Nefesimizi kesmenize müsaade etmeyeceğiz!

Çerkezköy Belediyesi’nin ev sahipliğinde 29 Ekim Spor Kompleksi’nde gerçekleştirilen ‘Termik Santrale Hayır’ konulu toplantı da konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Ne pahasına olursa olsun Çerkezköy’e bu termik santrali yaptırmayacağız. Nefesimizi kesmenize müsaade etmeyeceğiz. Çocuklarımızın ciğerlerine kömür tozları sokmayacağız.” dedi

Nefesimizi kesmenize müsaade etmeyeceğiz!
10 Aralık 2016 Cumartesi 17:08

ÇALIŞTAY YAPILDI
Çerkezköy ve bölge halkının büyük ilgi gösterdiği ‘Termik Santrale Hayır’ konulu toplantı açılış ve saygı duruşu ile başladı. Çalıştay, kürsüye gelen İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı’nın termik santralin bölgeye, doğaya ve yeraltı sularına yapacağı zararları anlattığı konuşmaları ile devam etti.
BU TOPRAKLARI KORUMAK BOYNUMUZUN BORCU
İki öğretim üyesinin konuşmasının ardından kürsüye gelen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, termik santral yapılacak bölgenin 204 yılında ‘Eğitim, Bilişim ve Teknoloji Alanı’ öngörüldüğünün ama daha sonra yerel yönetimlerin görüşü alınmadan bölgeye termik santral yapılmasının gündeme getirildiğini belirterek “Türkiye’nin en verimli topraklarından biri olan Trakya, bilinçli şekilde tarım dışına alınmaya çaba gösteriliyor. 1 santimetrekaresi 1000 yılda oluşan bu verimli topraklarımızı korumak boynumuzun borcu olmalı. Bu konuda bölgede yaşayan tüm halkımız siyaset gözetmeden bir arada olmalı ve tepkisini ortaya koymalı. Bu toplantıları Vahap Başkanımız ile birlikte düzenliyoruz. İnşallah ayın 17’sinde Çayırdere’de bir arada olarak tepkimizi göstereceğiz” dedi.
PLANLARA İTİRAZLARIMIZI YAPTIK SONUÇ ALAMAZ İSEK İPTAL DAVASI AÇACAĞIZ
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın ardından kürsüye gelen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, askıya çıkan planlara 29 Kasım’da Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak gerekli itirazları yaptıklarını, bu itirazlardan sonuç alınamadığı takdirde planların iptali için yargıya giderek, iptal davası açacaklarını dile getirdi. Türkiye’deki buğdayın yüzde 10’u, ayçiçeğin yüzde 60’ının bu bölgede üretildiğini belirten Kadir Albayrak, “Böylesine verimli, bereketli topraklara termik santral kurmak neye hizmet etmek anlamıyorum. Kol kola, el ele verip bunu engelleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
TRAKYAMIZI KİRLETMELERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ
“Bu bölgeye termik santral yapıldığında ayçiçeklerine, buğdaylara asit yağmurları yağacak” diyen CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ise “Bir avuç yandaş işadamı kar edecek, kazanç sağlayacak diye suyumuzu, doğamızı, Trakyamızı kirletmelerine izin vermeyeceğiz. Doğamızı, suyumuzu kaybetmeyeceğiz. Nasıl 15 Temmuz Darbe Girişimi püskürtüldüyse buraya yapılacak darbeyi de el ele, omuz omuza vererek püskürtmeliyiz” diye konuştu.
BUNLARIN GÖZÜ YANDAŞLARINI ZENGİN ETME İLE DÖNMÜŞ DURUMDA
Marmara Ereğlisi, Şarköy vs. derken her seferinde doğa katliamı için Trakya’da başka başka yerlerin belirlendiğini belirten CHP Edirne Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Erdin Bircan ise “Bunların gözü yandaşlarını zengin etme ile dönmüş durumda. Artvin, Rize, Zonguldak derken sıra buraya geldi. Yandaşlarını zengin etme pahasına, yarın çocuklarına, torunlarına hesap verememe pahasına doğa katliamı yapacaklar. Bu doğa ve çevre katliamına izin vermeyeceğiz. Bugün burada toplanan insanlar sizlerin geleceği, çocuklarınızın yarınları, suyu, doğası, hayatı için buradalar. Bölgenin suyunun, havasının, doğasının bozulmasına izin vermeyeceğiz. Gözleri para hırsı bürümüş bu insanlara dur diyeceğiz” açıklamasını yaptı.
BU İŞİN SİYASETİ YOK!
