Panik Atak nasıl kontrol edilir

Özel Çerkezköy Hastanesi Psikoloğu Meltem Keser 'Panik Atak Hastalığı' hakkında bilgi vererek, hastaların otokontrolü nasıl sağlayacaklarını anlattı. İlk olarak panik atağın tanımını yapan Psikolog Keser, daha sonra hastalığının nedenlerine değindi ve aşamaları hakkında bilgi verdi.

Panik Atak nasıl kontrol edilir
16 Eylül 2010 Perşembe 00:00

Özel Çerkezköy Hastanesi görev yapan Psikolog Meltem Keser, günümüzde sık rastlanan 'Panik Atak Hastalığı'nı açıklayarak, hastaların otokontrolü nasıl sağlayacakları hakkında bilgi verdi. İlk olarak panik atağın tanımını yapan Keser, daha sonra hastalığının nedenlerine değindi ve aşamaları hakkında bilgi verdi.

PANİK ATAK NEDİR?
    İlk olarak panik atak hakkında bilgi veren Özel Çerkezköy Hastanesi Psikoloğu Meltem Keser, "Panik atak ansızın, herhangi bir yerde beklenmedik şekilde ortaya çıkan yoğun kaygı, bunaltı, korku, sıkıntı karışımı nöbetlerdir ve oldukça yoğun yaşanır. Kişi her şeyin sonu geldiğini kalp krizi, felç geçireceğini, dünyanın sonu geldiğini, düşüp bayılacağını, kötü şeylerin olacağını düşünür" cümlelerine yer verdi.

PANİK ATAĞIN NEDENİ NE?
    Psikolog Keser "Panik atağa ya da anksiyeteye (kaygı) neden olan şey nedir?" sorusunu yanıtının gayet açık olduğuna dikkat çekerek, "Dışsal bir anksiyete yaşadıktan sonra, bedeninizden gelen hislere ve semptomlara daha fazla konsantre olmaya başlarsınız. Bu sezgi ve semptomların hangi düzeyde gerçekten kaygılanmanıza neden olabileceğini tartmaya, onlar üzerine düşünmeye başlarsınız. Bu durum içsel nedenlerden kaynaklı anksiyeteye neden olur. Bedeniniz bu gerçek ya da hayal mahsulü korkuyu hisseder ve vücudunuz onunla savaşması ya da onun kaynağından kaçması için ihtiyaç duyduğu çeşitli kimyasalları salgılamaya başlar. Bu kimyasallar adrenalin, sodyum laktat ve kortizoldur" açıklamasında bulundu.

İKİNCİ AŞAMAYA GEÇİŞ
    Anksiyete derecesi yükseldikce, salgılanan kimyasal miktarın da arttığına dikkat çeken Psikolog Meltem Keser, bu durumun anksiyetenin ikinci aşamasına yani içsel aşamasına geçmeye neden olduğunu belirterek, "Artık temel mesele sizi başlangıçta strese sokan belirgin neden değildir, temel mesele garip duygular ve acayip belirtilerdir. Böylelikle ‘Benim sorunum ne?’ kaygısına kapılırsınız. Bu durum şaşırtıcı ve kafa karıştırıcıdır. Öyle ki, bütün savunma sisteminiz çöker, duyarlılıklarınız yükselir ve paniklersiniz. Anksiyete karşı konulamaz bir hal almaktadır. Kontrolünüzü bütünüyle kaybetmekten korkar hale gelirsiniz" ifadelerini kullandı.

NASIL ENGELLEYEBİLİRİM?
    Hedefin panik atağın nasıl ve neden meydana geldiğini anlamak, anksiyeteyi, paniği ve bunların sonucunda ortaya çıkan depresyonu kendi düşüncelerinizle yarattığınızı anlamak, paniği önlemek ya da en azından asgariye indirmek için atılması gereken adımların neler olduğunu kavramak, panik, anksiyete, stres ve depresyonu kontrol etmeye ve rahatlatmaya yönelik teknikleri denemeye başlamak olduğunu vurgulayan Meltem Keser, bu durumda asla akıldan çıkarmaması gereken çok önemli bir şey olduğunu dile getirdi ve "Asla kontrolünüzü kaybetmeyeceksiniz, asla çıldırmayacaksınız" diye kaydetti.

OTOKONTROLÜ SAĞLAMAK İÇİN GEREKENLER
    Psigolog Meltem Keser 'Anksiyete Atağı' karşısında oto kontrol sağlamak için yapılması gerekeneleri de şöyle sıraladı; "Kaygılı olduğunuzu ve bu yönde hissettiğinizi anlayın. Bedeninizden gelen hislerin bir anksiyete belirtisi ve aynı zamanda da sizi bir şeylerin rahatsız etmekte olduğuna dair bir gösterge olduğunu kabul edin. Sizi rahatsız eden şey her neyse, kendinize buna karşı kaygılı olma şansı tanıyın.
    Elbette kaygılanın, çünkü bu durum karşısında kaygılı olmak gayet doğal. Nefes alın, önce burnunuzdan yavaşça nefes alın ve bunu yaparken de aklınızdan sayın, bir, bin, iki, bin. Ardından nefesinizi dört saniye süreyle ağzınızdan verin. Bunu yaparken aklınızdan dört saniyeyi, aynı yöntemle sayın. Bu işlemi en az atmış saniye süreyle tekrarlayın. Kaygılı zamanlarda kendinizle konuşurken pozitif diyaloğu kullanın. Anksiyete geçecektir. Böylesi bir diyaloga şu örnek verilebilir: 'Bu sadece bir anksiyete. Geçecek. Kontrolümü kaybetmeyeceğim. Hislerimden bağımsız olarak iş hayatımı sürdürebilirim. Hissettiklerim bana zarar vermeyecek." Meşgale yaratın. Kendinizi uyaracak bir şeyler yapın. Bedeniniz yüksek viteste el freni çekilmiş bir araba gibidir bu evrede. Sadece orada öyle boş boş oturmayın. Yürüyün, koşun, temizlik yapın, bir şeyler yapın. Kendinizi hislerinize teslim etmeyin. Yaşamakta olduğunuz hislere bir parça mizahi yaklaşmaya çalışın. Garip hissediyor olabilirsiniz, ama garip görünmüyorsunuz. Kendi kendinize bir müddet garip şeyler hissetme izni verin. Büyük bir sorun değildir bu. Kendinizi gerçekte rahatsız etmekte olanın ne olduğunu bulmaya çalışın. Yaşamak istemediğiniz bir çatışmanın mı içindesiniz? Sizi rahatsız eden şey ürkütücü bir düşünce mi? Yoksa dün gece izlediğiniz televizyon programı mı? Sizi ne rahatsız ediyor?'
    Tüm bunların zaman alacağını ve çok sayıda denemeye ihtiyaç duyulacağını hatırlatan Keser, bu durumdan kaçmaya gerek olmadığını da ifade ederek "Ne var ki panik ve anksiyete ataklarından korkar olmaktan çıkabilmenin tek yolu da onları deneyimlemektir. Ardından onlar üzerinden kendi yöntemlerinizle gelecek ve bu atakların sizi incitmediğini göreceksiniz" diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
panik - 11 yıl önce
panik atak bir ölüme bile sürükler şu an çok kötüyüm titriyorum agzım kuruyor