Maymun Çiçeği Hastalığı Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Son dönemlerde dünyada hızla yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü hastalığı olarak bilinen Monkeypox, Covid-19 pandemisinin etkileri henüz atlatılmamışken yeni bir endişe kaynağı olarak karşımıza çıkıyor.

Maymun Çiçeği Hastalığı Tanı ve Tedavi Yöntemleri
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
25 Temmuz 2022 Pazartesi 12:16

Hastalık hakkında en çok merak edilen soruları İrmet Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ersan Hallaç cevapladı.

Maymun Çiçeği Hastalığı’nın, 80’li yıllarda ortadan kalktığı düşünülen Çiçek Hastalığı’na benzer bir hastalık olduğunun altını çizdi.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Kemirgenler veya maymunlar gibi çeşitli memeli türler de dâhil olmak üzere birçok hayvan türünü etkileyebilmektedir. Virüsün sıfır noktasının ise Orta ve Batı Afrika olduğu düşünülmektedir. Tipik olarak; ateş, deri döküntüleri ve büyümüş lenf bezleri ile kendini gösterir bunların yanı sıra çeşitli tıbbi komplikasyonlara da yol açabilir.

Genellikle 2-4 hafta arasında süren belirtileri olan ve kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Ağır vakalar ortaya çıkabilir. Son zamanlarda bu virüs kaynaklı ölüm oranları %3-6 olarak rapor edilmiştir.

Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşıyor?

Hastalık, temel olarak enfekte hayvanların kan, vücut sıvısı ve deri döküntüleri ile bulaşıyor. Bununla birlikte insandan insana bulaşabilen hastalık enfekte olan kişinin ihtiva ettiği lezyonlar, vücut sıvıları, ve solunum damlacıkları ile de bulaşabilmektedir.

Bununla birlikte anneden fetüse plasenta yoluyla bulaşabildiği gibi direkt temas yoluyla ve cinsel yolla da bulaşabilmektedir. Öte yandan kişiden kişiye bulaş zinciri son yıllarda en uzun olarak 6 kişiden 9 kişiye çıkmıştır. Bunun sebeplerinden bir diğeri ise çiçek aşısının yapılmaması nedeniyle toplumda azalan bağışıklığa bağlı olabilir. Anneden bebeğe bulaşma, gebelik ve doğum sırasında ve sonrasında yakın temasla olabilir.

Maymun Çiçeği Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

Maymun çiçeği hastalığının kuluçka süresi genellikle 6-13 gün olmakla birlikte, 5- 21 gün arasında da yüksek ateş görülüyor.


Diğer belirtiler;


• Lenf bezlerinde şişme

• Baş ve sırt ağrısı

• Kas ağrıları

• Yorgunluk veya halsizlik

• Yüz, kol ve bacaklar döküntü

Maymun Çiçeği Virüsünün Öldürücü Etkisi Var Mı?

Maymun Çiçeği Hastalığı’na yakalanan bireyler genellikle 2-4 hafta arasında kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak risk altında bulunan kişilerde hastalık ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Maymun çiçeği virüsü vaka ölüm oranı genel popülasyonda %3 ile %6 arasında değişmektedir ve ölüm oranı çocuklarda yetişkinlere nazaran daha yüksek olduğu görülmektedir.

Peki Kimler Risk Altında?

Maymun Çiçeği Hastalığının yayılımında özellikle çocuklar ve 40 yaş altı bireyler risk altında bulunuyor. Çocukların bu enfeksiyondan kaynaklanan ölüm oranları, yetişkinlere nazaran önemli ölçüde artış göstermektedir.

Öte yandan maymun çiçeği virüsü, henüz anne karnında olan fetüse plasenta yoluyla bulaşabileceğinden ve hamilelikte komplikasyonlara veya düşüklere yol açabileceğinden hamile kadınlar da yüksek risk altında bulunuyor.
 

Maymun Çiçeği Hastalığından Nasıl Korunulur?

Maymun çiçeği hastalığı çiçek virüsü ile aynı aileden olduğu için çiçek aşısı yaptırılarak yüksek oranda korunabilmek mümkündür. Fakat Çiçek Virüsü uzun yıllar önce ortadan kalkmış olmasından dolayı ülkemizde 1983 yılından bu yana çiçek aşısı yapılmamaktadır.  Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) şimdilik edinilen bilgiler ışığında virüsün neden olduğu hastalığın belirtilerini gösteren insanlarla yakın temas kurulmamasını, bu hastaların izole edilmesi gerektiğini belirtmektedir.

Maymun Çiçeği Hastalığı’nın Bulaşım Riski Yüksek Yerler Nerelerdir?

İnsanların topluca ve kalabalık halde gidebileceği kapalı mekanlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışılmalıdır. Özellikle hamamlarda, hastalık şüphesi olanlarla yakın temasta bulunulmamalı, köpük masajı ve kese gibi uygulamalar yapılmamalıdır.

Maymun Çiçeği Hastalığı Yeni Bir Pandemiye Yol Açar Mı?

Maymun çiçeği hastalığı insanlarda ilk olarak 1970 yılında, 1968 yılında çiçek hastalığının ortadan kaldırıldığı Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 9 yaşında bir erkek çocuğunda tanımlanmıştır. O zamandan bu yana vakaların çoğu kırsal, yağmur ormanları bölgesinde rapor edilmiştir.

Öte yandan bu tarihten sonra 11 Afrika ülkesinde insanlarda maymun çiçeği hastalığı bildirilmiştir. Maymun çiçeği virüsü hastalığı monkeypox, sadece Batı ve Orta Afrika’daki ülkeleri değil, dünyanın geri kalanını da etkilediği için küresel halk sağlığı açısından önemi olan bir hastalıktır.

Maymun çiçeği hastalığının belirti ve bulgularının belirgin olması, şimdiki bilgilere göre belirtisiz infeksiyon yapmaması, yakın ve uzun süreli temas ile bulaşması, bir DNA virüsü olduğundan daha az mutasyon geçirmesi ve kolay değişime uğramaması (COVID-19’daki gibi yeni varyantların çıkmaması) gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda COVID-19 gibi bir pandemiye yol açması pek beklenmemektedir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.