Pikniğiniz işkence olmasın!

Hafta sonlarını veya akşam üzerlerini çocukları, yakınları ve aileleri ile birlikte piknikte geçirmek isteyen vatandaşlardan pikniklerini tescilli piknik ve mesire alanları dışında yapmamaları istendi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Çerkezköy Orman İşletme Şefi Ekrem Ferhatoğlu, bölgemizdeki tescilli piknik ve mesire yerlerinin Kartaltepe, Kızılpınar Korosu, Kazak Gölü, Pınarça İkiz Göller, Bozaba Piknik Alanı olduğunu söyledi.

Pikniğiniz işkence olmasın!
25 Haziran 2011 Cumartesi 00:00

Çerkezköy Orman İşletme Şefi Ekrem Ferhatoğlu vatandaşların pikniklerinde kötü bir sürprizle karşılaşmamaları için Çerkezköy'de Tepe Emlak Konutları yanındaki Belediye Piknik Alanı'nı, Kapaklı Belediyesi sınırları içerisinde kalan Kazak Gölü civarını ve Pınarça Köyü sınırları içerisinde kalan İkiz Göller Piknik ve Mesire Yeri ile Saray'da  Bozaba Piknik ve Mesire Alanı ile Çamlıköy Piknik ve Mesire Alanı'nı kullanmaları istendi.
Kartaltepe'de piknik yapacak vatandaşların burada ilkbahar aylarında yapılan rehabilitasyon çalışmasına dikkat etmesini isteyen Çerkezköy Orman İşletme Şefi Ekrem Ferhatoğlu, "Tel ile çevrili sahaların içerisine kesinlikle girmesinler. Kuşbahçe civarının yasaklı bölge olduğunu unutmasınlar" dedi.
Çerkezköy'deki tescilli piknik alanlarının Tepe Emlak Konutları yanındaki Belediye Piknik Alanı ile Kapaklı Belediyesi sınırları içerisinde kalan Kazak Gölü civarı, Kızılpınar Belediyesi sınırları içinde yer alan kızılpınar Korosu, Büyükyoncalı Belediyesi sınırları içerisinde kalan Bozaba Piknik ve Mesire Alanı ile Pınarça Köyü sınırları içerisinde kalan İkiz Göller Piknik ve Mesire Alanı olduğunu belirten yetkililer, bunun dışındaki alanlarda vatandaşların piknik yapmasının yasak olduğunu kaydederek, Jandarma'nın ve Orman İşletme Şefliği yetkililerinin piknik alanlarında ve ormanlık bölgelerde kontrollerde bulunacağını ve yasağa uymayan vatandaşlar ile ilgili yasal işlem yapılacağını kaydettiler.
Özellikle yaz aylarında meydana gelebilecek muhtemel orman yangınları karşısında piknikçileri uyaran yetkililer, pikniğe çıkacak olan vatandaşlardan muhtemel orman yangınlarına karşı çok hassas olmalarını ve gerekli önlemleri almalarını istedi.
Pikniğe çıkacak olan vatandaşlardan özellikle çıkması muhtemel orman yangınlarına karşı çok hassas olmalarını isteyen yetkililer, geçtiğimiz yıl orman yangınlarına karşı şu önlemlerin alındığını belirterek, bu yıl da bu kurullara uyulmasını istediler:
"Orman içinde veya bitişiğinde bulunan turistik tesis, hotel, motel, tatil köyü, her türlü toplu konut ve kooperatifler, kamuya ait kamp yerlerinin sahipleri, işleticisi yada yetkilileri orman yangınlarına karşı her türlü tedbiri almakla yükümlü ve sorumludur. Ayrıca tesislere verilmiş izinli hatlar haricinde kaçak elektrik çekilip çekilmediği konusu Tredaş yetkilileri tarafından, ormana bitişik veya orman içi açıklıklarda bulunan ağıl, baraka, her türlü yerleşim birimlerinde kaçak elektrik kullanılmaması hususu da Köy Muhtarlarınca takip ve kontrol edilecektir.
Enerji nakil hatlarından yangın çıkmasını önlemek amacıyla trafoların, enerji nakil hatlarının bakım ve onarımı yapılacak, ayrıca hat altında ve yakınındaki yanıcı maddeler ilgili elektrik dağıtım şirketi TEDAŞ ve TREDAŞ tarafından temizlettirilecektir.
Ayrıca çok rüzgarlı havalarda ve Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerinin talebi halinde ormanlık alanlardan geçen enerji nakil hatlarındaki elektrikler kesilecektir.
