Öztrak: Başkanlık refah getirmiyor

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Hükümetin ekonomide kronikleşen sorunlara çözüm bulması gerekirken, bunun yerine başkanlık tartışmasına girdiğini ifade ederek eleştirilerde bulundu

Öztrak: Başkanlık refah getirmiyor
08 Kasım 2016 Salı 17:57

AÇIKLAMALARDA BULUNDU
Başkanlık sisteminin ülkelere refah getirmediğini ifade eden Öztrak, “Dünyanın insani gelişmişlikte en ileri 20 ekonomisinin 17’si parlamenter sistemle, 2’si ise başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Buna karşın, insani gelişmişlik açısından en gerideki 20 ekonominin 14’ü başkanlık, 5’i ise yarı başkanlık sistemiyle yönetiliyor” diye konuştu.
NEREYE GİTTİ BU DIŞ BORÇLAR?
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki Bütçe görüşmelerinde konuşan CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, şunları söyledi: “2011’den 2016’ya kadar dış borç 117,5 milyar dolar artmış. Özel sektör yatırımları ise bugün beş yıl önceki seviyesinin altında. 2011’de 140 milyar dolar olan yıllık özel sektör yatırımı 2016’da 114 milyar dolara düşmüş. Millî gelire oranla bakarsak da bu düşüş sürüyor. Özel kesimin yatırım iştahı kesilmiş. Dış borç artarken gayrisafi yurt içi hasıla 48 milyar dolar gerilemiş. Nasreddin Hoca’nın dediği gibi ‘Kedi buradaysa ciğer nerede? Ciğer buradaysa kedi nerede?’ Yatırıma gitmediyse, ekonomiyi büyütmediyse nereye gitti bu dış borçlar?
PİYASA DURGUN, ESNAF KAN AĞLIYOR
2002’de bu memlekette alışveriş merkezi sayısı 53’tü, 2016’da 361 oldu. Bu alışveriş merkezlerinin büyük kısmı da dış borçla yapıldı, kira sözleşmeleri de dolara bağlandı. Ancak esnaf dolar değil Türk Lirası kazanıyor. Türk Lirası dolar karşısında değer kaybettikçe alışveriş merkezlerindeki esnaf da kan ağlamaya başladı. Şimdi, esnaf ‘En azından kira sözleşmelerinde Türk Lirasına dönelim’ diye feryat ediyor. Sadece alışveriş merkezleri mi? Kapalıçarşı, Bağdat Caddesi, Nuruosmaniye gibi ticarette marka olan sokaklarda da işler tamamen durmuş vaziyette.
BAŞKANLIK REFAH GETİRMİYOR
Büyüme düşerken, vatandaş borca batarken, şirketler kan ağlarken, işsizlik almış başını giderken müracaat makamı Hükümet, sahalarda “Bu derde bir tek deva var, o da başkanlık sistemi” diyor. On dört yıl parlamenter sistemle yönettiğiniz ülkeyi, sonunda iş birlikçi, şeriatçı darbenin eşiğine getirdiniz. Şimdi de ‘Olmadı, bir de başkanlığı deneyelim’ diyorsunuz. Kusura bakmayın ama bu millet buna kanmaz. Bakın, Birleşmiş Milletler İnsani Gelişmişlik Endeksi, dünyada ülkelerin kalkınmışlık sıralarını belirlemek için kullanılan en önemli göstergedir. Buna göre, dünyanın insani gelişmişlikte en ileri 20 ekonomisinin 17’si parlamenter sistemle, 2’si ise başkanlık sistemiyle, İsviçre de doğrudan demokrasiyle yönetiliyor. Buna karşın, insani gelişmişlik açısından en az gelişmiş 20 ekonominin 14’ü başkanlık, 5’i ise yarı başkanlık sistemiyle yönetiliyor.
ÜLKEYİ BÖLERSİNİZ, TARİH VE MİLLET HUZURUNDA HESAP VEREMEZSİNİZ
Başkanlık sistemiyle yönetildiği halde ilk 20’ye girebilen 2 ülkede de güçlü federal sistemler olması dikkat çekiyor. Bölücü terör örgütünün başı Abdullah Öcalan’ın ‘Sayın Erdoğan’ın başkanlığını destekleriz’ dediğini hatırlayın lütfen. Başkanlık sisteminin gideceği yerin federasyon olduğunu Öcalan gayet iyi biliyor. Hiç tereddüdünüz olmasın, başkanlık sistemi, bu ülkenin birliğine bütünlüğüne değil, bölünmesine, karışmasına taşıyıcı annelik yapar. Hükümet, Türkiye’nin dertlerine deva olmayacak hevesler için 78 milyonun geleceğini karartmamalıdır. Türkiye’nin kurucu ayarlarıyla oynayarak ülkenin bölünmesine yol açmamalıdır. Bunu yapanlar vebalin altında kalır, hesabını tarih huzurunda da ve millet huzurunda da veremezler.”
Haber: Uğur Kılıç
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.