Okul çağında ki çocuklar nasıl beslenmeli

Çerkezköy Belediyesi ve Özel Optimed hastanesi işbirliğinde Okul Çağındaki Çocuklarda Beslenme ve Önemi konulu konferans düzenlendi. Özel Optimed Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Ünlüdağ, konuşmasında ailelere çocukların nasıl beslenmeleri konusunda önemli bilgiler verdi

Okul çağında ki çocuklar nasıl beslenmeli
06 Mart 2015 Cuma 18:19

 KATILIM BEKLENENDEN AZ OLDU

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda okul çağındaki çocuklara beslenme ve önemi konulu konferans düzenlendi. Çerkezköy Belediyesi’nin Özel Optimed Hastanesi işbirliğiyle gerçekleştirilen konferansa Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Can, Belediye Meclis Üyesi Rağbet Erol, Optimet Hastanesi Başhekimi Dr. Elif Sözer, CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Ebru Alaca,Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz, Anadolu Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Dr. Nurtekin Erol katıldı.

KAHLVATI ÇOCUK GELİŞİMİNDE ÇOK ÖNEMLİDİR

Diyetisyen Tuğçe Ünlüdağ, ilkokul çağının, çocuğun ailesinden ilk kez uzun saatler ayrıldığı ve çevresi ile iletişiminin arttığı bir dönem olduğunu ifade ederek, “Aileler bu zamana kadar çocuğun beslenme düzenini yakından takip etme imkanına sahipken, artık çocuğun okula başlaması ile sürekli yanında olamayacakları için daha kontrollü davranmalı ve bu konuda çok duyarlı davranmalıdırlar. Çocuk sütü sevmiyorsa zorla içirilmesin. Farklı beğeneceği alternatifler sunulmasında fayda var. Mesela sütün yerine yoğurt yedirilebilir ya da ayran içirilebilir. Böylelikle çocuğun zamanla süt içmesi de sağlanmış olur. Özellikle okula giden çocuklara mutlaka kahvaltı yaptırılmalıdır. Kahvaltı çocuk gelişiminde çok önemlidir” açıklamasında bulundu.

SEBZELER DOĞRU MİKTARDA ALINDIĞINDA ÇOK FAYDASI VARDIR

Ünlüdağ, çocukların bol sebze tüketmesi gerektiğini altını çizerek, “Bu durum hem çocuğun gelişimi hem de beslenmesinde önemli rol alır. Et gurubunda da çocuklara beyaz et olarak tavuk, kırmızı et, deniz ürünlerinden balık, eğer bunlar yedirilemiyorsa kuru yiyeceklerden bakla, nohut gibi yiyecekler yedirilmeli. Bunlar aynı zamanda hem vitamin acısından faydalı hem de bol miktarda kemikleri güçlendiren karbon içermektedir. Özelliklede mevsimine göre çocukların taze ve bol miktarda sebze tüketmeleri sağlanmalı. Günde en az 5 porsiyon verilmeli. Eğer sebzeler de doğru miktarda alındığında çok faydası vardır” dedi.

BESLENME YETERSİZLİKLERİNDEN DOĞRUDAN ETKİLENİYORLAR

Meyvelerin çocuklara posalı yedirilmesini de öneren Diyetisyen Ünlüdağ, “Posalı yedirilen meyveler daha yararlı olur. Özellikle portakal posalı olarak tüketildiğinde çok daha yararlı. Sıkılmışla, posalı yemek aynı değildir. Portakal ve mandalinayı posalı yemek bağırsak sağlığına yararlıdır. Özellikle gelişmekte olan çocuklarda yetişkinlere göre çok daha yararlıdır. Beyaz ekmekten mümkün olduğunca kaçınılmalı yerine tahılı bol ekmekler tercih edilmelidir. Bunun nedeni de karbonat miktarının yüksek oluşudur. Sağlıklı beslenmek, sağlık açısından da önemli. Sürekli büyüme ve gelişme süreci içinde olan çocuklar, beslenme yetersizliklerinden doğrudan olumsuz etkileniyor” diye konuştu.

ÇANTALARINA BİR ŞİŞE SU KONULMALIDIR

Diyetisyen Ünlüdağ konuşmasının sonunda ise, “Beslenme çantalarına dökülür diye içecek koymamak ya da ‘içeceğini kantinden alırsın’ demek çözüm değildir. İçeceği yanında olmayan çocuk, asitli ve şekerli içeceklere yönelecektir. Bunun yerine, kutu ayran, kutu meyve suları (saf meyve suları) veya kutu sütlerin beslenme çantasında yer alması daha sağlıklı seçimlerdir. Okula giden çocukların yanına her gün bir şişe su konulmalıdır. Her çocuk günde en az bir buçuk litre su içmeli. Özellikle diş çürükleri çocuklarda daha sık görülmektedir. Bu da sağlıksız beslenme ve bol asitli içeceklerin tüketilmesinden kaynaklanmaktadır” açıklamasında bulundu. 

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.