Mesane kanseri her zaman nüks edebilir

Çerkezköy İrmet Hospital’da görev yapan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Korucu Mesane Kanseri ile ilgili bilgiler verdi. Korucu "Mesane böbreklerden gelen idrarı depolayan kaslardan oluşan bir organdır" dedi

Mesane kanseri her zaman nüks edebilir
22 Kasım 2014 Cumartesi 08:00

SİGARA İÇENLERDE 4 KAT FAZLA GÖZÜKÜR

Mesanenin iç yüzeyini döşeyen değişicinin epitelden kaynaklandığını dile getiren Op. Dr. Hüseyin Korucu "Mesane kanseri orta ve ileri yaşlı populasyonda daha sık görülür. Sigara içenlerde 4 kat daha fazla gözükür. Özellikle dizel yakıt dumanına maruz kalanlar, plastik ve lastik sanayinde çalışanlarda daha sık görülür" dedi.

EN SIK BELİRTİSİ KANLI İDRAR

Mesane kanserinin en sık belirtisinin kanlı pıhtılı idrar yapmak olduğunu belirten Korucu "Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, zor idrar yapma kasık ağrısı diğer eşlik eden belirtiler olabilir. Belirli büyüklüğe ulaşmış tümörlere ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT) ile veya magnetik rezonans (MR) ile görüntülenip teşhis konulabilir" ifadelerini kullandı.

EN ÖNEMLİ TANI KOYMA YÖNTEMİ SİSTOSKOPİ

Mesane kanserinin şüphesi varlığında kesin ve en önemli tanı koyma yönteminin sistoskopi olduğunu belirten Korucu "Sistoskopi ucunda ışığı, kamerası olan ince bir alet yardımıyla idrar yolundan girilerek idrar torbasının iç yüzeyinin optik büyütme altında direkt olarak gözlemlenmesidir" dedi.

İLAÇ TEDAVİSİNE İHTİYAÇ DUYULABİLİR

Tümörün gözlendiğinde spinal veya genel anestezi altında tur yöntemiyle rezeke edilmesi gerektiğini belirten Korucu "Tur yöntemi tek başına mesane kanserini tedavi edebileceği gibi yüzeysel mesane tümörleri mesanedeki tümör sayısına, tümör büyüklüğüne, patolojik evresine bakarak yapılan skorlama sonucunda TUR'dan sonra ilave 6 hafta süren mesane içi ilaç tedavisine ihtiyaç duyulabilir" şeklinde konuştu.

SIKI TAKİP ÇOK ÖNEMLİDİR

Mesanenin derin tabakalarına (kas tabakasına) ulaşmış tümörlede ise en iyi yöntemin radikal sistektomi  (mesanenin tamamen alınması) olduğunu belirten Korucu "Mesane kanseri her zaman nüks edebilecek bir kanser çeşitidir. Dolayısıyla sıkı takip çok önemlidir. Belirli aralıklar ile sistoskopinin tekrarlanması ve doktor kontrolünde kalmak çok önemlidir" dedi.

Haber: Uğur Can Avcılar

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.