Madde bağımlılığı hakkında bilgilendirildiler

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) 6.Meslek Komitesi, özellikle son yıllarda gençler arasında yaygınlaşan bağımlılığın önüne geçmek ve aileleri bilinçlendirmek amacıyla ‘Anne Baba Bana Sahip Çık’ konulu seminer düzenledi

Madde bağımlılığı hakkında bilgilendirildiler
29 Mayıs 2015 Cuma 17:19

 28 Mayıs Perşembe günü saat 11.00’da Veliköy Çok Programlı Lisesi’nde düzenlenen seminere konuşmacı olarak Çerkezköy Toplum Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Psikolog Gözde Karabulut katılırken, Karabulut velileri madde bağımlılığı, ailelerin üzerine düşen görevler konularında detaylı olarak bilgilendirdi. Semineri, velilerin yanı sıra 6.Meslek Komitesi Üyeleri olan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Seçkin, Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Aksoy, Meclis Üyeleri Kadir Uz, Rasim Bilgen İsmail Tezcan, 6.Meslek Komitesi Başkanı Reşat Ünlü ve Komite Üyesi Ali Dönmez de takip etti.

 

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

 

Seminerin açılış konuşmasını ÇTSO Basın Halkla İlişkiler Sorumlusu Murat Yakar yaptı. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak, üyelere verdikleri hizmet ve sağladıkları olanaklar dışında, sosyal sorumluluk projelerine de büyük önem verdiklerinin altını çizen Yakar, “Anne Baba Bana Sahip Çık projesi de bu kapsamda hayata geçirdiğimiz projelerden biri. Hepinizin bildiği gibi, bağımlılık son dönemlerde özellikle gençler arasında maalesef yaygınlaşmış durumda. Bizler de, gençlerimizi bağımlılıktan korumak için neler yapabileceğimiz noktasında çalışmalarımızı başlattık ve valilik dahil olmak üzere birçok kurumla görüştük” dedi.

 

AİLELERE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR

 

Çocukların ve gençlerin bağımlılığa karşı korunmasında ailelere büyük sorumluluk düştüğünü belirten Yakar, “Aileler bilinçli olursa, çocuklarını daha yakından tanır, daha fazla ilgi gösterirse, çocuklarını bağımlılıktan daha rahat korurlar. Biz de Anne Baba Bana Sahip Çık projesi ile ailelerdeki bilinci arttırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

 

BAĞIMLILIĞIN TANIMINI YAPTI

 

Yakar’ın ardından kürsüye Psikolog Gözde Karabulut geldi. Konuşmasında ilk olarak bağımlılığın tanımını yapan Karabulut, “Bağımlılık, bir maddenin ya da bir etkinliğin ruhsal/ fiziksel sağlığı kötü yönde etkilemesine rağmen kullanımının sürdürülmesidir. Bağımlılıktaki en büyük problem iradenin kontrol edilememesidir” dedi. Bağımlılığın, Psikolojik ve Fiziksel Bağımlılık olarak ikiye ayrıldığını dile getiren Karabulut, bağımlılık sürecine de değinerek, “İlk temas, maddenin etkisinin fark edilmesi sonucu, kişinin durumunda değişiklik sağlamak için çeşitli maddeleri denemesidir.  Sosyal kullanım ise, sosyal ortamlarda kullanarak değişiklikleri devam ettirmektir. Benzer kişilerle paylaşılabilir ve sadece onlarla paylaşılan bir sosyal aktivite haline gelir. Kötüye kullanım aşamasında artık kötüye kullanım gelişmiştir. Genellikle gerilimden kurtulmak için kullanılır. Bağımlılık, kişinin yaşamını devam ettirebilmek için maddeye ihtiyacı vardır ve artık maddenin esiri olmuştur” diye konuştu.

 

MADDE KULLANIMI NASIL ANLAŞILIR?

 

Madde kullanımının zararlarını anlattıktan sonra madde kullanımının nasıl anlaşılacağı konusunda velileri bilgilendiren Gözde Karabulut, “Kişilerin çevrelerinde değişikliğe gitme ve yeni arkadaşlar edinme, duygusal dalgalanmalar, okul başarısının giderek düşmesi, okula devamın azalması, sık sık okuldan kaçma, her zamankinden fazla para harcama davranış değişleri olarak gösterilebilir. Madde Etkisine Bağlı Değişiklikler ise, dalgınlık, dikkati toplamakta güçlük, derse odaklanmada güçlük, belirgin bir halsizlik, yorgunluk, Konuşmada güçlük, kilo kaybı, beslenme alışkanlığında değişiklik, yoksunluk belirtilerinin gözlenmesi, vücutta yara ve kesi izlerinin görülmesi olarak sıralanabilir” ifadelerini kullandı.

 

ÇOCUKLARINIZLA İLETİŞİMİ GÜÇLENDİRİN

 

Ardından, gençlerde madde bağımlılığının nedenlerine değinen Karabulut, aile içi iletişim problemleri (duygu ve düşüncelerin paylaşımında yetersizlik), ailenin kısıtlayıcı ya da ilgisiz tutumu, evde madde kullanımının olması, Ebeveynlerden bağımsız bir kimlik oluşturma isteği gibi sebeplerin de bunda önemli rol oynadığını dile getirerek ailelerin çocuklarıyla olan iletişimi güçlendirmesi yönünde çağrıda bulundu.

 

VELİLERE TAVSİYELERDE BULUNDU

 

Son olarak ailelere seslenen Karabulut, “Kendi davranışlarınızın çocuğunuzun davranışlarının gelişmesini etkilediğini unutmayın. Kendi söz ve davranışlarınızın tutarlı olmasına dikkat edin. Kuralların neler olduğunu, nasıl bir davranış beklediğinizi nedenleriyle açıklayın. Aşırı kısıtlama ve katı kurallar koymanın kuralların uygulanmasını imkansız hale getirdiğini unutmayın. Sadece yanlışlar üstünde odaklanmayın, iyi yaptığı şeyleri de fark edin ve çocuğunuzun davranışlarını veya kararlarını takdir ettiğinizi söyleyerek ödüllendirin. Sözünü kesmeden, sadece çocuğunuza odaklanarak dikkatle dinleyin. Çocuğunuz konuşurken kendi söyleyeceğinizi hazırlamakla meşgul olmayın. Çocuğunuzun sözünün bittiğinden emin olana kadar bekleyin. ‘Şunu yapmalısın', ‘senin yerinde olsam' veya ‘ben senin yaşındayken' ile başlayan cümleler yerine onu anlamaya çalıştığınızı ifade edin” tavsiyelerinde bulundu. 

Haber: Uğur Can Avcılar

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.