Pazar her geçen gün biraz daha boşalıyor

Çerkezköy Halk Pazarı’nda satış yapan esnaf yaz aylarının başlamasına sayılı günler kalmasına rağmen işlerin durgunluğundan şikayetçiler. Özelikle giyim üzerine satış yapan pazarcılar 30 yıla yakın süredir pazarda çalıştıklarını ve işlerin her geçen gün daha kötüye gittiğini belirtiyorlar

Pazar her geçen gün biraz daha boşalıyor
30 Mayıs 2011 Pazartesi 00:00

Yaz aylarını yaklaşmasına rağmen Pazar esnafı satışlardan hiçte memnun gözükmüyor. Çerkezköy Halk Pazarı’nda satış yapan esnaf satışı büyük marketlerin yaptığını kendilerinin de izlediğini dile getiriyor.
ALIŞVERİŞ KREDİ KARTIYLA MARKETTEN YAPILIYOR
Çerkezköy Halk Pazarı’nda giyim üzerine pazarda satış yapan ve yaz sezonun gelmesine rağmen pazarda hiçbir hareketlilik olmadığını belirten Sinan Ünal, "Bunun nedeni vatandaşta para olmamasıdır. İnsanlar borçlarını ödeyemez duruma geldiler. Vatandaşlarımızın çoğu asgari ücrete çalışıyor ama çoğunun cebinden 2-3 tane ve limiti 2-3 bin liraya dayanan kredi kartları var. Bunun yanında herkes bir şeyler için bankalardan kredi kullanmış durumda. Vatandaşın cebinde para olmadığı için alışverişini gidip büyük marketlerde yapıyor. Ay sonunda aldığı maaşı da kredi kartına yatırıyor. Anlayacağınız işi büyük marketler yapıyor bizde izliyoruz" şeklinde konuştu.30 senedir pazarcılık işi yaptığını da belirten Ünal, "Bana göre 30 senedir işler hep geriye gidiyor. Her geçen gün pazarlar biraz daha boşalıyor. Pazarda kimse olmayınca, satışta olmayınca borçlarımızı ödeyemez duruma geldik" dedi
EN ÇOK SATILAN EN UCUZ OLAN MAL
Pazarda en çok en ucuz malın gittiğini de belirten Ünal, "3,5-5 TL olan tişörtler, bayan penyeleri en fazla satılan ürünlerimiz. Toptan aldığımız ürünü çok az karla elimizden çıkarıyoruz. Bu şekilde satış yapmaksak zaten, karnımızı bile zor doyururuz" dedi.
AY SONU OLDUĞU İÇİN PİYASA DURGUN
Giyim üzerine satış yapan bir diğer pazarcı Murat Korkmaz ise, "Yaz aylarının gelmesiyle beraber kısa kollu ürünlerin satışında ufak bir artış olduğunu söyledi. Vatandaşların yakalı tişörtlere biraz daha fazla ilgi gösterdiğini söyleyen Korkmaz, "Bu haftaki pazar ay sonuna denk geldiği için vatandaşta para yok, buna bağlı olarakta pazarda kimse yok. Önümüzdeki haftalarda işlerin biraz daha açılacağını umut ediyorum" dedi.
SATIŞLAR GEÇEN SENEYE GÖRE KÖTÜ
Yaz aylarının vazgeçilmezleri olan Kavun ve Karpuz satışı yapan Fırat Furan işlerin geçen seneye oranla az olmasından şikayetçi. Marketlerin pazarcının işlerini olumsuz etkilediğini belirten Furan, "Ürün pahalı olduğunda büyük marketler bizden daha çok alabildikleri için fiyat kırabiliyorlar ve ürünü bizden daha ucuza satabiliyorlar. Bu durumda bizim satışlarımızı olumsuz etkiliyor" dedi.
1-2 HAFTA İÇİNDE PİYASA KARPUZDAN GEÇİLMEZ
Karpuz ve Kavun fiyatları hakkında da bilgi veren Furan, "Karpuz’un kilosu 1,5 TL, kavunun ise tanesi 3 liradan başlıyor 6 liraya kadar çıkıyor. Şuanda karpuzlar Adana’dan kavunlar ise Antalya’dan geliyor. Bunlar sera ürünü ama tat ve kalite olarak tarla karpuzundan hiçbir farkı yok. Zaten 1-2 hafta içinde tarla karpuzları da piyasadaki yerini alır ve fiyatlar iyice ucuzlar" şeklinde konuştu.
ÜRETİCİ ÇİFTÇİ SIKINTILI
Üretim yaptığını ve ürünlerini pazarda sattığını söyleyen Sami Aydın ise, "Üretim yapan ve ürününü pazarda satan pazarcılar olarak çok sıkıntılıyız. Mazot 4 liraya yükselmiş, gübre ve ilaç fiyatları almış yürümüş. Bizler burada 50 kuruş’a, 1 liraya ürün satacağız da para kazanacağız. Sattığımız ürünler giderlerimizi karşılamaz duruma gelmiştir.  Bizleri düşünen kimsede olmadığı için bu devran böyle gidecek gibi görünüyor" dedi.
YAZ BAŞI MEYVALARI AZ BULUNDUĞU İÇİN PAHALLI
Yaz başı meyvelerinin piyasadaki durumu hakkında bilgi veren Hayrettin Çetinkaya ise, "Bu sene hava şartlarından dolayı piyasada çilek, erik gibi meyveler az bulunduğundan fiyatları da yüksek oldu. Buna karşın yaz meyvelerinin fiyatları ise çok uygun başladı ve bu fiyatlar giderek düşecektir. Yeşil sebzelerin mevsimi yavaş yavaş geçmeye başladığı için fiyatları da doğal olarak ucuz ve ucuzlamaya devam ediyor" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.