İmar planları ile ilgili düzenlemelerin Kanun Hükmünde Kararname ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na alındığını belirten CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Emre Köprülü ise bugün yaşanan tablonun yerel yönetimlerin, seçilmiş Belediye Başkanlarının ve Meclis Üyelerinin görüşü alınmadan yapılmasının sonucu olduğunu belirterek, “Bu işin siyaseti, CHP’lisi, AKP’lisi, MHP’lisi veya başka siyasi partilisi yok arkadaşlar. Önemli olan Çerkezköy’e, Tekirdağ’a, Trakya’ya sahip çıkmak, sevmek. Termik santrale ‘Hayır’ demek geleceğimize sahip çıkmak, doğup büyüdüğümüz, yaşadığımız topraklara sahip çıkmak demektir” dedi.
MÜCADELEMİZ SONUNA KADAR SÜRECEK
Ekonominin canlanması, dövizin düşmesi için üretimin artması, sanayinin gelişmesi gerektiğini belirten CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, “Termik santral yapıldığı zaman tarım, hayvancılık üretimi azalacak. Topraklarımız verimsiz hale gelecek. Yeraltı sularımızın seviyesi düşecek ve günün birinde bitecek. Çevre ve doğa tahrip olacak. Termik santral yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyaç var, bunlara yatırım yapılması gerekiyor. Bu nedenle Trakyamıza termik santral, çevreyi ve doğayı kirleten sanayi istemiyoruz. Bu direnişi sonuna kadar sürdüreceğiz ve termik santral yaptırmayacağız” açıklamasını yaptı. Köprülü’nün ardından kürsüye gelen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, kısa bir selamlama konuşmasının ardından sözlerine şöyle devam etti:
TERMİK SANTRAL BELASINA DUR DEMEK İÇİN BURADAYIZ
“Havasına, suyuna, toprağına, çocuklarının geleceğine sahip çıkan tüm hemşerilerimi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Niçin buradayız? 64 hektar Çerkezköy, 480 hektar Silivri’de konumlanacak olan kömürlü termik santral belasına dur demek için buradayız!
KİMLER EVET KİMLER HAYIR DİYOR?
Çocuklarımızın aldıkları nefese; içtikleri suya; bu verimli toprakların çöl olmasına karşı çıkmak için buradayız. Bugün burada siyaset yok, ancak bugün bu termik santrale kimler ‘Evet’ diyor, kimler ‘Hayır’ diyor bunları görmek için buradayız.
500 BİN İNSAN ETKİLENECEK
Bu topraklarda nefes alan herkesin sağlığını, geleceğini düşünmek bizim boynumuzun borcu. Bu santral, nüfusu 150 bine dayanmış yakın etrafında Silivri, Çatalca, Kapaklı ilçelerinin direkt etkileneceği yaklaşık 500 bin nüfusu etkisi altına alacak.
ÇOCUKLARIMIZIN CİĞERLERİNE KÖMÜR TOZLARINI SOKMAYACAĞIZ
Çerkezköy 3 yanında Çerkezköy OSB, Kapaklı OSB, Veliköy OSB, Yalıboyu OSB olmak üzere yaklaşık 500 fabrikayla çevrili durumda. Çerkezköy bir sanayi kenti ancak nefes alacağımız tek alan olan Ambardere Bölgesine biz bu santrali yaptıramayacağız. Nefesimizi kesmenize müsaade etmeyeceğiz. Çocuklarımızın ciğerlerine kömür tozları sokmayacağız. Bugün Çerkezköy’ün yer altı su kaynakları seviyeleri çok ciddi derinliklere ulaştı. İçme suyumuz yaklaşık 150 metre derinliğine ulaştı; kuyu derinliği 350- 400 metrede. Sanayi aynı şekilde suyunu bu havzadan çıkıyor. Çerkezköy’ün yıllık içme suyu 3 milyon metreküpken fabrikalar 30 milyon metreküp su kullanıyor.
HEM SUYUMUZU ALIP HEM HAVAMIZI KİRLETECEKSİNİZ
Şimdi bu yetmedi termik santral kuracaksınız. Aynı havzadan su çekerek bu kömürleri yıkayacaksınız. Hem suyumuzu alacak hem de havamızı kirleteceksiniz.
GÖLETİN GİTTİĞİNE Mİ SANTRALİN GELDİĞİNE Mİ YANALIM?
Biz Ambardere Bölgemize Çerkezköy’ü, su baskınlarından kurtaracak aynı zamanda yer üstü suyu olarak kullanılacak bir gölet yapılmasını bekliyorduk. DSİ yapılacağını beyan etti, Orman ve Su İşleri Bakanımızın talimatı var bu bölge göleti için Ocak 2016’da. Şimdi, bizim gölet gitti; yerine termik santral geldi. Göletin gittiğine mi yanalım, termik santral belasının geldiğine mi?
NEDEN YASAKLI LİSTESİNDEN ÇIKTI?
