Meme kanserinde erken teşhisin önemi

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Genel Cerrahı Op. Dr. Rahmi Kaya, meme kanseri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Kaya, “Meme kanserinin erken tanısı diğer tüm kanserlerin erken tanısından önemlidir. Çünkü erken dönemde fark edilen bir meme kanseri, hastanın hem yaşamını kurtarır hem de memesini.” diye konuştu

Meme kanserinde erken teşhisin önemi
28 Ağustos 2015 Cuma 17:46

 MEMENİN YAPISI KORUNABİLİYOR

 

Meme kanseri hakkında sorularımızı yanıtlayan Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Genel Cerrahı Op. Dr. Rahmi Kaya şu açıklamaları yaptı: “Yaşamı boyunca kadının memesinde bir sertlik fark etmesi ya da ağrı gelişmesi sık rastlanan bir durumdur. Memede fark edilen sertliklerin, kitlelerin ve değişikliklerin büyük bi çoğunluğu kanser değildir. Eğer kanserse bile meme kanseri, kolay taranabilen ve erken teşhisi hayat kurtaran bir kanser türüdür. Meme kanseri erken dönemde tespit edildiğinde hasta çok uzun süreli yaşam şansına kavuşur. Ayrıca meme dokusunun sadece tümörlü kısmı alınarak memenin yapısı korunabilir.”

 

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

 

“Meme kanseri rutin kontroller sırasında bulunabilir veya hastanın bir yakınması sonucu hekime başvurmasıyla ortaya çıkabilir. Genel olarak bilinçli olarak kontrole gelen ve takip edilerek yakalanan olgular daha erken kanserler olmakta, hasta ve organın kurtulma şansı çok daha yüksek oranlara çıkmaktadır.”

 

ERKEN TANI İÇİN NE YAPILMALI?

 

“20 yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi yapılmalıdır. 35 yaşından itibaren her yıl bir kez hekim tarafından muayene edilmelidir. Ancak risk faktörleri olanlar, örneğin ailesinde meme kanseri olanlar, hormon kullananlar bu muayenelere 20 yaşından itibaren başlamalıdır. 40 yaşında ilk mamografi çektirilmeli, 45 yaşından itibaren her yıl bir kez tekrarlanmalıdır. (Aile hikayesi veya muayene bulgularına göre daha erken yaşlarda da başlanabilir.)”

 

KADINLAR KENDİLERİNİ NASIL MUAYENE ETMELİDİR?

 

“Erken teşhis için her kadının aynı belirli bir günü kendisini muayene etmesi gerekir. Her ay düzenli olarak kendisini muayene eden bir kadın, memesinde ortaya çıkan bir kitleyi çok daha erken fark eder.”

 

KESİN TANI İÇİN NE YAPILABİLİR?

 

“Kesin tanının tek bir yolu vardır. O da doku biyopsisidir.”

 

MUAYENE SIRASINDA FARK EDİLECEK DEĞİŞİKLİKLER NELERDİR?

 

Memede iki haftadan uzun süre ele gelen sertlik veya kitle,

 

Meme derisinde kalınlaşma, şişme, renk değişikliği,

 

Meme başında kalınlaşma, kızarıklık veya yara olması,

 

Memede veya meme başında içeri doğru çekinti olması,

 

Memenin şeklinde değişiklik,

 

Meme başlarının pozisyonlarında değişiklik,

 

Meme başında ortaya çıkan akıntı.

 

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.