Kuraklık alarm veriyor

Aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeni ile yaşanan susuzluk sorunu başta Ankara ve İstanbul olmak üzere yurdumuzun büyük bir bölümünü tehdit ederken, Jeoloji Mühendisi Güler Kaynarcalıdan kuraklığın artık Trakyayı da ciddi ciddi tehdit ettiğini açıkladı.

Kuraklık alarm veriyor
20 Ağustos 2007 Pazartesi 08:31

ZEMİN DAHA SERT VE NEMSİZ

Geçtiğimiz yıl yaptıkları zemin sondajlarında bir iki metrede sızma suya rastladıkları halde bu yıl yaptıkları zemin sondajlarında buna rastlamadıklarını belirten Jeoloji Mühendisi Güler Kaynarcalıdan, "Bu da bize toprak altındaki suların kuraklık nedeni ile kaybolduğunu ve daha derinlere gittiğini gösteriyor. Ayrıca geçtiğimiz yılllara göre kuraklıktan dolayı zemin daha sert ve nemsiz" dedi.

TOPRAĞIN YAPISI BOZULUYOR

Toprakta su, hava ve gübre dengesinin mutlaka sağlanması gerektiğini belirten Jeoloji Mühendisi Güler Kaynarcalıdan, "Bu faktörlerin birinde artma veya azalma olduğunda toprağın yapısı, kimyası bozuluyor. Şimdi bu faktörlerden biri olan su da büyük bir azalma var. Dolayısı ile toprağın yapısı ciddi şekilde kuraklık nedeni ile bozuluyor" dedi.

SUSUZLUĞUN HABERCİSİ

Toprağın yapısında kuraklık nedeni ile değişiklikler meydana geldiğini ve toprak yüzeyinde çatlaklar oluştuğunu belirten Jeoloji Mühendisi Güler Kaynarcalıdan, "Toprağın yüzeyinde olan çatlaklar, sızma suların kaybolması, zeminin sertleşmesi kuraklığın ve susuzluğun habercisidir. Biran önce konuyla ilgili ciddi çalışmalar ve planlamalar yapılmalı, tedbirler alınmalıdır" dedi.

YERALTI SU SEVİYESİ DÜŞÜYOR

Toprak yapısının ve zeminin kuraklığa bağlı olarak değişikliğe uğradığını belirten Jeoloji Mühendisi Güler Kaynarcalıdan, "Ayrıca yer altı su seviyeleri de gün geçtikce daha derinlere gidiyor. Daha önce sanayiciler 100-150 metrelik kuyulardan su çıkarırlarken, şimdi sanayiciler 350 ile 400 metrelik derinliklere iniyorlar" dedi.

TRAKYA EN ÇOK ETKİLENEN BÖLGE

Meteorolji Genel Müdürlüğü'nen 2006 yılı kuraklık haritası ile 2007 yılı kuraklık haritasının karşılaştırıldığında kuraklıktan en çok etkilenen bölgenin Trakya olduğunu belirten Jeoloji Mühendisi Güler Kaynarcalıdan, "Meriç Nehri'nde su seviyesi %85 oranında azaldı. Kuraklığın bölgedeki etkilerini en iyi ayçiçek tarlalarına bakarak anlayabiliriz. Eğer gerekli tedbir ve önlem alınmazsa önümüzdeki yıllarda daha ürkütücü tablolar ile karşılaşabiliriz" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.