Maraş Katliamı nedeni ile ortak açıklama yaptılar

Maraş Katliamının 36. Yıldönümü nedeni ile bir açıklama yapan HDP Çerkezköy İlçe Örgütü, BATİS Trakya, UMUT-SEN Çerkezköy, Ergene İnisiyatifi, HTKP Çerkezköy İlçe Örgütü, tüm olanlardan devletin sorumlu olduğunu iddia ederek, Devletten özür dilemesi ve gerçeği açığa çıkarmasını istediler

Maraş Katliamı nedeni ile ortak açıklama yaptılar
22 Aralık 2014 Pazartesi 22:27

 “19 Aralık 1978’de başlayıp, 26 Aralık 1978’de biten Maraş Katliamı’nda resmi açıklamalara göre 111 kişi öldürüldü, binin üzerinde insan yaralandı, 552 ev yakılarak tahrip edildi, 289 işyeri yağmalandı. Katliamın bitmesi ile birlikte aynı gün 26 Aralık 1978’de 13 ilde sıkıyönetim ilan edildi” diyen HDP Çerkezköy İlçe Örgütü, BATİS Trakya, UMUT-SEN Çerkezköy, Ergene İnisiyatifi, HTKP Çerkezköy İlçe Örgütü, katliamın 36. Yıldönümü nedeni ile yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdiler:

 

“Bu katliamdaki baş aktörün ‘derin devlet’ olduğu yıllar sonra o dönemin Başbakan’ının çekmecesinden çıkan ‘bilgi notu’ ile ortaya çıktı. 36 yıl geçmesine rağmen bu devlet organizasyonunun arkasındaki güçler tam olarak açığa çıkarılmadığı gibi bugün katliamının yıldönümünde katliamda yaşamını yitiren yurttaşları anmak amacıyla Maraş’taki sivil toplum örgütleri ve Alevi derneklerinin düzenlemek istedikleri etkinlikler bundan önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Maraş Valiliği tarafından güvenlik gerekçesiyle yasaklanmıştır. 

ALEVİLERDEN ÖZÜR DİLENMELİ

Barış ve çözüm sürecinin başarıya ulaşmasının yolu geçmişle yüzleşmeden geçmektedir. Geçmişte yaşanan soykırımlar, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları aydınlanmadan ve bu suçlar nedeni ile resmi özür dilenmeden toplumsal barışın kurulması mümkün gözükmemektedir. Bu nedenledir ki, Alevilerden özür dilenmeli, sorumluları yargı önünde hesap vermelidir.

OYALAMA SÜRECİ

Maraş Valiliği’nin etkinlikleri yasaklaması ve kente giriş çıkışları engelleme kararı, hükümetin Maraş katliamını gerçekleştiren darbeci zihniyetle ve geçmişle yüzleşmeden ne kadar uzak olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Aynı zamanda bu karar, hükümetin ‘Alevi Açılımı’  adı altında yürüttüğü çalışmanın da bir oyalama sürecine dönüştüğünün kanıtı olmuştur. Yeni katliamlar yaşamamak için, Maraş’ın unutturulmaması yönündeki girişim ve çabaları kabullenmeyeceğiz.

HAKİKAT VE ADALET İÇİN KOMİSYON KURULMALI

Buradan hükümete çağrımızdır; Hakikat ve adalet için mutlaka bir komisyon kurulmalı ve böylece dünyada onlarca ülkede yapıldığı gibi Türkiye’de de gerçekler halka açıklanmalıdır. İşlenen insanlığa karşı suçlar başta olmak üzere tüm suçlar ile ilgili yaşayan faillerin yargı önüne çıkarılmasını ve hesap sorulmasını istiyoruz. Bütün bu suçlardan sorumlu olan devletin özür dileme ve gerçeği açığa çıkarma sorumluluğu olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.