Kosova Heyeti Çerkezköy TSO’yu ziyaret etti

Kosova İş Dünyası Dayanışma Derneği’nden bir heyet, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’na bir ziyaret düzenledi

Kosova Heyeti Çerkezköy TSO’yu ziyaret etti
08 Mayıs 2015 Cuma 17:16

 ÇTSO’NUN TOPLANTI SALONUNDA AĞIRLANDILAR

ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, ÇTSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, 4. Dönem Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Enis Kervan, İş Dünyası Dayanışma Derneği Başkanı Feda Derviş ve Yardımcısı Engin Cigoli, Derneğin Yönetim Kurulu Üyelerinin katılım gösterdiği ziyaret ÇTSO Toplantı Salonu’nda gerçekleşti

FEDA DERVİŞ YATIRIM OLANAKLARINDAN BAHSETTİ

İş Dünyası Dayanışma Deneği Başkanı Feda Derviş, Kosova’yı kısa bir süre tanıttıktan sonra amaçlarının fikir alışverişlerinde bulunmak ve ileriye yönelik gerçekleştirilebilecek konuları görüşmek olduğunu belirterek yatırım olanaklarından bahsetti. “Kosova’nın yüzde 52’si tarıma elverişli ve ülkenin yüzde 60’ı dağlık. Kosova metallerle zengin olan bir ülke ama savaştan sonra iş ocaklarımız tamamen durduruldu. Çünkü aletlerin modernize edilmesi gerekiyor. Maden ocaklarımızda özellikle çinko, kurşun, boksit, magnezyum, linyit ve gümüş madenleri bulunuyor. Dağlık alanlarımızın çokluğu turizm açısından ülkemizi elverişli kılıyor. Hem yaz hem de kış turizmine çok elverişliyiz. Coğrafi yapımız çok elverişli turizme. Biz de Türkiye’yi, Türk iş adamlarını teşvik etmek için böyle bir işe giriştik. Bu yüzden ziyaretinize geldik. Şu anda ülkemizde genellikle küçük ve orta büyüklükte işletmelerimiz var. Bizim amacımı bunları büyütüp genişletmek.”

ZİYARETİMİZİ KABUL ETTİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ

4. Dönem Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Enis Kervan, kendini tanıtarak; “Sizleri ziyaret etmek istedik. Türkiye’yle zaten sürekli işbirliği içerisindeyiz çeşitli vesilelerle. Bu çerçevede Çerkezköy’le de bir irtibata geçip ileriye yönelik neler yapılabilir, burada görüşüp, tanışıp uzun ve kısa vadeli projeler için sizlerle bir araya gelmenin uygun olacağını düşündük. Sağ olun sizler de kabul ettiniz. Teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA ÖNEM VERİYORUZ

Enis Kervan, sivil toplum kuruluşlarına büyük önem verdiklerini belirterek; “Biz Avrupa Standartlarında ilerleyen bir ülkeyiz. Bu standartlarda dernekçiliğe ve sivil toplum kuruluşlarına çok önem veriliyor. Çeşitli alanlarda olduğu gibi iş, ekonomi ve kalkınma alanlarında derneklerimize destekler sağlanıyor. İş Dünyası Dayanışa Derneği de bu bağlamda faaliyetlerini sürdürüyor.” dedi.

TÜRK İŞ ADAMLARININ KOSOVA’DA YATIRIM YAPMALARINI İSTİYORUZ

Türk yatırımcıların Kosova’da yapacakları yatırımlar sonrasında Avrupa ve Amerika fonlarından teşvikler alabileceklerini belirten Kervan; “Türkiye’nin, uzun yıllardan beri Balkanlar’a olduğu gibi Kosova’ya da uzun bir açılımı var. Bunun en büyük göstergesi Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin Türkiye olması. Son yıllarda Kosovamıza Türkiye’den yatırımlar arttı. Biz daha da fazla olmasını istiyoruz çünkü Avrupa ve Amerika ile anlaşmalarımız var. Türkiye’nin Avrupa’ya açılmasının bir kolu da Kosova’dır. Biz o bölgede Türkiye’yle varız. Türk yatırımcıların Türkiye’den teşvik alıp Kosova’da küçük çaplı da olsa yatırımlar yapıp daha sonra projeleri için Kosova’dan teşvikler almasını ve gelişmesini istiyoruz. Avrupa ve Amerika fonlarımız var. Yatırımcılar bütün bunlardan yararlanabiliyorlar.” açıklamalarında bulundu.

COĞRAFİ AÇIDAN ÖNEMLİ BİR KONUMDAYIZ

Kosova’nın Türkiye için Avrupa, Amerika ve Balkanlar kapısı olduğunu vurgulayan kervan; “Yüz ölçüm olarak küçük bir ülkeyiz ama başkentimizden komşu ülkelerimize kara yolu ile ulaşım 2 – 3 saat arası. Bu kolaylıklara bakarak da Avrupa ve Amerika’nın Kosova’yı neden önemsediğini açıkça anlamış oluyoruz. Türkiye’nin ise bizi önemseyiş sebebi farklı. Tarihimiz, dostluğumuz, akrabalığımız, burada yaşayan Türk soydaşları… Bizler de Türk yatırımcıların Kosova’ya gelip daha fazla yatırım yapmaları için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Kosovalı iş adamlarının da Türkiye’den gelecek olan iş adamlarıyla ortak işler yapmasını hedefliyoruz. Kosova gerçekten Türkiye’deki iş adamlarımız için bir Avrupa, bir Amerika, bir Balkanlar kapısıdır.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN KOSOVA’YA SAHİP ÇIKMASINI İSTİYORUZ

Enis Kervan, Türkiye – Kosova arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın yakın zamanda Kosova’da da kanunlaşacağını belirterek; “Nisan ayında Kosova – Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması kanunlaştı. Bu Anlaşmanın Kosova’da da yasalaşmasını bekliyoruz. Kosova’daki seçim sürecinin ardından Türk Partimiz bu süreci hızlandırdı. Yakın zamanda bu Serbest Ticaret Anlaşması’nın kanunlaşması bekleniyor. Bu çok büyük bir güç olacaktır. Artık engel kalmadı diyebiliriz. Bu yüzden Kosova uygun bir piyasa. Zaten Türk şirketler mevcut Kosova’da. Şu anda sahil bölgelerinin çoğunu Ruslar alıyorlar. Bizler bu bölgelere Türkiye’nin sahip çıkmasını istiyoruz.” cümlelerini kaydetti.

ZİYARETİN GERİ KALANI BASINA KAPALI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Enis Kervan’ın konuşmalarının bitirmesinin ardından katılımcılar aralarında kısa bir süre sohbet ettiler. Ziyaretin bundan sonraki kısmı basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.