Şimdi buradan soruyoruz. Avrupa’da teker teker kapatılan kömürlü termik santralleri, biz neden açıyoruz, neden? Kömüre dayalı termik santraller yasaklı sanayiler listesindeydi. Bakanlık yeni plan düzenlemesinde yasaklı işletmeler listesinden çıkarttı. Neden yasaklıydı? Neden çıkarttınız? Bunları buradan soruyoruz.
MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Bizler Çerkezköy Belediyesi olarak hukuki anlamda itirazlarımızı dün itibariyle yaptık. Vatandaşlarımız da hukuki itirazlarını yapıyorlar. Yani hukuk mücadelemiz sürüyor, sürecek. Ancak, en önemli görev toprağına, suyuna, havasına, Çerkezköy’ün geleceğine sahip çıkacak olan sizlerindir.”
BUGÜN SESİ ÇIKMAYAN HERKES BU BELANIN SORUMLUSU OLACAK
“Bugün bu termik santrale ses çıkarmayan herkes bu belanın sorumlusu olacaktır” diye konuşmasını sürdüren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, konuşmasını şöyle tamamladı:
ÇERKEZKÖY’E TERMİK SANTRAL İSTİYOR MUSUNUZ?
“Çok kolay cevabı olan bir soruyu tekrarlıyorum, cevap verin; Çerkezköy’de yaşayan birisi olarak cevap verin! Çerkezköy’de termik santral istiyor musunuz, istemiyor musunuz? Evelemeden gevelemeden tek kelime ile cevap istiyorum. Elinizi vicdanınıza koyun ve termik santral istemediğinizi ilan edin.
ÇERKEZKÖY’E TERMİK SANTRAL YAPTIRMAYACAĞIZ!
Siyasetinize Çerkezköy’ü, Çerkezköy’ün geleceğini feda etmeyin. Bugün buraya katılarak çevre illerden gelen vatandaşlarımıza, belediye başkanlarımıza, sivil toplum örgütlerimize, siyasi partilerimize, milletvekillerimize, destek olan herkese teşekkürler. Yeniden ve son olarak hep birlikte haykırıyoruz: Çerkezköy’de termik santral yaptırmayacağız!”
GENİŞ KATILIM SAĞLANDI
Çerkezköy Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan ‘Termik Santrale Hayır’ konulu toplantıya Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Fevzi Aytekin, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Malkara Belediye Başkan Vekili Bahattin Cömert, Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten, Milliyetçi Hareket Partisi Tekirdağ İl Başkanı Koray Önsel, Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, Cumhuriyet Halk Partisi Kapaklı İlçe Başkanı Kenan Seçkin, Milliyetçi Hareket Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, Cumhuriyet Halk Partisi Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil, Cumhuriyet Halk Partisi Süleymanpaşa İlçe Başkanı İlker Yağcıoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Muratlı İlçe Başkanı Ufuk Gençtürk, Cumhuriyet Halk Partisi Ergene İlçe Başkanı Erdinç İrel, Cumhuriyet Halk Partisi Şarköy İlçe Başkanı Alpay Var, Cumhuriyet Halk Partisi Çorlu İlçe Başkanı İsmail Akar, Cumhuriyet Halk Partisi Saray İlçe Başkanı Demir Ali Demirel, Cumhuriyet Halk Partisi Hayrabolu İlçe Başkanı Hamdi Çetin, Belediye Meclis Üyeleri, mahalle muhtarları, sivil toplum örgütü temsilcileri, çevre örgütleri ve vatandaşlar katıldı.
Haber: Uğur Kılıç
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mustafa Tokmak - 7 yıl önce
Evet ülkemizin ciddi enerji açığı mevcuttur. Çözüme kavuşturmak için el birliği ile çalışılmalıdır. Ancak;
Kuran ve İlmi esaslarla ve aklın verileri çalışan sesimize kulak veren , yardım , destek ve imkan sağlayan bölge halkına ne kazandırıp , neler kaybettireceğinin hesabını yapabilen hüküm ve kararlar taleb ediyoruz .Bir birey olarak çocuklarımız ve geleceğimiz için bu taleb en doğal hakkımızdır.
Saygılarımla
Avatar
Mustafa Tokmak - 7 yıl önce
Evet ülkemizin ciddi enerji açığı mevcuttur. Çözüme kavuşturmak için el birliği ile çalışılmalıdır. Ancak;
Kuran ve İlmi esaslarla ve aklın verileri ile çalışan sesimize kulak veren , yardım , destek ve imkan sağlayan bölge halkına ne kazandırıp , neler kaybettireceğinin ve küresel ısınma kaynaklı sonuçların hesabını yapabilen hüküm ve kararlar taleb ediyoruz .Termik Santral İSTEMİYORUZ.
Bir birey olarak çocuklarımız ve geleceğimiz için bu taleb en doğal hakkımızdır.
Saygılarımla
Avatar
yasin başkan - 7 yıl önce
dün bende oaradaydın çok komikti 300 kişi vardı 200 ü zabıta,polis,belediye çalışanı