‘Mavi Dil’ hastalığı için aşılı tedbir

Çerkezköy İlçe Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, küçükbaş hayvanlarda meydana gelen ‘Mavi Dil’ hastalığından dolayı tedbir amaçlı aşı işlemi gerçekleştiriyor. Kısa bir süre önce Kırklareli’nde meydana gelen ‘Mavi Dil’ hastalığından dolayı bir küçükbaş hayvan hayatını kaybederken, yetkililer Çerkezköy ve Veliköy’de bulunan 7 bin küçükbaş hayvanı tedbir amaçlı aşıladı. Yeni gelecek olan aşılarla birlikte de Kızılpınar’da bulunan 3 bin küçükbaş hayvan aşılanacak.

‘Mavi Dil’ hastalığı için aşılı tedbir
03 Eylül 2014 Çarşamba 07:42

HASTALIK ÖNCESİ AŞI İLE TEDBİR ALINIYOR
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri olası bir hastalığa karşı önlemlerini almaya devam ediyor. Kısa bir süre önce Kırklareli’nde meydana gelen ‘Mavi Dil’ hastalığında bir küçükbaş hayvan hayatını kaybederken, yetkililer duruma hemen müdahale ederek tedbir amaçlı aşılama işlemi gerçekleştiriyor. Hastalığın seyrinin önemli olduğunu ifade eden İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, “Aşılar tamamen tedbir amaçlı yapılıyor. Çerkezköy'de mavi dil hastalığı yok. Hastalık sivrisinekten daha küçük sineklerle taşınıyor ve dil mavi bir renk alıyor” denildi.

HASTALIKTA YÜZDE 90’I ÖLÜM İLE SONUÇLANIYOR
Hastalığın genelde sabah ve akşam saatlerinde orman bölgelerinde bulunan küçükbaş hayvanlarda meydana gelebileceğini ifade eden yetkililer, “Hastalık bulaşınca hayvanlarda yüksek ateş, yüz ve burun kısmında ödem oluşuyor. Hayvanların daha sonra iştahı kesiliyor. Ağızları açılınca dilin önceki rengi pembemsi renk alıyor daha sonra da maviye dönüşüyor. Bu hastalık hayvanların ölümüne sebebiyet vermektedir. Meydana gelen hastalıkta yüzde 90’ı ölüm ile sonuçlanıyor. Bu hastalık insanlara bulaşmadığı kadar hayvandan hayvana da bulaşmıyor” açıklamasında bulunuldu.

BU HASTALIK İNSANLARA BULAŞMAZ
Hayvanların ormanlık bölgelere fazla götürülmemesi gerektiği ifade eden yetkililer, “Bu hastalık Kırklareli’nde olduğundan dolayı bizim ilimizde de aşı tedbiri aldık. Çerkezköy ve Veliköy'de 7 bin küçükbaş aşılandı bu zamana kadar. Kızılpınar'da 3 bin küçükbaş da bekliyor. Bu hastalıklar bilinen antibiyotikler ile tedavi edilemiyor. Sinekle mücadelede ise Çerkezköy Belediyesi ile ortak çalışıyoruz. Zoonoz hastalıklar dediğimiz kesinlikle hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklardır. Ama mavi dil hastalığı zoonoz hastalık değildir.  İnsandan hayvana bulaşan hastalıklara da antropoz zoonoz deniyor” denildi.

HAYVANIN ZAYIF YERLERİNDEN ISIRIYOR
İlçe Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları açıklamanın devamında ise şunları söylediler; “Kırklareli'nde 15-20 gün önce Bulgaristan'dan gelen bir hayvandan bulaşmış olabilir. Çünkü mavi dil hastalığı şu anda Bulgaristan'da, Makedonya'da ve Romanya'da var. Kulisit sinekler aracılığı ile bulaşan bir hastalık türüdür. Kulisit sinekler normal bir sivrisinekten daha küçük ebatlardadır. Bu özel bir sinek ve hayvanın zayıf yerlerine konuyor. Konduğu yere virüsü bırakıyor.

Ondan sonra tedavisi yok. Ateşin 40 derece olduğunu sezdiğiniz zaman ateş düşürücü kullanırsanız hayvanı geri döndürme şansınız var. Ama hastalığa yakalanmamak için aşıları vurdurmaları gerekmektedir.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.