Öztrak: Yerel basın adeta cezalandırılıyor

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak geciken resmi ilan fiyat tarifesiyle ilgili  olarak Başbakan Binali Yıldırım’ın yazılı olarak cevaplandırılması istemi ile bir soru önergesi sundu. Öztrak, “Yerel gazetelerin aylık zorunlu giderlerini karşılamasında önemli rol oynayan resmi ilan tarifesindeki artış geciktirilerek yerel basın bir anlamda cezalandırılmış oluyor.” değerlendirmesinde bulundu

Öztrak: Yerel basın adeta cezalandırılıyor
29 Mayıs 2017 Pazartesi 10:55

HAYATİ ÖNEME SAHİP
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı: “Özellikle yerel gazeteler için hayati öneme sahip resmi ilanlara ilişkin fiyat tarifesi, her yıl Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun tavsiyesiyle, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmektedir.
TARİFE 1 MART 2016’DA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Resmi ilanlarla ilgili olarak, halen 12 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2016/8430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde belirlenen sütun/santim birim fiyatları uygulanmaktadır. Buna göre resmi ilanların bir santimetresinin tek sütundaki yayım ücreti 10,40 TL; günlük fiili satış ortalaması 50 binden fazla olan gazeteler için bu fiyat 36,50 TL’dir. Bu tarife, 1 Mart 2016’dan itibaren yürürlüğe girmiştir.
İLAN FİYATI GÜNCELLEMESİNİN BU YIL GECİKTİ
Fakat genel olarak her yıl ilk aylarda yapılan ilan fiyatı güncellemesinin bu yıl geciktiği anlaşılmaktadır. İlan fiyatlarıyla ilgili son kararın yürürlüğe girdiği 1 Mart 2016’dan bu yana Türk Lirası’nın dolar karşısında yaklaşık yüzde 21 değer kaybetmiş; kağıt, kalıp, film, boya gibi zorunlu malzemeleri dövizle satın alan yerel gazeteler ekonomik olarak ciddi şekilde sıkışmıştır. Yerel gazetelerin aylık zorunlu giderlerini karşılamasında önemli rol oynayan resmi ilanların tarifesinde artış geciktirilerek yerel basın bir anlamda cezalandırılmaktadır.
ÜCRETLER FİİLEN DÜŞÜRÜLDÜ
Ayrıca, 2016 yılına kadar resmi ilan fiyatlarının 10 binden, 25 binden ve 50 binden fazla satışı olan gazeteler için ayrı ayrı belirlenmesi uygulamasından 2016’da vazgeçilmiş, bu yıldan itibaren sadece 50 binden fazla satışı olan gazeteler için farklı fiyat belirlenmesi yoluna gidilmiştir. Böylece satışı 50 binden az, 10 bin ve 25 binden fazla olan gazetelere verilen resmi ilan ücretleri fiilen düşmüştür.
12,00 TL SÜTUN/SANTİM BİRİM FİYAT
Diğer taraftan, 23-25 Kasım 2016 tarihleri arasında yapılan Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nda; Resmi İlan Fiyat Tarifesinin Görüşülmesi ve Karara Bağlanması hakkında sunulan Yönetim Kurulu teklifi, günlük fiili satışı 50 binin altında olan gazeteler için 12,00 TL, günlük fiili satışı 50 binin üstünde olan gazeteler için 38,00 TL’lik sütun/santim birim fiyatı şeklinde güncellenmiş, tarife Bakanlar Kuruluna arz edilmek üzere kabul edilmiştir.
GECİKME, KARARIN RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANMAMASINDAN KAYNAKLANIYOR
Resmi ilan fiyatlarında güncellemenin gecikmenin Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete’de yayımlanmamasından kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Kaldı ki konuyla ilgili Bakanlar Kurulu Kararı, Mayıs ayında yayımlansa bile yürürlüğe girişi takip eden ayın başı (1 Haziran 2016 tarihi itibariyle) olacaktır. Kararın Haziran ayına kalması durumunda ise yeni fiyatların uygulanması Temmuz ayına kalacaktır.
İŞTE O SORULAR
1- Resmi ilan fiyat tarifesinde güncellemenin gecikmesinin sebebi nedir?
2- Basın İlan Kurumu’nun kabul ettiği 12,00 TL’lik birim fiyatla ilgili olarak Kurum ile Hükümetiniz arasında bir anlaşmazlık söz konusu mudur?
3- Döviz kurlarındaki artış nedeniyle artan maliyetler karşısında özellikle yerel basının desteklenmesi konusunda bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
4- Bu yıla ait resmi ilan fiyat tarifesinin Resmi Gazete’de ne zaman yayımlanması planlanmaktadır?”
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.