Kurban’da beslenmenize dikkat edin

Özel Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Tuğçe Ünlüdağ Kurban Bayramı’nın gelmesi ile birlikte Kurban’da beslenme hakkında bilgiler verdi. Tuğçe Ünlüdağ “Öğünlerde aşırı besin tüketmemeye gayret edin. Bir öğünde belirli bir besin grubunu fazla tükettiyseniz bir sonraki öğünde o besin grubunda olan yiyeceği daha az tüketin” ifadelerini kullandı

Kurban’da beslenmenize dikkat edin
02 Ekim 2014 Perşembe 08:06

UYGUN TEDBİRLER ALINMALI
Kurban Bayramı’nın beslenmede büyük değişikliklere neden olacağını dile getiren Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Tuğçe Ünlüdağ “Bayram telaşı ve ziyaretleri nedeniyle öğün düzeni değişir ve kırmızı et tüketimi artar. Beslenme düzeninde oluşan bu değişikliklere uygun tedbirler alınmazsa sindirim güçlüğü, mide ağrısı, bulantı, kabızlık, reflü gibi sindirim sistemi sorunlarının yanında kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi ve besin zehirlenmesi görülme sıklığı da artar” dedi.

ETLER -2 DERECEDE BİRKAÇ HAFTA SAKLANABİLİR
Etlerin kolaylıkla bozulabilen bir potansiyel riskli besinler olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Tuğçe Ünlüdağ “Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir” ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜNEN ET HEMEN PİŞİRİLMELİ VE TEKRAR DONDURULMAMALI
Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesinin bir takım tehditler oluşturacağını dile getiren Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Tuğçe Ünlüdağ “Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır” dedi.

 10-14 BARDAK SU İÇMEYE ÖZEN GÖSTERİN
Kurban bayramına özel beslenme önerilerinde bulunan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Tuğçe Ünlüdağ “Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Bayram telaşı nedeniyle genellikle kahvaltı öğünü atlanır. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu unutulmamalıdır. Kahvaltı yapmak için yeterli zaman yoksa 1 su bardağı süt içilebilir veya 1 avuç kuruyemiş tüketilebilir. Az az, sık sık yenilmelidir. 4 saatten uzun süre aç kalmayın. Bayram süresince 10-14 bardak su içmeye özen gösterin. Etle yapılan yemeklere ayrıca yağ ilave edilmemelidir” dedi.

ÖĞÜNLERDE AŞIRI BESİN TÜKETMEYİN
Öğünlerde aşırı besin tüketmemeye gayret edilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Tuğçe Ünlüdağ “Bir öğünde belirli bir besin grubunu fazla tükettiyseniz bir sonraki öğünde o besin grubunda olan yiyeceği daha az tüketin. Her şeye rağmen hakkınız olandan daha fazlasını yediğinizi düşünürseniz üzülmeyin bunun telafisini tempolu bir yürüyüş yaparak veya ev içindeki hareketliliğinizi arttırarak yapabilirsiniz. Önemli olan bu durumun sürekli olmamasıdır” ifadelerini kullandı.
 
Haber: Uğur Can Avcılar

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.