Kurulması planlanan santral için Meclis Araştırması istedi

Ergene’de 6.5 hektarlık bir alana Modern Enerji Buhar Üretim Santrali Projesi altında kömür santrali kurulmak üzere çalışmalar yapıldığını belirten Tekirdağ CHP Milletvekili Emre Köprülü, santralin kurulması halinde Ergene’nin verimli tarım arazilerinin büyük zarar göreceğini belirterek, konuyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Meclis Araştırması yapmasını istedi

Kurulması planlanan santral için Meclis Araştırması istedi
25 Kasım 2014 Salı 07:23

“Ergene ilçesi sınırları içerisinde yaklaşık 6,5 hektarlık alanda tesis edilmesi planlanan ‘Modern Enerji Buhar Üretim Santrali Projesi’ adı altında verimli tarım arazilerinin yer aldığı bölgenin tam ortasına sessiz sedasız ‘Kömür Termik Santrali’ kurulmak üzere çalışmalar yapılmaktadır” diyen Tekirdağ CHP Milletvekili Emre Köprülü, “6.5 hektarlık proje alanı içerisinde yaklaşık 10.000 metrekarelik alana santral üniteleri, 25.000 metrekarelik alana ise kömür stok sahası yerleştirileceği belirtilmektedir” açıklamasını yaptı.

VATANDAŞ ENDİŞELİ

Tekirdağ’ın yeni kurulan ilçelerinden birisi olan Ergene ilçesinin yıllardır Ergene Nehri’ndeki kirlilikle ve onun doğaya ve insan hayatına verdiği zararla mücadele ederken, şimdi de bölgenin tam kalbine 49 yıllığına kullanılması planlanan termik santral kurulacağı haberi vatandaşları endişelendirdiğini ifade eden Tekirdağ CHP milletvekili Emre Köprülü, “Kısa bir süre önce Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘Yapısal Dönüşüm Programı’ hakkında kamuoyuna yaptığı açıklamalarda ‘Trakya Ergene bölgesinde termik santral kurulacağı’ şeklindeki cümleleri bu endişeleri bir kat daha artırmıştır” ifadelerini kullandıktan sonra şunları söyledi:

TOPRAKLAR ÇÖLE DÖNECEK

“Kömür santralinin yapılacağı, verimli toprak arazilerinin bulunduğu bölgede santralin kurulması planlanan yere sadece 500 m. mesafede binlerce insan yaşamakta ve burada yaşayan yöre halkı da geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Özellikle bu bölgede yaşayan insanlar, tarıma verimli topraklarının termik santral neticesinde zarar görmesiyle kısa bir süre içinde bu topraklarda bir şey yetiştiremez hale geleceklerini ve topraklarının da çöle döneceğini ifade etmektedirler.

İNSAN VE DOĞA SAĞLIĞINA ZARAR VERECEK

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki termik santraller hem küresel ısınmaya neden olan sera gazlarını (Karbon dioksit) hem de hava kirliliğine neden olan gaz ve parçacıkları havaya salarak, kül dağlarına ve asit yağmurlarına neden olarak, insan sağlığına ve doğaya zarar vermektedir. Kömür santrallerinin zararlarını anlatan bilim adamları kömür yakıldığında ortaya çıkan artıkların ağır metaller ve zehirli maddeler içerdiğine dikkat çekmektedirler. Örneğin, insan sağlığına veya çevreye zarar verebilecek miktarlarda arsenik, kadmiyum, krom ve kurşun bulunabileceğini ve bu kirleticilerin içme suyu kaynaklarına, yüzey su gövdelerine, bitkilere ve hayvanlara ulaştığında riskler meydana getireceğine vurgu yapmaktadırlar.

YATAĞAN VE AFŞİN ÖRNEĞİ ORTADA

Yatağan Termik Santrali ve Afşin-Elbistan Termik Santrallerinin yıllarca, insan ve çevreye verdiği zararlar ortada dururken, bu santrallerin atmosfere saldığı milyonlarca ton karbondioksit sonucu binlerce hektar ormanın kuruduğu, bölgedeki tarımsal ürünlerin verim ve kalitesinin düştüğü, insanlar üzerindeki tahribatının ciddi boyutlarda olduğu, Santral olan bölgelerde kanser ve solunum yolu hastalıklarının çok fazla arttığı da yıllardır gözlemlenen gerçeklerdendir. “

DÜNYA VAZGEÇİYOR, BİZ YAPIYORUZ

“Dünya ülkeleri termik santrallerden vazgeçerken, NASA ‘2030 yılına kadar kömür santrallerinin mutlaka kapatılması’ yönünde görüş bildirmiştir” diyen Tekirdağ CHP Milletvekili Emre Köprülü, “Ancak yeni kömür santralleri kurmak için adeta yarış içerisinde olan Türkiye, şu anda Avrupa çapında en fazla yeni santral planına sahip ülkeler arasında başı çeker konumuna gelmiştir. Türkiye’nin bir an evvel Kömür Santrallerinden vazgeçmesi gerektiğine değinen bilim adamları kömür santrallerinin sağlığı olumsuz etkilemediği, bazı önlemlerle olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılacağı, ‘Modern Enerji’ gibi iyimser tanımlamaların altına sığınarak zararsız olduğunu iddia etmenin tamamen yanıltıcı ve yanlış olduğunu, ayrıca bunun en gelişmiş ülkeler tarafından bile kanıtlanmadığı vurgulanmaktadırlar. Dünya çapında yapılan tüm araştırmalar ve örnekler göstermektedir ki; Kömür santrallerinin sağlığa olumsuz etkileri kesindir ve herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir” açıklamasını yaptıktan sonra şunları söyledi:

KABUL EDİLEMEZ

“Bu bağlamda; Ergene Nehrinde ki kirlilik gibi önemli çevre sorunlarıyla mücadele veren bölgemizde, kömür termik santrali kurmak kabul edilemez bir gerçektir. Sağlıklı yaşam en temel insan hakkıysa, bu hakkı ortadan kaldırmak anlamına gelen termik santralin buraya kurulmasına onay vermek de bir cinayettir.

TARIM ARAZİLERİ YOK OLACAK

Bir yandan Ergene Nehri’ni sözde kurtarmak, suyunu temizlemek için milyon dolarlar harcandığı iddia edilirken, diğer taraftan aynı yerde yeni bir doğa faciası yaratılmaya çalışılması büyük bir çelişki olarak karşımıza çıkmaktadır. Bölgemizi bekleyen çok ciddi sorunlar vardır. İnsan sağlığı, doğa kirliliği hiçe sayılarak bölgemizde yapılması planlanan bu termik santral binlerce ailenin sosyal-ekonomik yaşamını olumsuz etkileyecek, tarım arazileri yok olacak, toprak, su, hava kirliliği ile henüz bir çözüme ulaşmamış çevre sorunlarına bir yenisi daha eklenecektir.

MECLİS ARAŞTIRSIN TALEBİ

Geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan bölge halkının yaşayacağı bu mağduriyetin önüne geçmek, kurulacak Termik Santralin insan sağlığına, tarım ürünlerine, ormanlara, doğal dengeye vereceği zararları; aynı zamanda yerel, bölgesel, ulusal düzeyde olası etkilerinin araştırılması, önlenmesi ve çözüm bulunması amacıyla, Anayasa’nın 98 ve TBMM İçtüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz. “

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.