Mehmet Akif Ersoy'u torunu anlattı

Kapaklı İmam Hatip Ortaokulu’nun “Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anarken tanıma” projesi kapsamında milli şairimizin yaşayan son torunu edebiyatçı yazar Selma Argon, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'ne gelerek dedesi Mehmet Akif Ersoy'u anlattı

Mehmet Akif Ersoy'u torunu anlattı
30 Mart 2015 Pazartesi 09:02

 Cuma günü saat 11.00 ile 13.00 saatleri arasında Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu'nda Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un hayatının anlatıldığı konferansa Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Ferhat Kaanoğlu, Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Ali Barın, Çerkezköy Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, Kapaklı Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, Milliyetçi Hareket Partisi Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin,  öğrenciler ve öğretmenler katıldı.

İSTİKLAL MARŞI OKUMA BİRİNCİSİNE ÖDÜL

Kapaklı İmam Hatip Ortaokulu’nun “Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anarken tanıma” projesi kapsamında düzenlenen program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Programda daha sonra Kapaklı İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinden Muhammet Enes Ezer İstiklal Marşı'nı okudu ve ödülünü İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant'dan aldı.

MAHÇUP BİR İNSANDI

Programda daha sonra Mehmet Akif Ersoy'un hayatına dair kısa bir sinevizyon gösterisi sergilenirken, milli şairimizin yaşayan son torunu edebiyatçı yazar Selma Argon konuşmasını yapmak üzere sahneye geldi. Mehmet Akif Ersoy'un sadece kendisinin değil, bütün çocukların dedesi olduğunu, milli şairin her yerde aynı sevgi ile karşılandığını vurgulayarak sözlerine başlayan Argon " Dedem yaklaşık 20 sene veterinerlik yaptı. Bir çok ili gezdi. Bu sayede Anadolu insanını da yakından tanıdı. Dedem dürüst, namuslu ve çok mahcup bir insandı" dedi.

VATAN UĞRUNA FEDA ETTİ

Dedesinin çok yönlü bir insan olduğunu anlatan Argon, “Dedem filozof, bilim adamı, baytar ve aynı zamanda pehlivandı. Milli mücadele yıllarında Anadolu’da ayak basmadık yer bırakmadan kadın, erkek hiç düşünmeden kendini vatan uğruna feda etti” diye konuştu.

HEPİNİZ ONUN TORUNUSUNUZ

Vatan, bayrak ve askerin dedesi Mehmet Akif için çok önemli olduğunu vurgulayan Argon, “Çanakkale şehitlerimizi anlattığı ifadeler her dinledikçe hepimizin gözünün önünde canlanır. Onun torunu olmak benim için büyük bir sevinç bunu bana Allah’ın bir hediyesi olduğunu düşünüyorum. Onu göremediğim için çok üzgünüm. Onu dede olarak tanıyamamak içimde bir ukdedir. Ben kendisini göremedim ama 3 ay önce kaybettiğim ablam Ümit (Ferda Argon) kendisini 4 ve 9 yaşlarında iken iki kez görmüştü. Dedem, tam kelimesiyle adam gibi adamdı. Kendisini Mehmet Akif Ersoy olarak şair yönüyle hem de dürüst kişiliğiyle dede olarak tanımayı kendisine sarılmayı çok isterdim. Fakat Asımın nesli olan sizler hepiniz onun torunusunuz” ifadelerini kullandı.

SİYASİ BİR KONUŞMASI YOKTUR

Dedesinin Mısır’a sürgün edilmediğini aksine küstüğü için Türkiye’den ayrıldığını belirten Argon, şöyle konuştu: “Dedem, sürekli peşinde polis bulunuyordu. Her yerde dedem takip ediyordu. Hatta şuanda bile dedemin adına bu konuda bir dosya bulunuyor. Fakat beni üzen tek şey kendisi hakkında söylenen Mısır’a kaçtı, şapka giymemek için Mısır’a sürüldü sözleridir. Bu doğru değildir. Dedem, peşine takılan polisler nedeniyle küstü. Ayrıca dedemin hiç parası kalmamıştı. Bir yerden maddi imkânı yoktu. İki çocuğu ve hasta eşinin geçimini sağlamak için Mısır’a yerleşiyor. Burada 11 yıl boyunca kalıyor. Kendisi Mısır’da bulunduğu süre zarfında sürekli vatan hasreti çekmiştir. Asla şikayetçi olmamıştır. Kurulan Cumhuriyet hakkında asla menfi bir düşüncesi ve sözü olmamıştır. Asla siyasi bir konuşması yoktur. Bu sözler dedem gibi bir insanı basite indirmek için kıskanarak söylenmiş sözlerdir. Kendisi kişilik olarak hep başı açık gezen birisiydi. Fes giyilen zamanlarda da çok mecbur olmadıkça, resmi bir yere gitmedikçe fesini takmazdı. Mısır’dan dönerken gemiden indiğinde de başında şapka vardı”

MEVZUBAHİS VATAN İSE GERİSİ TEFERRUATTIR

Türkiye’de birlik ve beraberliğin sağlanması gerektiğini savunan Argon, “Yurdumuz, düşmanlar tarafından işgal edilmişti. Ankara’ya kadar gelen düşman nedeniyle TBMM’nin taşınması gündeme geldi. Fakat dedem Mehmet Akif, buna karşı çıkarak askerlerin moralinin bozulabileceğini söyledi. Dedem, konuşmasında ‘Ülkemizi işgal eden düşmanı mutlaka kovmalıyız. Onların gidecekleri bir ülkesi, vatanı var. Fakat bizlerin gidecek bir toprak parçası bulunmuyor. Bu yüzden vatanımızı savunmalıyız’ sözlerine üzerine şehrin savunuldu ve düşman işgalinden kurtuldu. Zaten mevzubahis vatan ise, gerisi teferruattır. Bu yüzden mutlaka vatanımıza sahip çıkmalıyız. Buda ancak birlik ve beraberlikle olur. Elimizde kalan son toprak parçasını da ancak birlik ve beraberlik olarak savunabiliriz” diye konuştu.

PLAKET VERİLDİ

Konuşmaların ardından Selma Argon'a Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz tarafından plaket verildi.

Haber: Uğur Can Avcılar

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.