Kükürtdioksitte ikinci olduk

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010-2011 Kış Sezonu Hava Kalitesi İstatistiklerini açıkladı. Buna göre, 2010-2011 kış sezonunda kükürtdioksit (SO2) ortalamasının 185 mikrogram/metreküp ile en yüksek olduğu ikinci il Tekirdağ oldu.

Kükürtdioksitte ikinci olduk
27 Mayıs 2011 Cuma 00:00

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) 2010-2011 Kış Sezonu Hava Kalitesi İstatistiklerini açıkladı. Buna göre, 2010-2011 kış sezonunda kükürtdioksit (SO2) ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri sırasıyla 240 mikrogram/metreküp ile Hakkari, 185 mikrogram/metreküp ile Tekirdağ, 108 mikrogram/metreküp ile Bitlis, 100 mikrogram/metreküp ile Muğla ve 77 mikrogram/metreküp ile Edirne oldu. Aynı dönemde partiküler madde (PM10) ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri ise Iğdır, Osmaniye, Batman, Afyonkarahisar ve Isparta olarak tespit edildi.
UYARI EŞİĞİ İLK AŞILAN İLLERİN BAŞINDA TEKİRDAĞ GELİYOR
2010-2011 kış sezonunda il ve ilçe merkezlerinde ölçüm yapılan istasyonlardan elde edilen SO2 ortalamaları incelendiğinde, Kısa Vadeli Sınır(KVS) Değeri çanakkale, Hakkari, Tekirdağ ve Şırnak’ta aşılırken, İlk Seviye Uyarı Eşiği Hakkari, Tekirdağ ve Şırna'kta aşıldığı görüldü. Aynı dönemde PM10 ortalamaları incelendiğinde, KVS Değeri ve İlk Seviye Uyarı Eşiği birçok il ve ilçe merkezinde aşılmış olup, KVS değerinin aşıldığı gün sayısı 30 ve daha fazla olan il ve ilçe merkezleri Adıyaman, Afyonkarahisar, Bolu, çorum, Isparta, K.Maraş (Elbistan), Muş, Batman, Iğdır, Osmaniye ve Düzce oldu. İlk Seviye Uyarı Eşiğinin aşıldığı gün sayısı 30 ve daha fazla olan il merkezi ise Iğdır olarak belirlendi.
UZMANLAR HAVA KİRLİLİĞİ KONSUNDA UYARIYOR
Sağlık uzmanları ise hava kirliliğinin Tekirdağ’da bu derece yüksek olmasının getireceği olumsuz etkilere dikkat çekiyor.  Hava kirliliğinin, başta insan sağlığı olmak üzere görüş mesafesi, materyaller, bitkiler ve hayvan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten uzmanlar, uzun süreli hava kirliliği sonucu ortaya çıkabilecek etkileri şöyle özetliyorlar: "Katı yakıtlar ve akaryakıt gibi karbonlu maddelerin tam yanmamasından meydana gelen katı ve sıvı parçacıkların bir gaz karışımı olan duman, hava kirliliğinin bir çeşididir ve görüş uzaklığını azaltıcı bir etkiye sahiptir. Hava kirliliğinin, sanatsal ve mimari yapılar üzerinde tahrip edici ve bozucu etkisi vardır. Bitkiler üzerinde ise öldürücü ve büyümelerini engelleyici olabilmektedir. Bu nedenle hava kirliliği hem canlıların sağlığı açısından, hem de ekonomik yönden zarar vericidir.
AKCİĞER KANSERİNE VARAN SONUÇLAR ORTAYA ÇIKABİLİR
Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkileri, atmosferde yüksek miktardaki zararlı maddelerin solunması sonucu ortaya çıkar. İnsanların sağlıklı ve rahat yaşayabilmesi için teneffüs edilen havanın mutlaka temiz olması gerekir. Havanın doğal yapısını bozan ve kirleten maddelerin başka bir deyişle kirli havanın solunması, özellikle akciğer dokularını tahrip edici ve öldürücü olabilmektedir. Solunum yolu ile alınan hava içerisindeki parçacıklar ve duman, teneffüs esnasında yutulur ve akciğerlere kadar ulaşır. Solunum sisteminin derinliklerinde depolanan bu parçacıklar, akciğer kanserlerine kadar varan hasarlar yapabilmektedir. Diğer taraftan kömür ve diğer yakıtların yanmasından oluşan duman ve isin astım, çeşitli burun ve boğaz hastalıkları hatta mide hastalıkları gibi özellikle solunum yolları ile ilgili hastalıklara belirli ölçüde sebep olabileceği öne sürülmektedir. Şiddetli hava kirliliğine maruz kalınması durumunda, bunun insan sağlığına olan etkisi ile hava kirliliğinin düşük miktarlarına, uzun zaman maruz kalmanın etkileri farklı olmaktadır."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.