Öztrak: Ekonomi yönetiminde aslan payı Başbakanlık’ta kaldı

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, kabineden yapılan son değişikliğe ve yeni görev dağılımıyla ekonomi yönetiminde oluşan parçalı yapıya dikkat çekti

Öztrak: Ekonomi yönetiminde aslan payı Başbakanlık’ta kaldı
31 Temmuz 2017 Pazartesi 12:50

ALGI YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR
Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, sunduğu soru önergesinde şunları ifade etti: “Kabinedeki değişikliğin ardından piyasalarda, ‘Ekonomide dümene Mehmet Şimşek geçti’ algısını yaratılmaya çalışılsa da yeni görev dağılımının ayrıntıları, ekonomi yönetiminde aslan payının Başbakanlık’ta kaldığını gösteriyor.
 DOLAYLI OLARAK BAŞBAKANLIĞA GEÇMİŞ OLDU
Milyarlarca liralık kamu varlığının aktarıldığı Varlık Fonu ve FETÖ soruşturmaları kapsamında devredilen şirketlerle ülkenin en büyük holdingi haline dönüşen TMSF, Başbakanlığa bağlandı. Önceki kabinede Başbakan Yardımcısı Şimşek’e bağlı olan Ziraat Bankası ve Halk Bankası da, hisseleri Varlık Fonu’na devredildiğinden, dolaylı olarak Başbakanlığa geçmiş oldu. Şimşek’in elinde ise sınırlı sayıda düzenleyici-denetleyici kurum kaldı.”
NE KADAR DOĞRUDUR?
 Ekonomi yönetiminde ortaya çıkan ikili yapının ciddi sorunlar yaratacağını ifade eden CHP’li Faik Öztrak, “Varlık Fonu ve TMSF’nin doğrudan Başbakan’a bağlanması, ekonominin yönetiminde hedeflenen etkinliğin sağlanması açısından ne kadar doğrudur?” diye sordu.    
 GEREKÇE: EKONOMİ YÖNETİMİNDE ETKİNLİK
“Ekonomik konularda Başbakan adına genel koordinasyonu sağlama görevi önceki kabinede iki Başbakan Yardımcısına paylaştırılmışken, yeni hükümette tek başına Sn. Mehmet Şimşek’e verilmiştir. Bu kararın amacı ekonomi yönetiminde etkinliği artırmak olarak piyasalara yansıtılmıştır. Bu çerçevede, daha önceki Bakanlar Kurulunda Sn. Nurettin Canikli’ye bağlı olan Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı (SPK) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yeni görev dağılımında Sn. Mehmet Şimşek’e bağlandığı görülmektedir.
 ZİRAAT VE HALK BANKASINDA SORU İŞARETİ
Ancak yine bir önceki görev dağılımında Sn. Nurettin Canikli’ye bağlı olan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) doğrudan Başbakan Sn. Binali Yıldırım’a bağlandığı anlaşılmaktadır. Yine daha önceki görevlendirmede Sn. Mehmet Şimşek’e bağlı olan kamu sermayeli T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş.’nin ise yeni görevlendirmede kime bağlı olduğu açıkça ifade edilmemiştir.”
 VARLIK FONU VE TMSF, BAŞBAKANLIKTA
CHP’li Öztrak, Başbakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:
“Kamu sermayeli T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. önceki görevlendirmede olduğu gibi, neden bir bakanın görev alanı içinde tanımlanmamıştır? Her iki kamu bankasına ait Hazine hisselerinin Türkiye Varlık Fonuna devredilmesi neticesinde, adı geçen kamu bankalarının, artık dolaylı olarak söz konusu fonun yöneticileri aracılığıyla yönetilmesi ve bu kurumların ekonominin genel koordinasyonunun dışına çıkarılması ekonomi yönetiminde etkinliğin sağlanmasında sorun yaratmayacak mıdır? Milyarlarca liralık varlığın devredildiği ve ekonominin günlük işleyişi içinde karar almak zorunda olan Türkiye Varlık Fonu ve TMSF gibi kurumların doğrudan Başbakan’a bağlanması, Başbakanlık makamının iş yükü de dikkate alındığında ekonominin yönetiminde hedeflenen etkinliğin sağlanması açısından ne kadar doğrudur?” 
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.