KOSGEB HİBESİ İLE 'EBRULU KRAVAT' ÜRETECEK

Geçen yıl KOSGEB'in dezenlediği "Girişimcilik Eğitimi"ne katılan Gülhis Başaran, hibe desteği ile bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Projesi kabul edilip ancak henüz ödeme almayan Başaran, Çerkezköy'de 'Ebrulu Kravat' üretimi yapacak.

KOSGEB HİBESİ İLE 'EBRULU KRAVAT' ÜRETECEK
27 Temmuz 2011 Çarşamba 00:00

Geçtiğimiz aylarda Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın öncülüğünde düzenlenen KOSGEB'den (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme Eğitim Başkanlığı) 27 bin TL'ye kadar hibe kredi 70 bin TL'ye kadar faizsiz kredi alma imkanı tanıyan "Uygulamalı Girişimcilik Kursu"nun bir benzerine geçen yıl Tekirdağ'da katılan Gülhis Başaran, Çerkezköy'ün ilk hibe kazanan girişimcisi oldu. Başaran, hem de bir ilke imza atarak "Ebrulu Kravat" üretimi yapmak üzere bu hibeyi almaya hak kazandı. Ancak küçük bir sorun var. Şubat ayında hibesi onaylanmasına rağmen, hala bir ödeme alamadı. Gülhis Başar şimdilerde KOSGEB'den 'Ödeme' bekliyor.
GEÇEN YIL KURSA KATILDI
Çerkezköy Belediyesi'nin düzenlediği güzel sanatlar kurslarına "Usta eğitmen" olarak katılan Gülhis Başaran, 2010 yılı Mayıs ayında KOSGEB'in Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlediği "Girişimcilik Kursu"na katıldı. Gülhis Başaran, "Biz kuslara katıldığımız zaman şimdiki gibi 27 bin TL hibe verilmiyordu. O zaman hibe miktarı 4 bin TL, faizsiz kredi miktarı ise 70 bin değil 40 bin TL idi. Çerkezköy'den 11 kadın Tekirdağ'a gidip kursa katılmıştık" hatırlatmasını yaptı.
Kursun ardından proje hazırlamaya koyulan Gülhis Başaran, bu çalışmasını Eylül ayında tamamlayıp KOSGEB'e sunmuş. Başaran sözlerini şöyle sürdürdü: "Eylül'de proje verdim. Ancak çok uğraştım. Çünkü en küçük bir eksikliği bile kabul etmiyorlar. Hibe 4 bin TL iken proje hazırladım. Ancak eksik projeyi sürekli tamamlaya tamamlaya 2011 yılına geldik. Sonunda 27 bin TL'ye hibe çıktı. Bende 27 bin TL için müracaat ettim. 2011 yılının şubat ayında projem kabul edildi."
KRAVAT PROJESİ
KOSGEB'e "Hediyelik eşya üretimi, süsleme, aksesuar, öğrenci yetiştirme ve geleneksel Türk ebru dersi ve ebru yapılmış ipek kumaşlardan kravat dikimi" adlı projeyi sunduğunu hatırlatan Gülhis Başaran, "7 yıldan beri el sanatları hocalığı yapıyorum. 7 branşta eğitim veriyorum. Kumaş boyama, ahşap boyama, cam boyama, seramik boyama, fırça teknikleri, medern resim, ev dekorasyon ve geleneksel Türk ebru sanatı branşında eğitmenlik yapıyorum. KOSGEB makineye hibe verdiği için önce projem kabul edilmedi. Sonra ebru yapılmış ipek kumaşlardan kravat dikimini ekledik. Böylece projem kabul edildi. Şimdi para bekliyorum. Ama 6 ay oldu daha KOSGEB para vermedi" diye konuştu.
6 AYDIR PARA VERMEDİLER
Proje kabul edildikten sonra epeyce zaman geçti ancak üretime başlamak için sabırsızlanan Gülhis Başaran, henüz KOSGEB'den vaadedilen hibeyi alamadı. 27 bin TL'lik kredinin tamamına yakınını alacak olan Başaran, "Bin 200 TL gibi bir kuruluş gideri yaptım. Şu an bu parayı bekliyorum. Daha sonra ikinci etapta 5 bin TL ofis giderleri için ödeme yapılacak. Sonra 8 bin TL makine almak için bir ödeme var. Son olarakta ebrulu kravatları üretmeye başladığımda iki işçi çalıştırarak ayda bin TL olmak üzere 1 yıl boyunca 12 bin TL ödeme yapılacak. KOSGEB'den kredi almak çok zor. Çok inceliyorlar. İstenilen niteliği yerine getireceksin" diye sözlerini tamamladı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.