Kurban Bayramı’nda et tüketimine dikkat

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Diyetisyeni Dyt. Burcu Akca, sorularımızı yanıtlayarak sağlıklı bir Kurban Bayramı geçirmenin püf noktalarını verdi. Akca, “Kurban bayramınızı kutlar, sağlıklı bir bayram dilerim.” temennisinde bulundu.

Kurban Bayramı’nda et tüketimine dikkat
22 Eylül 2015 Salı 16:27

BAYRAM SÜRESİNCE ET TÜKETİMİ NASIL OLMALI?

“Et, geniş anlamda sığır, koyun, kümes, av ve deniz hayvanlarının yenilebilen kaslarıdır ve iyi bir protein kaynağıdır. Vücudun büyümesi, gelişmesi ve hastalıklara karşı direncinin sağlanabilmesi için proteine ihtiyacı vardır. Et, hayvansal kaynaklı bir besin grubu içinde iken, aynı zamanda içeriğinde doymuş yağları bulundurur. Doymuş yağların aşırı miktarda tüketimi, kalp-damar sağlığı için sakıncalıdır ki et, gıdalar arasında doymuş yağ oranı açısından başı çekmektedir. Fazla miktarda et tüketimi kan basıncını da olumsuz etkileyeceği için tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Kurban Bayramı'nda kişi başına 90-120 gram et tüketilebilir. Yaşlı ve şişmanlar ile kalbinde rahatsızlık bulunanlar, kırmızı etten uzak durmalı, bayramda sebze ile tüketimine ağırlık vermelidir.”

ETİN SİNDİRİMİ KOLAY MIDIR?

“Et sindirimi zor olan bir besin öğesidir. O nedenle de aşırı miktarlarda tüketimi sindirimi güçleştireceğinden midesinde sağlık problemleri olan kişilerin aşırı miktarlarda et tüketmesi sakıncalıdır.”
ET, TEK BAŞINA MI TÜKETİLMELİDİR?

“Et posalı bir yiyecek grubu değildir. Aşırı miktarlarda tüketimi sonucunda kabızlık problemi ile karşılaşmak mümkündür. Bundan dolayı etin yanında en iyi posa kaynakları olan sebze ve meyve tüketilmelidir.”

KURBAN ETİ, KESİMİN ARDINDAN TÜKETİLEBİLİR Mİ?

“Hayvanlardaki mikroorganizmalar 24 saatte ölürler. Bu nedenle kurban eti kesildikten sonra hemen tüketilmemeli, 24 saat beklenmelidir. Kesilen hayvanın etinin hemen yenmesinin hazımsızlığı artırabileceğinden etin bir süre bekletildikten sonra tüketilmesi daha uygundur. Fazla olan etler, buzdolabında hijyenik ambalaj malzemelerinin içinde saklanmalıdır. Etleri uzun süre saklamak için kavurma yöntemi kullanılmalıdır.”

EN SAĞLIKLI PİŞİRME YÖNTEMİ HANGİSİDİR?

“Izgara şeklinde pişirmelerde, et ve diğer parçaların iç kısımları iyi pişmediğinden hayvandaki hastalıkların insana geçme riski daha yüksektir. Bu nedenle etlerin iyi pişmiş olmasına dikkat edilmelidir. En güzel pişirme yöntemi olarak “haşlama” tercih edilmeli, kömür ızgara yerine elektrikli ızgara tercih edilmelidir. Etler iyi pişecek diye kömürleşecek kadar fazla pişirilmemeli, yanmasına izin verilmemelidir. Yanmış etlerin kanser riskinin çok yüksek olduğu bilinmelidir.”

ÖZELLİKLE HANGİ HASTALAR BAYRAMDA BESLENMELERİNE DİKKAT ETMELİ?

“Kurban Bayramı'nda kırmızı et tüketimi ile birlikte tuz kullanımının artması, özellikle yüksek tansiyon hastaları için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Fazla miktarda tatlı tüketimi, kalp ve tansiyon hastaları için risklidir. Bu hastalar, tatlı tüketimini minimum seviyeye indirmeli; içerisinde yoğun yağ bulunan baklava, kadayıf gibi tatlılardan ziyade, sütlü tatlıları tüketmelidir. Kalp ve tansiyon hastaları, bayram süresince ilaçlarını aksatmadan kullanmalı; sağlıklı yaşamın temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitelerini artırmaya dikkat edilmeli, günlük tempolu yürüyüşlere devam etmelidirler.”

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.