MERS-CoV hastalığına dikkat

Çerkezköy Toplum Sağlığı merkezi çalışanları tarafından hacı adaylarına, Ortadoğu'da görülmeye başlanan ve ölümcül bir virüs olan "MERS-CoV" hakkında seminerler verilmeye devam ederken hastalık ile ilgili Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Olcay Palak, Suudi Arabistan ziyaretlerinde bulunan vatandaşların MERS-CoV hastalığına yakalanmamaları ve hastalıktan korunmak için neler yapılması gerektiği konusunda bilgilendirmede bulundu

MERS-CoV hastalığına dikkat
27 Mart 2015 Cuma 19:09

 131 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

MERS-CoV, şiddetli solunum hastalığına neden olan ve 2012 yılının Eylül ayında ilk defa Suudi Arabistan'da ortaya çıkan bir virüs olduğunu belirten Dr. Olcay Palak  "Dünya üzerinde 30 Nisan 2014 tarihi itibariyle MERS nedeniyle hastalanmış 424 kişi tespit edilmiştir. Hastalık şiddetli seyretmektedir ve hastalanan kişilerden 131'i hayatını kaybetmiştir" ifadelerini kullandı.

NASIL BULAŞTIĞI KESİN OLARAK BİLİNMİYOR

Şuan için MERS virüsünün develerden kaynaklandığınından şüphelenildiğini belirten Dr. Olcak Palak "Ancak hatalığın insanlara nereden ve nasıl bulaştığı henüz kesin olarak bilinmemektedir" dedi.

ATEŞ, ÖKSÜRÜK, NEFES DARLIĞI İLE ORTAYA ÇIKIYOR

Hastalığın ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum sıkıntısı ile birlikte ortaya çıkan akut ciddi solunum yolu hastalığı tablosu ile görüldüğünü belirten Palak "Hastaların çoğunda pnömoni görülmüş olup bir çoğunda da diyarenin de olduğu gastrointestinal sistem semptomları görülmüştür" dedi.

ÖZEL TEDAVİSİ VE AŞISI YOK

Özellikle şeker, kronik akciğer, böbrek yetmezliği ve immün sistem yetmezliği hastalarında MERS virüsünün daha şiddetli hastalık yapabildiğini belirten Palak "Hastaların çoğu Suudi Arabistan'da tespit edilmiştir. Henüz MERS-CoV'a özel tedavi ve aşı yoktur" dedi.

YAKIN TEMASTAN UZAK OLUNMALI

Hastalık ile ilgili koruyucu önlemlerden de bahseden Palak "Su ve sabun ile sık sık elleri yıkamak, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanları kullanmak gerekir. Hasta kişilerle temastan kaçınma ve hastayken hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunda diğer insanlar ile temastan uzak olmak gerekir. Ayrıca aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendil ile kapatılması kullanılan mendili çöp kutusuna atmak ve kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda kolun iç yüzüne aksırmak ya da öksürmek gerekmektedir" dedi.

SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURULMALI

Dr. Olcak Palak son olarak Suudi Arabistan ziyaretinde olanları uyararak "Ziyaretinden sonraki 14 gün içerisinde ateş ile birlikte alt solunum yolu hastalığı belirtileri (öksürük, nefes darlığı) olan kişiler bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve başvurduu hekime seyahatine dair bilgiler vermelidir" ifadelerini kullandı.

Haber: Uğur Can Avcılar

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.