O atama hukuk dışı iddiası

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne Nejat Birecik'in atanmasıyla başlayan ve hemen ardından Akün ve Şinasi sahnelerinin satıldıklarının ortaya çıkmasıyla artarak devam eden tartışmaları Meclis gündemine taşıdı

O atama hukuk dışı iddiası
21 Kasım 2014 Cuma 08:38

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, hükümetin Devlet Tiyatrolarına dönük olarak son günlerde gerçekleştirdiği ve kurum içinde tepkilerle karşılanan icraatlarını Meclis gündemine taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren, CHP Kültür ve Sanat Platformu Üyesi Yüceer, Nejat Birecik’in, Devlet Tiyatroları kadrosunda olmadığı halde, kuruma Genel Müdür olarak atanmasının tartışmalara neden olduğunu hatırlattı.

TÜSAK’DA ISRAR NEDEN?

CHP’li Yüceer, "Birecik, Türkiye Sanat Kurulu (TÜSAK) Yasa Taslağı savunucusu olarak biliniyor. TÜSAK, Devlet Tiyatroları’nda, Devlet Opera ve Balesi’nde usulsüz atamalar, sansür kurulları, oyunları kaldırma hamleleri 5441 Sayılı Yasa’ya göre özerk olan kurumun özerkliğini yok etmek suretiyle uygulanmaktadır. TÜSAK yasası uzun yılların birikimine sahip ödenekli sanat kurumlarını kapatmayı hedefliyor" dedi.

"Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının karşı çıktığı bu yasayı savunan bir ismin Genel Müdür olması, diğer sanatçılara haksızlık anlamına gelmiyor mu?" diye soran Yüceer, Bakan Çelik'in yanıtlaması istemiyle dikkat çeken sorular yöneltti.

NEJAT BİRECİK’İN ATAMASI HUKUK DIŞI

1. Kurum içinde 700’e yakın sanatçı varken neden Nejat Birecik atanmıştır? Necat Birecik’in özelliği TÜSAK yasa taslağının tek ve yılmaz savunucusu olması mıdır? Bu 700 kurum sanatçısına hakaret değil midir?

2. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne “yerine” ibaresiyle Nejat Birecik atanmıştır. Nejat Birecik’in kadrosu Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde değildir. Olmayan biri “yerine” atama yapılması hukuk dışıdır. Kültür Bakanlığı neden böyle bir hukuk dışı atamayı meşru kılmaya çalışmaktadır? Bu atama hangi mevzuata göre yapılmıştır?

3. Nejat Birecik, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne geldikten sonra istifalar birbirini kovalamış, Başrejisör, Genel Müdür Yardımcısı, Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere pek çok Bölge Müdürü istifa etmiştir. Nejat Birecik göreve başlayalı bir ayı geçmiştir. Yerine kimseyi atayamamıştır. Tiyatro kitlenmiş, çalışamaz hale gelmiştir. Birecik, kurumu tanımayan bir genel müdür olarak daha ne kadar görevine devam edecektir?

SANSÜR İDDİALARI

4. Devlet Tiyatroları aynı zamanda sansür sözcüğü ile anılır olmuştur. Tiyatro ve sansür gibi iki kelimeyi yan yana görmekten Kültür Bakanlığı rahatsız olmamakta mıdır?

5. Kültür Bakanlığı’nın, İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda “Güneş Batarken Bile Büyük” ile “Geçtim Ama Tiyatrodan” oyunlarının kaldırılmasını istediği basına yansımıştır. Bu iddia doğru mudur?

AKÜN VE ŞİNASİ SAHNELERİNİN SATIŞI

6. Emek İnşaat tarafından Akün ve Şinasi Sahneleri satılmıştır. Çankaya ilçesinde tiyatro seyircisi teknik altyapısı gelişkin iki salonundan olmuştur. İki yıldır satışı gündemde olan salonlarla ilgili Kültür Bakanlığı neden bir hamlede bulunmamış, neden yeni salonları şimdiye kadar seyirciye sunmamıştır?

7. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nü vekaleten yürütenMustafa Kurt Strateji Genel Müdürlüğüne usulsüz bir şekilde atanmıştır. Aynı şekilde Opera ve Balenin Eski Genel Müdür yardımcısı Şadi Erdoğan da Strateji Genel Müdürlüğü’ne gönderilmiştir. Strateji Genel Müdürlüğü sanatçıları sindirmek, baskı altına almak, sabah dokuz akşam beş mesaisini uygulatmak için mi kullanılmaktadır? Yoksa Strateji Genel Müdürlüğü TÜSAK yasasında işaret edilen Devlet Tiyatrosu, Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının görevlerini sürdürecekleri yerin hazırlığı mıdır?

TÜSAK ÜZERİNDE NEDEN ISRAR EDİLİYOR?

8. TÜSAK yasa taslağı kabul edilemez bir taslaktır. Bu yasa tasarısı üzerindeki ısrarı sürdürmenin gerekçesi nedir?

9. Geçtiğimiz Mayıs ayında TÜSAK’a karşı bildiriye imza atan Devlet Opera ve Balesi yönetiminin, Devlet Tiyatroları yönetiminin görevine son verilmiştir. Kültür Bakanlığı TÜSAK yasasına karşı olan sanatçılardan intikam almak mı istemektedir?

MUHALİFLERİN ÜSTÜ MÜ ÇİZİLİYOR?

10. Geçtiğimiz yıl, Özel Tiyatrolara Yardım Komisyonunda Gezi olayları bahane edilerek birçok tiyatroya yardım yapılmamıştır. Bu sene de Kültür Bakanlığı muhalif olarak adlandırdığı tiyatroların üstünü çizecek midir?

11. Özel Tiyatrolara Yardım Komisyonunda, tiyatromuzun yüz akı pek çok tiyatro, mesela Genco Erkal–Dostlar Tiyatrosu, Ankara Sanat Tiyatrosu, Nedim Saban–Tiyatro Kare, Ferhan Şensoy Tiyatrosu gibi pek çok tiyatro yardım alamamıştır. Buna karşılık Genco Erkal, Kültür Bakanlığı’nı özel tiyatrolara olan yardımdan yararlanamadığı gerekçesiyle dava açmış ve davayı kazanmıştır. Bu tiyatrolara yardım yapılmamasının gerekçesi nedir? Ülkemizde sanatçılar yardıma hukuk yoluyla mı kavuşacaktır?

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.