DSİ 113. Şube Müdürlüğü, Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü, Karayolları 18. Şube Müdürülüğü yetkilileri Orman İdaresinin talebi halinde iş makinelerini trayler ile birlikte yangın söndürme çalışmalarına tereddüte mahal vermeden derhal göndereceklerdir.
Köy Hizmetleri ve Karayolları sorumluluk alanında yer alan yolların kenarındaki tutuşturucu mahiyetindeki kuru otlar ilgili şube şefliklerince temizlettirilerek tehlike bertaraf edilecektir.
Henüz Orman İşletme Müdürlüğüne teslim edilmemiş olan İl Çevre ve Orman Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan ağaçlandırma sahalarının yangın emniyet yol ve şeritlerinin yanıcı materyalden arındırma işlemi İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılacaktır.
Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Trafik Ekiplerince, yangına müdahale edecek yangın ekiplerinin, iş makinelerinin, arazözlerin karayolları üzerindeki seyrinde gerekli kolaylık (eskort, geçiş üstünlüğü, v.s.) gösterilecektir.
Yangın çıkma riski bulunan çöp depo alanları için Belediyeler gerekli tedbirleri alacak, buradaki olası yangınlar Belediye Başkanlıkları tarafından öncelikle önlenecektir. Belediyeler çöp alanlarının etrafını kepçe ile şerit açmak suretiyle güvenli hale getireceklerdir.
İl, İlçe ve Belde Belediye Başkanlıkları Orman İdaresi'nce talep edilen iş makinesi ve arazöz taleplerini karşılayacaklar, ellerinde bulunan arazözlerin sezon boyunca faal olmasını sağlayacaklardır.
Tarım İl Müdürlüğü yetkililerince anız yakmanın zararları konusunda eğitim yaptırılması, broşür bastırılması sağlanacaktır. Ayrıca biçerdöver ve balya makinelerinde en az 22 Adet 12'şer Kg'lık yangın söndürme tüpü bulundurulacaktır. Bu zorunluluğun takibi Tarım İl Müdürlüğünce, İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce, Jandarma Kuvvetlerince ve Köy Muhtarlıklarınca yapılacaktır. Anız yakılması tamamen yasaklandığından bu yasak Köy Muhtarları tarafından köylerde ilan edilecek. Aksi hareket edenler hakkında 2872 sayılı Çevre Kanununa göre cezai işlem uygulanacaktır.
 İl Müftülüğü ile temasa geçilerek gerekli bazı Cuma günleri orman içi ve orman kenarı köylerde orman yangınlarının vereceği zararlar, anız yakmanın zararları ve orman dışında dahi olsa rüzgarlı havalarda açık alan yangınlarına (tarla temizliği, çoban ateşi) meyden verilmemesi hususları anlatılacaktır.
Büyük orman yangınlarında veya talep halinde tam teşekküllü yeteri kadar ambulansın yangın mahalinde bulundurulması İl Sağlık Müdürlüğünce sağlanacaktır.
Tekirdağ ili dahilinde çıkan orman yangınlarını gören ve haber alan tüm resmi ve özel kuruluşlar, yangın haberini en kısa sürede en yakın orman teşkilatına veya tahsis edilen 177 no'lu ORMAN YANGINI İHBAR telefonuna veya 156 no'lu Jandarma İmdat, 155 no'lu Polis İmdat'a bildirmelidirler.
 Yangın anında yangına sevk edilecek araçlara kolaylık sağlamak maksadı ile istikamet levhaları yangın esnasında Orman İdaresi tarafından gerekli yerlere konulacaktır.
Orman yangınlarına sevk edilen iş makineleri ve ekiplerine otoyol ve köprü gişeleri bekletilmeden acil ve ücretsiz geçiş hakkı ilgili kurumca sağlanacaktır.
Tekirdağ ili dahilindeki çam ormanlarında ve ormanlara 500 m. mesafede arı kovanı konulması yasaktır. Konunun takibi Tarım İl-İlçe Müdürlükleri, Jandarma ve Köy Muhtarlıkları ve Orman Teşkilatı tarafından takip ve kontrolleri yapılacaktır. Emre aykırı hareket edenler hakkında TCK'nun 526. maddesi hükümleri uygulanacaktır.
Askeri birlikleri, okullara, kamu kuruluşlarına talepleri halinde orman yangınları ile ilgili eğitim programı Orman İşletme Müdürlüğünce verilecektir. "

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.