Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli

Kurbanlık alışverişinde hareketliliğin yaşandığı şu günlerde Çerkezköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşlara kurbanlık alırken mağdur olmamaları için uyarılarda bulundu

Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli
08 Eylül 2015 Salı 16:29

KURBANLIKLAR KÜPELİ OLMALI

Kurban Bayramına sayılı günler kala Çerkezköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında vatandaşları uyardı. Kurbanlık alışverişinde kurbanlığın mutlaka küpeli olması gerektiğini ifade eden yetkililer, "küpesiz kurbanlıklardan uzak durulması gerekiyor. Çerkezköy ve bölgede pazara çıkarılan ve çıkarılacak kurbanlıkların küpelerindeki sayı grubunun 34-59-39 ve 22 ile İl kodu ile başlıyor. Kurbanlık dini ölçülere uygun olmalıdır. Kurbanlık sağlıklı, besili olmalı, gebe olmamalıdır. Veteriner sağlık raporu bulunmalı, aşı kaydı olmalıdır. Küpelere ek olarak büyükbaş hayvanlarda pasaport, küçük baş havyalarda ise nakil belgesi olmalı, sığırlar iki yaşını doldurmuş olmalıdır" denildi.

DERİN ÇUKURLARA GÖMÜLEREK İMHA EDİLECEK

İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu Başkanlığı tarafından kurban hizmetlerinin yürütüldüğünü belirten yetkililer, "Kurbanlıklar, kesimhane ve kurban komisyonunun belirlediği kesim yerlerinde; köyler ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise kendi bahçesinde çevreye zarar vermeden kesilecek. Kurban kesildikten sonra kan, atıklar ve iç organlar sokak ve caddelere bırakılmayacak, evcil ve yabani hayvanlara verilmeyecek. Derin çukurlara gömülerek imha edilecek" ifadeleri kullanıldı.

SAYILARI MÜFTÜLÜKLERE BİLDİRİLECEK

Açıklamanın sonunda ise, "Kurban olarak kesilen sığır cinsi hayvanların küpe ve pasaportları üreticiler, satıcılar, kasaplar, kasap yardımcıları, veteriner hekimler, muhtarlar, belediye zabıta görevlileri, vekaletle kurban kesim organizasyonu yapanlar ve diğer görevliler vasıtasıyla İl veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri’ne teslim edilecek. Ayrıca kurban olarak kesilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sayısı da müftülüklere bildirilecek" açıklamasında bulunuldu.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.