işçilerin hakkı olan kıdem tazminatlarının tümü bir fona aktarılabilecek. Bu kadar fazla yetki herkesi bozar. Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler’de, BM’nin 5 daimi üye ülkesi için söylediği bir sözü var: ‘Dünya beşten büyüktür’. Evet, kendisine katılıyorum ama unutmamalıdır ki 80 milyon da 1’den büyüktür. Recep Tayyip Erdoğan’ı sevebilirsiniz, partinizi sevebilirsiniz ama memleket sevgisi hepsinin üstünde gelir. Bu yüzden referandum sürecinde partizanlığı bırakıp, ülkemizi bu tehlikeden korumalıyız. Erdoğan’a ve sonrasında gelecek tek adama ülkeyi teslim ettiğimizde olabilecekleri düşünmeliyiz.” diye konuştu.
ÇİFTÇİNİN, İŞÇİNİN ÇOCUĞU VEKİL OLAMAYACAK
Anayasa taslağında yer alan, milletvekili seçilme yaşının 18’e düşürülmesi düzenlemesi hakkında çelişkiler olduğunu ifade eden Köprülü, “Bu düzenlemelerin içinde belki bir tek madde rahatsızlık vermiyor. O da 18 yaşını doldurmuş Türkiye vatandaşlarının vekil olabilmesine imkan sağlayan madde. Fakat genç yurttaşlarımız şunu da bilmelidir ki, 18 yaşını doldurmuş çiftçi, işçi ve memur çocuklarının hiçbiri vekil olamayacak. Patron ve sermaye sahiplerinin çocukları olacak. 18 yaş maddesi, ciddiyetsiz bir teklif. Bu düzenlemeyi getirirken bazı değişikliklerin de yapılması gerekirdi. Örneğin 21 yaşını doldurmamış bir gencimiz kamyon ehliyeti alamazken, 24 yaşını doldurmamış bir gencimiz otobüs kullanma ehliyeti alamazken 18 yaşını doldurmuş bir vatandaşımızın 80 milyonluk ülkeyi yönetebilme yetkisi alması çelişkili bir durumdur.” ifadelerini kullandı.
BU MADDE İLE HÜKÜMET TAMAMEN DENETİME KAPANACAK
Milletvekili Emre Köprülü konuşmasının devamında, “Demokraside denetim yetkisi oy kullanma ile başlar. Fakat buna rağmen, yapılacak 18 maddelik düzenleme ile bakanlar ve başkan yardımcıları, seçilen milletvekilleri içinden atanamaz hale gelecek. Bu şu demektir: ‘Hükümetin tamamen denetime kapanması’. Bakanlar seçilmiş vekillerden değil de dışarıdan atandığı için, halkın sandıkta denetlemesine mani olmaktır. Bu sistem Türkiye için çok tehlikelidir. Yasamanın tek kişinin elinde olduğu, yargının bağımsız olmadığı bir ülkede yaşamak ‘Evet’ oyu verenlerin de aleyhine olacak bir durumdur. Bu nedenle Evet oyu vereceklerin vicdanlarını dinlemelerini rica ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
BİR CUMHURBAŞKANINA YAKIŞIR MI?
Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nı ziyareti sırasında 16 Nisan’da yapılacak referandumla gelecek 18 maddenin hiçbirinde esnafın, işçinin, çiftçinin lehine bir düzenleme olmadığına dikkat çeken Köprülü, yalnızca tek adam için bir düzenleme olduğunu ifade etti. Ayrıca referandumda ‘Hayır’ oyu vereceklerin terörist olmakla suçlanmasının hata olduğuna değinen Köprülü, “Cumhurbaşkanını görevlerinden biri de, ülkenin birlik ve beraberliğini sağlamaktır. Böyle bir görev tanımı varken, ‘Hayır’ diyenleri terörist olmakla suçlamak bir Cumhurbaşkanına yakışır mı? Bu süreçte toplumu ayrıştıracak en son kişinin o olması gerekirken bu söylemlerle ilk olarak o ayrıştırmıştır.” ifadelerini kullandı.
AÇILIMDAN DAHA MI AZ ÖNEMLİ
Bir dönem açılım sürecinin topluma anlatılması için oluşturulan ‘Akil adamlar’ ın bütün ülkeyi gezerek açılım hakkında vatandaşları bilgilendirdiğini söyleyen Köprülü, “ Referandum açılım sürecinden daha mı az önemli ki hiç kimse referandum sonrası olacaklar hakkında vatandaşları bilgilendirmiyor? Ama burada asıl mevzu vatandaşın hiçbir şey bilmeden oy vermesini sağlamak. Bu nedenle kimse bir şey anlatmıyor.” şeklinde konuştu.
STK’LARI ZİYARET ETTİ
TEKSİF ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nda yaptığı açıklamaların ardından, Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği, Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi ve Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ni de ziyaret eden Emre Köprülü, buralarda da referandum ve anayasa taslağı hakkında bilgi verdi.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.