Namık Kemal Üniversitesi’nde ’Uluslararası Tekirdağ Tarihi Sempozyumu’ Başladı

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Tekirdağ Valiliği, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Süleymanpaşa Kaymakamlığı, Süleymanpaşa Belediyesi paydaşlığında düzenlenen Tekirdağ’ın tarihi mirasını gün yüzüne çıkartmayı amaçlayan ’Uluslararası Tekirdağ Tarihi Sempozyumu’ açılış töreni ile başladı

Namık Kemal Üniversitesi’nde ’Uluslararası Tekirdağ Tarihi Sempozyumu’ Başladı
30 Mart 2015 Pazartesi 08:57

 YOĞUN KATILIM SAĞLANDI

Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açılış törenine Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, akademisyenler, Tekirdağ’da bulunan kurum ve kuruluşların temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

ŞEHRİN KİMLİĞİNİN NETLEŞMESİ İÇİN REFERANS OLACAK

Sempozyumun açılış töreninde konuşan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, "İlk defa bu proje bana geldiğinde üniversitenin bir şehir için ne kadar önemli olduğunu bir defa daha anladım. Program geldiğinde ise Türkiye’nin en saygın bilim insanlarının benim şehrim için bu güne kadar biriktirdiklerini bir araya getirmelerine paydaş olmanın onurunu yaşadım" sözleriyle duyduğu memnuniyeti dile getirirken sempozyum sonrasında oluşturulan çalışmanın şehrin kimliğinin netleşmesi için referans kaynağı olacağını söyledi.

TEKİRDAĞ’IN TARİHİNE IŞIK TUTMAYI AMAÇLIYORUZ

NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ise açılış konuşmasında Tekirdağ’ın tarih boyunca önemine dikkat çekerek, "Tekirdağ konumu itibari ile tarih boyunca çok önemli bir yer tutmuştur. Bir taraftan İstanbul’un Balkanlar’a açılan kapısı, diğer taraftan Balkanlar’ın İstanbul’a varmadan son durak olması sebebiyle önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Tarihçi arkadaşlarımızın söylediğine göre Tekirdağ çok zengin bir arşive sahip. Ama maalesef bu arşiv gün yüzüne çıkmamıştır. Üniversite olarak bizlere büyük görev düşmektedir. Bu sempozyum ile Tekirdağ’ın tarihine, kültürüne, folkloruna ve edebiyatına ışık tutmayı amaçlıyoruz" dedi.

SEMPOZYUM TEKİRDAĞ’IN GERÇEKLERİNİ ORTAYA KOYACAK

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, sempozyumun Tekirdağ’ın bilinen veya bilinmeyen gerçeklerini ortaya koyacağına inandığını dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü katkıyı vereceklerini söyleyen Başkan Albayrak, "Bu sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere çok teşekkür ediyor, katılan tüm akademisyenlerimize hoş geldiniz diyorum" ifadelerini kaydetti.

VALİ SALİHOĞLU TEŞEKKÜR ETTİ

Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Namık Kemal Üniversitesi’nin anlamlı ve özel etkinliğine çok önem verdiklerini ifade etti. Üniversitelerin asli görevinin kuruldukları bölgeyi iyi incelemek, iyi değerlendirmek, ekonomik kaynaklarını ve kültürünü araştırmak, bu sonuçları gelecek kuşaklara aktarmak olduğuna dikkat çeken Vali Salihoğlu, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

BİLGİLER VERİLDİ

Açılış konuşmalarının ardından Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akyıldız başkanlığında sempozyumun ilk oturumu başlatıldı. İlk oturumda Tekirdağ Tarihi Sempozyumu’na sağlık nedenleriyle katılamayan Prof. Dr. Halil İnalcık, daha önceden hazırladığı video ile ’Trakya’nın Fethi’nin Önemi ve Tekirdağ Konusu’ hakkındaki bilgilerini katılımcılarla paylaştı. Doç. Dr. Cavid Qasimov sunumunda ’Azerbaycan Tarihçiliğinde Osmanlı’nın Rumeli Fetihleri ve Orhangazi Oğlu Süleymanpaşa’ konusunu işlerken, Prof. Dr. Mehmet İpşirli ’Balkanlar’daki Osmanlı Varlığı Unutulabilir mi?’ konusu hakkındaki bilgilerini aktardı.

SUNUMLAR YAPILDI

Açılış oturumunda aynı zamanda Prof. Necdet Öztürk, ’15. Yüzyıl Kroniklerine göre Orhan Gazi Oğlu Süleymanpaşa’ konusunu anlatırken Prof. Dr. Bilgen Pamuk ’Rumeli’de bir Osmanlı Şehzadesi Süleymanpaşa’ konulu sunum gerçekleştirdi.

BELGELERLE OSMANLI DÖNEMİ’NDE TEKİRDAĞ SERGİSİ

İlk oturumun tamamlanmasıyla Rektörlük Fuaye Salonu’nda ’Belgelerle Osmanlı Dönemi’nde Tekirdağ Sergisi’ açıldı. Sergide Osmanlı Arşivinden 1500’lü yıllardan 1900’lü yıllara kadar Tekirdağ’ın ekonomik ve sosyal hayatını anlatan yaklaşık 40 belge sergilenmeye başlandı.

ÇİZGİLERLE TEKİRDAĞ SERGİSİ AÇILDI

Yine Rektörlük Sergi Salonu’nda Sempozyum çerçevesinde Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin proje çalışması olan ’Çizgilerle Tekirdağ’ sergisi açılarak farklı teknik ve materyaller ile yapılmış 30’a yakın Tekirdağ resmi sergilenmeye başladı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.