Öğe, ‘Fahiş miktarlarda katılım bedeli talep ediliyor’

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü’nü (TESKİ) acemilikle suçlayan Ak Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, “TESKİ kanalizasyon katılım bedelini kafasına göre hesaplıyor. Kafasına göre çıkardığı hesaplama yöntemi ile vatandaşlarımızdan fahiş miktarlarda kanalizasyon katılım bedeli talep etmektedir” dedi

Öğe, ‘Fahiş miktarlarda katılım bedeli talep ediliyor’
27 Temmuz 2015 Pazartesi 08:50

 ŞEHİT AİLELERİNE BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Ak Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, düzenlediği basın toplantısı ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü’ne (TESKİ) yüklendi. Basın toplantısına Adıyaman’da şehit olan uzman Onbaşı Müsellim Ünal, Ceylanpınar ve Diyarbakır’da şehit olan polis memurları Feyyaz Uçar, Okan Acar ve Tansu Aydın ile Kilis’te şehit edilen Astsubay Yalçın Nane’yi rahmetle anarak başlayan Öğe, Yaralı olan güvenlik görevlilerine acile şifalar, şehitlerin ailelerine de başsağlığı dilediğini ifade etti.

BASIN EMEKÇİLERİNİN BAYRAMINI KUTLADI

Basın Bayramı’nı da kutlayan Abdullah Öğe, “Basında sansürün kaldırılarak daha özgür ve gerçekçi yayın yapılmasının sağlandığı 24 Temmuz 1908 tarihi ülkemiz için de büyük önem arz etmektedir. Basının sansüre ve kısıtlamalara maruz kalmadan, görevini yerine getirmesi, demokrasinin temel gereklerindendir. İfade hürriyeti ve basın özgürlüğünün korunması, demokrasinin ilerlemesi anlamına gelmektedir. Bu vesile ile gecesini gündüzüne katarak mesai kavramı gözetmeksizin çalışan tüm basın mensuplarının bayramını kutluyorum” diye konuştu.

BALIKESİR VE İSTANBUL’U ÖRNEK ALABİLİR

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin yeni uygulamaya başladığı ana cadde ve yollardaki ücretli otopark uygulamasına da değinen Öğe, “Ücretli otopark ve bütçe konularında yeterince muhalefet yapmadığımız konusunda vatandaşlarımızdan zaman zaman eleştiriler alıyoruz. Hatırlanacağı üzere 30 Mart günü düzenlediğimiz toplantıda Çerkezköy Belediyesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin 1 yıllık çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunmuş, gördüğümüz eksiklikleri ve yanlışlıkları belirtmiştik. Görüyoruz ki Büyükşehir Belediyesi genel anlamda hala büyükşehir belediyeciliğini öğrenememiş. Çok yakınımızda Balıkesir ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri var. Buraları  örnek alabilirler” dedi.

HALA KARAR VEREMEDİLER

Çerkezköy’ün turistik bir bölge olmadığını ifade eden Abdullah Öğe, “Burası turistik bir bölge değil, sanayi bölgesidir. Burada insanlar işleri gereği birkaç dakikalığına araçlarını caddeye park etmek zorunda kalıyor. Biz uygulamanın yanlış olduğunu söylemiyoruz. Keşke önce bırakın otopark alanlarının yapılmasını, projelerini hazırlasalardı da ondan sonra ücretli park uygulamasına geçselerdi. Vatandaşların çoğu bu durumdan rahatsız! Ayrıca Büyükşehir de uygulama ile ilgili de kararsız. Önce ilk 5 dakika ücretsiz dediler. Sonra 15 dakika oldu. Sonra yine 5 dakikaya düşürdüler. Hala karar veremediler” açıklamasında bulundu.

YASAYA AYKIRI KATILIM BEDELİ ALINIYOR

TESKİ’nin uygulamalarına tepki gösteren Ak Parti İlçe Başkanı Öğe, “TESKİ sorunları çözmek yerine daha fazla sorun çıkarıyor. Kanalizasyon Katılım Bedeli adı altında oluşturduğu yeni fiyat tarifesi bu durumun açık göstergesidir. Mevzuat incelendiğinde 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’na aykırı bir yönetmelik düzenlemesi yapıldığı ortadadır. Kanunda, harcamalara katılma paylarının bina ve arsalarda vergi değerinin yüzde 2’sini geçemeyeceği ‘emredici hüküm’ olarak yer almaktadır. Fakat, TESKİ Tarifeler Yönetmeliğinin 36. Maddesindeki hesaplama yöntemi ile vatandaştan fahiş miktarlarda ve yasaya aykırı katılım bedeli alınmasına sebebiyet verilmektedir” dedi.

TESKİ ÇERKEZKÖY ŞUBESİNE İTİRAZ ETMİŞ

Kanunda, harcamalara katılma payları, bina ve arsalarda vergi değerinin yüzde 2’sini geçemez diyor diyerek konuşmasını sürdüren Abdullah Öğe, “fakat TESKİ’nin yönetmeliğine göre bu oran yüzde 20’yi buluyor. Bu da vatandaşın normal şartlarda ödediği katılım paylarına yaklaşık yüzde 1000 oranında zam yapıldığı anlamına geliyor. Arsasının vergi değeri 51 bin 318 TL olan bir vatandaş, kanuna göre bin 26 TL katılım bedeli ödemek zorundadır. Fakat TESKİ’nin hesaplamasına göre bu bedel 10 bin 568 TL olarak hesaplanmıştır. Yani 10 katından fazla hesaplanmıştır. Karşılaştığı fahiş miktardaki katılım bedeli karşısın da neye uğradığını şaşıran vatandaşımız, TESKİ Çerkezköy Şubesi’ne itiraz etmiştir. Kanunu inceleyen yetkililer, TESKİ Genel Müdürlüğü’nün hesaplama yönetiminin yanlış olduğunu tespit edip, katılım bedelini bu kez kanuna göre hesaplamış ve vatandaşın mağduriyeti giderilmiştir” ifadelerini kullandı.

DİLAVER BURAK MAHKEMEYE VERDİ

Abdullah Öğe konuşmasının sonunda ise, “Çerkezköy Belediye Meclis Üyemiz Dilaver Burak Tekirdağ İdari Mahkemesi’ne TESKİ’nin bu uygulaması için dava açtı. TESKi Genel Müdürlüğü’nün yasadan haberi yok. Zira bahse konu yönetmelik, kanun düzenlemesi hiç dikkate alınmadan düzenlenmiştir. Yönetmeliğin uygulanması halinde vatandaşlar telafisi imkansız zararlar ile karşı karşıya kalacaktır. Çünkü katılım bedelini yatırmayan arsa sahipleri teknik altyapı hizmetlerinden yararlanamayacaktır. Bu nedenle uygulamadan bir an evvel dönülmesini istiyoruz” dedi.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.